Юнкер призова за борба с "глупавия национализъм"

Той произнесе последното си слово пред ЕП като шеф на ЕК
22 окт 2019 13:51, Елка Василева
36
Юнкер призова за борба с "глупавия национализъм"
Жан-Клод Юнкер. Снимка: БТА

В последното си слово пред Европейския парламент в качеството си на председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призова за борба с "глупавия национализъм". Още преди да започне да говори, той бе посрещнат от повечето от присъстващите в залата евродепутати на крака и с ръкопляскания.

Юнкер отчете сред постиженията на ръководената от него ЕК приемането на нови правила за командированите работници, така че да се получава еднакво възнаграждание за един и същи труд, положен на едно и също място.

Постижение по неговите думи е и намирането на решение по въпроса с икономиката на Гърция. Възвърнахме достойнството на гръцкия народ, заяви той.

Председателят на ЕК добави, че в последните години стотици хиляди мигранти са били спасени в Средиземно море. Юнкер призова Африка да не бъде разглеждана само през призмата на миграцията. По неговите думи африканският континент няма нужда само от европейска щедрост, а от съпричастие и сътрудничество, създаване на работни места. Можеше да бъде по-добре, ако бяха възприети всички предложения на ЕК за разселването на мигрантите и за промени в правилата за миграцията, добави той.

В областта на икономиката Юнкер отчете сключването на 15 нови двустранни търговски споразумения, разкриването на един милион работни места в ЕС благодарение на новия инвестиционен план на комисията. Юнкер отбеляза, че ръководената от него ЕК е предложила 84 на сто по-малко законодателни промени в сравнение със своите предшественици.

Сред своите разочарования Юнкер посочи липсата на напредък по въпроса с обединението на Кипър, неуспеха на преговорите за споразумение с Швейцария, както и за създаването на банков съюз със споделена отговорност за влоговете на европейските граждани. Той призова занапред Съветът на ЕС да може да приема решения в областта на външната политика не с единодушие, а с мнозинство.

Влиянието на ЕС по света намалява. Най-големият световен принос на ЕС е опазването на мира на нашия континент. Трябва да се гордеем с мира в Европа, защото в последното столетие тук имаше кръвопролитни войни. Трябва да привлечем младите в разговора за мира и войната, защото иначе уроците от миналото ще бъдат забравени, призова Юнкер, цитиран от БТА.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На борба срещу алкохолизираните старци от ЕС
27
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До МизийскиКато ти чета коментарите стигам до заключението , че нямаш никакво понятие от ниакви политически науки или литература свързана с управление на държавния апарат като структура.Чел там нещо из уикипедия и разни общи книжки, казали му мама и тате що е "болшевизъм" и той не направил повече крачки да прочете по темата - таква я виждам аз твоята работа.Болшевизмът няма нищо общо с това, за което говориш.Има общо троцкизма.Това е друга работа вече, вземи чети, не пиши глупости.
26
0
 
3
 
! Отговори
муспи преди 4 години
Абе защо Ицо Стоичкоф не стане Премиер на ЕС? Пътят е такъв: Като начало ще омъжи дъщеря си за този Юнкер. После ще устрои благотворителен мач на футболни величия срещу българския Национал, за децата на бежанци останали в Африка и Азия, като ще вкара победния гол във вратата на България, която винаги е мразил. След това ще сложи точка, като се откаже от българското поданство и приеме изсраелско, защото винаги се е чувствал евреин - и ще премести столицата от Брюксел в Пловдиф, вече Йерусалим.
25
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя веднъж едвам ходеше - добре че го крепяха от двете му страни да не падне като шнур.
24
0
 
8
 
! Отговори
Карлсон от покрива преди 4 години
Съвет до Юнкерса:Намали пиенето ,че води до старческа деменция и нощно напикаване! Простата-ползай простатит!
23
0
 
5
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Браво, проявил се е като истински евроатлантик , либерал и борец за толерантност !
22
0
 
12
 
! Отговори
Данчо от Елин Пелин преди 4 години
Айде разкарай се...върви да правиш компания на Плевнята
21
12
 
1
 
! Отговори
Юнал Джемилов преди 4 години
Браво на Джан Клод
20
2
 
28
 
! Отговори
Умен родолюбец преди 4 години
В ход е третото поред ислямско нашествие в Европа, след арабското и османското. Този път, обаче, под прикритие на "бежанци", "мигранти", "майки с деца", "деца без придружител"... и се финансира от бъдещите жертви - евр оде билите.То се осъществява с любезното съдействие на нпо-рките по света и у нас, медийно, правно, логистично, политическо, финансово... всячески.
19
1
 
23
 
! Отговори
Цецо Мен преди 4 години
Значи на всички се говори, че национализмът е лошо нещо, освен ако става въпрос за Франция?
18
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На Юнкер му е лесно размахва пръст с въоражена до зъби охрана.
17
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Надявам се строгата господарка Урсула да е по-читава от вечно наквасения дедо.
16
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Национализмът е имунната система на всяка нация без имунна система загиваш.
15
1
 
35
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
Когато границите на държавите са разграден двор и всякакви престъпници, терористи и тн нахлуват е напълно нормално хората да започнат да се страхуват за стоята идентичност и национализма да е във възход! Когато нормалния данъкоплатец има само задължения, а мързеливия мигрант или "социално слабия" брат от маалата има само права е напълно нормално национализма да е във възход! Тия не е лошо да помислят за причнинно следствените връзки и да се замислят на къде сме се запътили?
14
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дедо Юнкер да се бори с ишиаса!
13
3
 
34
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
без национализъм та да ме бият, убиват, ритат, обиждат когато си искат - айде ...........задоволени из ро ди с парите на милиони хора
12
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вместо да плещи небивалици, да оди да тресне 5-6 ишияса и да се пенсионира най-после.
11
4
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
национализмът не е глупав! хората разбират, че бюрократите ги клатят и искат да си върнат контрола.
10
33
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Логичнокато ги гледам и нашите националистичета все тираджии или разни дет карат хляб по магазините защото за друго не стават
9
28
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЛогичноВъзход е само сред глупавите прослойки на обществото.