ЕК: България има напредък, ще обмислим падане на мониторинга

Очакват се становищата на Съвета на ЕС и Европарламента
22 окт 2019 17:00, Елка Василева
93
ЕК: България има напредък, ще обмислим падане на мониторинга
Жан-Клод Юнкер. Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия прие най-новия си доклад за предприетите от България действия за изпълнение на ангажиментите ѝ във връзка със съдебната реформа и борбата с корупцията и организираната престъпност в контекста на механизма за сътрудничество и проверка (МСП).

В днешния доклад се разглежда постигнатият през изминалата година напредък в изпълнението на последните 17 препоръки, дадени от Комисията в доклада ѝ от януари 2017 г. В него със задоволство се отбелязва последователната работа на България по изпълнението на тези препоръки.

Комисията е на мнение, че напредъкът на България по линия на МСП е достатъчен за изпълнението на ангажиментите на страната, поети към момента на присъединяването ѝ към ЕС.

Необходимо е България да продължи да работи последователно за превръщането на отразените в доклада ангажименти в конкретно законодателство и за трайното му изпълнение. България трябва да осъществява мониторинг на трайното изпълнение на реформите чрез новосъздаден съвет, който ще функционира след приключване на мониторинга на Комисията, като достигнатите заключения ще се използват в бъдещия диалог с Комисията в рамките на всеобхватния механизъм за върховенството на закона.

Още по темата
Както вътрешният мониторинг, така и механизмът, обхващащ целия ЕС, следва да подпомагат устойчивостта и необратимостта на реформите, дори след края на МСП за България.

Преди да вземе окончателно решение, Комисията надлежно ще вземе предвид становищата на Съвета и на Европейския парламент.

Председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер каза: "Още в началото на мандата си заявих, че бих искал механизмът за сътрудничество и проверка да приключи при тази Комисия. Разбира се, осъществяването на тази амбиция винаги е зависело от изпълнението на всички изисквания в областта на съдебната реформа и борбата с корупцията и организираната престъпност."

"През последните години България отбеляза впечатляващ напредък в изпълнението на препоръките на Комисията. Въпреки че все още са налице предизвикателства, свързани с изпълнението на нужните реформи и поддържането на набраната скорост, отбелязаният от България, напредък понастоящем е достатъчен, за да се обмислят прекратяването на действието на МСП и използването на нови механизми за мониторинг на национално равнище и на равнището на ЕС. Ще чуем внимателно становищата на Парламента и на Съвета, преди да вземем решение", заяви Юнкер.

От последния си доклад през ноември 2018 г. Комисията наблюдава консолидиране на правната и институционалната рамка, въведена през предходните години. За постигането на резултати в дългосрочен план ще бъдат необходими решимост и последващи действия преди всичко на национално равнище чрез съвета, който ще функционира след приключване на мониторинга и ще бъде съпредседателстван от заместник министър-председателя, отговарящ за съдебната реформа, и от представител на Висшия съдебен съвет.

Отговорността за осигуряване на зачитането на върховенството на закона и безпроблемното функциониране на държавата е вътрешна конституционна отговорност на всички национални правителства към техните граждани. Това е отговорност и към Европейския съюз и останалите държави членки.

В тази връзка въпросите, разглеждани от съвета, който ще функционира след приключване на мониторинга, ще бъдат използвани и в диалога с Комисията в рамките на бъдещия механизъм на ЕС за върховенството на закона.

В допълнение към ангажимента за продължаване на реформите, свързани с борбата с корупцията, Комисията отбелязва по-специално ангажимента на българското правителство да въведе процедури относно отчетността на главния прокурор, включително с цел запазване на независимостта на съдебната власт в съответствие с препоръките на Венецианската комисия. Комисията отбелязва също така ангажимента на българските органи да приемат законодателство за отмяна на разпоредби на Закона за съдебната власт, изискващи автоматично временно отстраняване от длъжност на магистрати в случай на наказателно разследване срещу тях и деклариране на членство в професионални сдружения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
2
 
! Отговори
ИДЕАЛНО! преди 4 години
Да го пуснат Джок Полфийман да си ходи в Австралия, пък тогава да ни свалят мониторинга!
24
4
 
2
 
! Отговори
Ари Голдберг преди 4 години
На Здраве, Юнка!
23
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ше въведат нов ама със санкции.
22
1
 
10
 
! Отговори
Аха преди 4 години
Аха, 6 апартамента и асансьор със златни бутони.Сигур ни готвят още бежанци за обгрижване.Кьовеши в теб ми е надеждата.
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
кво
20
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мониторингът отдавна трябваше да падне !Този път усилията на очернящата пропаганда няма да успеят !Нахалос пищите "лаборанти" и *** !
19
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Борисов в последно време всеки ден запушва усти! Виж как злобарите вилнеят от мъка! Вие не сте българи,бе!
18
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Идват избори и според мен това е начинът Европа да налива вода в мелницата на послушните си партньори. А че се сриваме по свобода на словото и че сме плачевни откъдето и да ни погледнеш - това е отделна тема. Важното е да се каже на бай *** конграчулейшън, че да закърпи поредните избори, понеже вече баламите - избиратели не кълват на празна кука.
17
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айде,Борисов пак е върха,злобари! Мачкай Бойко!
16
1
 
11
 
! Отговори
леля Пена преди 4 години
Да,наистина напредък към дъното!
15
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какъв е напредъка това да изпращаме за консули корумпирани лица и Брюксел не вижда или Брюксел е много корумпиран или ние сме още по -затъпели към истината -Това ли е напредъка на Брюксел ами тогава замислете се какъв ще е напредакът за страна -нулев даже под нулата т.е минус -трябва ли някой да казва набълг.народ че това да изпратиш корумпиран чиновник за консул е напредък -Народе Събуди се !!!
14
7
 
3
 
! Отговори
GG преди 4 години
А червеният *** се пука от яд :))))
13
0
 
14
 
! Отговори
Смешник преди 4 години
Ами трудно е да си ги признаем като българи,но си имаме нужда не просто от мониторинг ,но и помощ в съдебната система че е доста забатачена наща
12
1
 
4
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 4 години
Драги българи ,трябва да вярвате на тъпана ,а не на ...си работа ,както се казва в онзи стар виц.
11
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще го обмислят цял следващ мандат.
10
3
 
14
 
! Отговори
Гробокопач преди 4 години
Беше ясно, че рано или късно, алкохолните пари на нашето европредседателство ще развържат ръцете на Бойко за мечтаната от него Диктатура
9
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Неме интересува бойко неме интересува юнкер нито пьк ме интерва надежда михайлова, важното е аз и семейството ми да сме добре тука в Германия! Добре че ни пуснаха в европа инак в моята мила Бьлгария в момента е безработица глад и корупция! Благодаря ти Боже че сме едни от щастливците кои в момента сме в Германия работим и живеем като бели хора.
8
0
 
13
 
! Отговори
cky2kbg преди 4 години
Към колко часа ще го обмислят ?
7
1
 
11
 
! Отговори
jj преди 4 години
ХАХХАХХАХАХАХХАХАХХАХАХ *чакай да си поема въздух* ХААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААХАХХАХАХХАХАХАХАХАХАХА
6
3
 
10
 
! Отговори
На снимката преди 4 години
Главанакът на Европа,с нашият Главанак,защо го няма?