Евродепутат предлага: ЕС - част от новия "световен ред, основан на империи"

За да се защити, Евросъюзът трябва да е силов, а не мирен проект
Обновена: 26 окт 2019 18:35 | 26 окт 2019 18:30, Екип на Investor.bg
178
Евродепутат предлага: ЕС - част от новия "световен ред, основан на империи"
Снимка: БТА, архив

Както всички "империи“, ЕС в крайна сметка може да се разпадне. Но външният натиск върху европейските държави прави по-голяма вероятността те да овладеят различията си и да продължат да се държат заедно. ЕС беше наричан мирен проект. В съвременния свят той е по-скоро силов проект - и с право.

Във Великобритания и САЩ идеята, че ЕС може да изяви претенции да бъде суперсила, обикновено се третира или като нелепа, или като застрашителна, пише Гидиън Рахмън за Financial Times.

Така че, когато наскоро Ги Верхофстад, виден член на Европейския парламент, издигна аргумента ЕС да бъде част от нововъзникващия "световен ред, основан на империи“, имаше предсказуема реакция.

На конференцията на консерваторите в Обединеното кралство неговите думи, взети от реч пред либералдемократите (техни врагове, които са срещу Brexit), бяха посочени като пример за опасните имперски амбиции на ЕС - и доказателство, че напускането на съюза е единствената безопасна опция за Великобритания.

Верхофстад може да си позволи да бъде арогантен. Но в този случай той също така се оказва прав. Възходът на Китай и Индия, и политиката "Америка преди всичко” на президента на САЩ Доналд Тръмп правят по-важно от всякога европейските държави да защитават своите интереси заедно.

Някога ЕС мечтаеше целият свят да премине към основаваща се на закона система, подобна на тази в съюза. Но световен ред, оформен от Китай на Си Дзинпин и Америка на Тръмп, ще се основава на силата, а не на правилата. Избухването на световната търговска война подчертава, че малките европейски държави вече не могат да разчитат на международни правила, за да се защитят. Те се нуждаят от мащаба и влиянието на ЕС.

Изборът на бившия белгийски премиер Верхофстад на думата „империя“ - с нейните конотации за завоюване - беше неподходящ. ЕС е империя, която работи чрез покани. Никой не е принуждаван да се присъедини. И въпреки трудностите с Brexit, всеки член е свободен да напусне. По-точно би било да се каже, че ЕС може и трябва да се стреми да бъде суперсила - една от четирите или пет основни световни сили, способни да формират глобалния ред.

Този стремеж е напълно постижим. Всъщност във важни аспекти той вече бе постигнат. Наскоро Европейският съд постанови, че отделните страни могат да изискват от Facebook да свали клеветническо съдържание на глобална основа.

Решението на Съда беше взето в отговор на жалба от австрийски политик и предизвика незабавен и загрижен отговор от Facebook. Ако това беше просто решение на австрийски съд, калифорнийският интернет гигант би могъл да го пренебрегне. Европейският съд обаче властва над пазар от над 500 милиона души в сравнение с 9-те милиона в Австрия. Амбициите на Facebook за дигиталната валута Libra също ще бъдат оформени от решения, взети в Брюксел. Решенията на ЕС - добри или лоши - променят поведението на най-големите световни компании, от Силиконовата долина до Южен Китай.

Целият анализ четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"Та Русия и Труция следващите 50 години няма да влезнат в ЕС каквото и да стане."Ти пък да не мислиш че след 50 години ЕС ще го има? Голям оптимист.
80
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименДнеска във форума само вицове. Много комедийну гении се извъдихте."ЕС ти е дал свобода"
79
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименГрешка е то ва е вицът на деня:"националистът Макрон"
78
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименВица на деня:"Силата на ЕС е в демократичните му ценности"
77
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименОсновната религия ще е юдаизъм. Тоест също като сега.
76
0
 
1
 
! Отговори
Слав Караславов преди 4 години
До МдаВероятността ЕС да стане империя е по-малка,отколкото да се разпадне.Много по-малка.Каква империя може да се получи от 500млн. съюз,който не може сам себе си да защити от ислямското нашествие и е тотално манипулиран от външна сила(САЩ)???Най-малкото империята трябва да е суверенна,да сте видели зависима империя?----------------------------------------------Тук може само нещо да се допълва, но не и да се коригира. Толкова!...
75
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Накъде с френския егоизъм,сръбския нациоализъм и руската агресия,иска да поведе Макрон ЕС,възстановявайки сръбскоруската доминация на Балканите?Франция трябва да бъде наказана за това си поведение.Това трябва да бъде нововъведението в правилата на ЕС-всяка страна,която застрашава демокрацията и сигурноста на съюза,трябва да понесе санкции.
74
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В момента,Франция възпрепятства оздравяването на ЕС,като се поставя в услуга на Русия и Сърбия,надявайки се,на финансова изгода/да продаде своите оръжия и военни кораби/,като рискува геополитическата стабилност на Балканите и ЕС.Франция,която се гордее с кървавата,братоубийствена баня по времето на Френската революция,трябва да сведе глава пред 130 000 невинни жертви,избити,изнасилени и прогонени от сърбите,по времето на войната в ексЮгослания,която сърбите,подкрепяни от Москва.
73
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Единна Европа- а пък VWще налива пари в азиатска диктаторска ердогания
72
0
 
