Виена настоява пред ЕС за регулация на Airbnb

Пазарът за краткосрочното отдаване на жилища под наем вреди
24 окт 2019 15:50,
12
Виена настоява пред ЕС за регулация на Airbnb
Снимка: eurocommpr

Община Виена започва нова общоевропейска офанзива за изработване на ясни правила за онлайн платформи, подобни на Airbnb. Промените трябва да задължат платформите да предоставят информация на местните власти относно данните за отдаване под наем. Предоставянето на тези данни би повишило и ефективността на самите платформи, които ще носят отговорност за нарушения, например ако предлагат под наем социални жилища, съобщават от бюрото за международни връзки на община Виена в София.

Още по темата

По инициатива на Виена на 22 октомври в Икономическия комитет на Комитета на регионите (КР) бе внесен списък с искания за регулация на платформите за краткосрочно отдаване под наем на имоти. Документът бе приет единодушно и проправя път за промени. По същество това са напълно приложими разпоредби, които имат за цел да защитят правно цифровата икономика и да гарантират прилагането на правилата от съответните официални органи.

Виена настоява за ясни, справедливи правила в страните от ЕС за дигиталните платформи, като законите трябва да се прилагат еднакво за всички. Инициаторите в никакъв случай не са против цифровата икономика, основана на онлайн платформи. Австрийската столица насърчава използването на цифрови приложения, където това има смисъл и е от полза за хората, но не приема неплащането на данъци или съзнателното пренебрегване на местните правила и закони.

В документа се настоява за промяна на напълно остарелите правила за електронна търговия. Твърдейки, че разбира значението на туризма като източник на доходи и на заетост за местните, Виенската община не вярва, че фирмите на този пазар трябва да бъдат освобождавани от регулации. Според Виена сега е важно да се постигне мнозинство за приемането на този документ в ЕС.

Исканията за регулация на платформите за краткосрочно отдаване под наем на ваканционни жилища са разработени заедно с Амстердам, Париж, Барселона, Берлин, Бордо, Венеция и Краков. В документа се поставят основни въпроси, чието решаване е от голямо значение за всички общини.

В момента Виена води съдебни дела срещу няколко платформи за отдаване под наем поради нарушения на Виенския закон за насърчаване на туризма. Редица такива сайтове се придържат стриктно към правилата, но Виена настоява правилата да се спазват от всички.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имаш право да си правиш какво искаш с жилището, което имаш. А държавата има право да ти взема данък върху дохода, който получаваш от това жилище. Въпросът е като толкова нагло си заявяваш правата, изпълняваш ли си задълженията към държавата (което означава към обществото, в което живееш)?
10
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пълни глупости! Uber и AirBnB са сред най- коректните данъкоплатци! Съвсем друг въпрос е ако собственикът на жилището и наемателят се намерят там, а след това се разберат и единият започва да плаща на другия кеш. Тогава не онлайн платформата, а предлагащият услугата укрива данъци, а наемателят същое в нарушение, понеже живее без да се е регистрирал на дадения адрес и при една проверка и двамата горят.
9
2
 
11
 
! Отговори
Ханибал преди 4 години
Когато имаш жилище можеш да го отдаваш на който и както си поискаш! Краткосрочно, дългосрочно,на ден,на час! Никой не ми е помагал финансово за да го купя,така че никой не може да ми държи сметка как го отдавам. А това, че наемите поскъпват и е трудно , съжалявам не е мой проблем. Не съм благотворително дружество. Има банки, ипотеки...И така.
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Случвало ми се е афроамериканец живеещ в социално жилище в Берлин да ми отдаде апартамента си който му е платен от държавата чрез ЕрБнБ. Наистина е безобразие.
7
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пазар? Ако някой плати за апертамент по снимка а му се случи колиба, като се вързват разни риби постоянно, и това е пазар, такали?Ако искат да си организарт временни бордеи, обиталища за мигранти с по 20 човека в стая, шумни купонджииски партита и т.н. и това ли е просто пазар и трябва да ги оставим намира? Това не е хипотетично а всекидневие.Лошото на такива услуги, освен това, е че заради тинейджърите пръскащи пари които не са тяхни, норманите услуги и качество спада. Това е пазарен модел.
6
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това с юбер компаньонките е велика идея! Милиони жени може да припечелват някой лев като закъсат.AirBnb е много добра услуга, защото вкарва свежи чуждестранни пари в българската икономика. Всеки може да си прави каквото си поиска с личния си имот. Който не му харесва - в банката, ипотечка и т.н
5
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всеки който отдава под наем, рано или късно минава на Airbnb. Ако на някой не му харесва да тегли заем от банка и да си купува собствено жилище...
4
1
 
7
 
! Отговори
Таню преди 4 години
Всеки има правото да ползва имота си според както му допада. Нормално е, обаче, AirB'n'B да плащат данъците и да има по-висока събираемост. А приерите за работника дето... Сори, ам това е пазар - търсенеVпредлагане...
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ужас - идеята ми за медицински услуги от Убер доктори пропада :Р Иначе щеше да много добра икономическа инвестиция. Плащаш на най-ниско предложилият обслужване с поне 4 звезди от лайкове. Така хем щяхме да се отървем от проблемът да ги обучаваме и дипломираме.
2
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абсолютно трябва да има строги правила и не малки данъци за тези ***, които се научиха да си отдават имотите краткосрочно.
1
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да има правила и ОГРАНИЧЕНИЯ, защото последните години на хиляди наематели не им подновяват договорите , защото на собствениците им е по-изгодно да пуснат апартамента в тези страници и приложения, резултата е че наемите поскъпват и мнозинството от обикновенните работници не могат да си ппозволят да ги плащат