11
 
! Отговори
postradal pasi преди 4 години
До Анонимен световния ред се препъва и няма да спре да се препъва от азиатските държави като Китай, Индия, Кореа, Индонезия,.. с тях никой не може да се пребори даже и чичко ти ротшилд
71
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Свръхпроизводство + ниска покупателна способност на какво ли е равно? Май на икономическа криза. Не е нужно друг да разбива ЕС, той сам ще се разпадне. До там сме се докарали в ЕС, че да разчитаме на емигранти да ни съживят икономиката. Да не говорим, че нашата държава се изхранва от продажба на оръжие. Упс, усвояваме и асфалт. На 2 до 4 години асфалтираме една и съща отсечка, защото толкова изкарва ремонта.
70
10
 
16
 
! Отговори
до 82 преди 4 години
Русия е отживелица от това което я знаем бившите и съюзници. Там вече разделението е крайно. 10% държат благата и са мултимилярдери и 90% са живи умрели от глад. Та Русия просто я забравете, свърши вече бившия СССР дето даваше с пълни шепи на подкрепящите го държави. И там вече вскчко е пари и там вече е един от най дивите и брутални капитализми които можете да си представите.
69
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колкото и да ги заливат бедняци, Русия има наборна армия и може да контролира не само своята територия. Русия е проблем на евроатлантическата общност, доколкото не допуска корпоративният им бизнес да завладее руския пазар, а нови пазари на Запада са му нужни като на хищник мръвка. Не стига това, а и Китай се опитва да отнеме пазари на Запада. ЕС отвя китайският автомобилен завод в Ловеч за по-малко от 5 години съвсем не по пазарен механизъм.
68
4
 
4
 
! Отговори
Край преди 4 години
До 76 Изтърваването на Германия от контрола на САЩ минава през съюз и с Русия. И заобикалянето на санкциите от Втората световна война със създаването на армия на ЕС.
67
7
 
11
 
! Отговори
Край преди 4 години
Русия притежава най-големия недвижим имот на света - 1/6 от сушата на Земята. А са под 150 млн. човека.Няма как да са много зле. Русия е част от християнската европейска култура. Руснаци живеят във всички държави на ЕС и никой, никъде не може да твърди че те някъде са проблем.
66
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"ЕС да бъде част от нововъзникващия "световен ред"Даже не се и крият вече, и си го казват с цялата наглост. ЕС е един проект на елитите за елиминиране на нациите,превръщайки ги в бледи територии, смесване на расите(както виждаме с масовата ислямизация) и всичко това под контрола на ("голямото око на биг брадър" Брюксел.)Конците на ЕК ги дърпат други, а цирка им наречен парламент е само фасада. Сорос като задкулесен шеф, сигурно е много доволен от постигнатото от лакейте му като Меркел, Макрон.
65
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Европа е люлката на сегашната световна цивилизация. Света беше Евроцентричен до преди 30тина години.Българите имаме интерес от Империя -ЕС. Силен ЕС е невъзможен без съюза на Германия и Русия.-Русия са жив-зян. След Крим и докато Путин е начело рублата ще си остане 2 стотинки и руснаците ще работят за 10 евро на месец или поне докато не си свалят от власт дребното човече. Та Русия и Труция следващите 50 години няма да влезнат в ЕС каквото и да стане.
64
6
 
5
 
! Отговори
Край преди 4 години
Европа е люлката на сегашната световна цивилизация. Света беше Евроцентричен до преди 30тина години.Българите имаме интерес от Империя -ЕС. Силен ЕС е невъзможен без съюза на Германия и Русия.
63
2
 
2
 
! Отговори
Край преди 4 години
На ЕС му трябва кауза. Трябва му войнстваща философия. Със сегашната "как хубаво си живучкаме" тука до катедралите на дедите ни ще убие европейската цивилизация.
62
5
 
1
 
! Отговори
Лоу Даун преди 4 години
Франция има ядрено оръжие смила съседните държави и заселва на тяхно място генетични френски мутанти издръжливи на радиация.Другите са смешници без армии.