Румънският кандидат-еврокомисар избран, защото е жена

Фон дер Лайен писа до Лондон да й изпрати човек за Еврокомисията
6 ное 2019 20:15,
11
Румънският кандидат-еврокомисар избран, защото е жена
Архив: Reuters

Кандидатът за еврокомисар от Румъния беше избрана, защото е жена, което ще позволи да се възстанови балансът между мъже и жени в бъдещата Европейска комисия. Паритетът между половете е цел на бъдещата шефка на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен, потвърди неин говорител.

Евродепутатката Адина Йоана Валеан беше одобрена за транспортен еврокомисар от Фон дер Лайен днес и ще се яви следващата седмица на изслушване пред Европарламента. Фон дер Лайен е разговаряла днес и с другата румънска номинация евродепутатът Зигфрид Мурешан.

И двамата са се представили добре, но е предпочетена Валеан, която е председател на парламентарната комисия за промишленост, изследвания и енергетика. Фон дер Лайен вече отказа поне трима предложени й мъже за поста, след като първият избор на Румъния - Рована Плумб, беше отхвърлена от Европарламента заради конфликт на интереси.

Изборът на Валеан идва, след като вчера втората по големина група в Европарламента - на социалистите, предупреди Фон дер Лайен, че няма да приеме само мъже на четирите все още свободни места в нейния екип. Унгария и Франция, чийто кандидат комисари също бяха отхвърлени от Европарламента, предложиха за замени мъже. Оливер Вархали и Тиери Бретон бяха одобрени от Фон дер Лайен миналата седмица.

За разлика от досегашните румънски кандидати, които бяха социалисти, Валеан е от ЕПН, което ще наклони везните на партийния баланс в Еврокомисията. Румънката е евродепутат от 2006 г, като е работила в Европейския парламент в различни области, включително екология, транспорт и бюджет.

Днес Урсула фон дер Лайен е писала до британския премиер Борис Джонсън, за да го подкани да даде кандидат, съобщи неин говорител. Обединеното кралство е длъжно да прати еврокомисар след получената нова отсрочка за Brexit до 31 януари.

В писмото Джонсън се подканя да изпрати име на жена, за да се възстанови паритета между половете сред еврокомисарите. Избраната за председател на Еврокомисията моли предложението от Лондон да се даде възможно най-бързо, за да започне прослушването на кандидатите в Европарламента и следващата Еврокомисия да започне работа от 1 декември.

Комисията Фон дер Лайен трябваше да встъпи в длъжност от 1 ноември, но четирима от номинираните за еврокомисари бяха отхвърлени от евродепутатите, като френската и румънската замени се забавиха по различни причини, което остави екипа на Жан-Клод Юнкер да управлява с ограничени правомощия, докато новата Комисия бъде одобрена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
0
 
! Отговори
Дискриминация преди 4 години
Тотална дискриминация на всякъде към белите мъже!Вече не се избира най-подходящия човек!
5
2
 
1
 
! Отговори
Мъж преди 4 години
Квоти не трябва да има за никого и за нищо, но тук се цели нещо друго да - да се вкарат НПО и партийни активисти от точно определени партии на власт. По същият начин феминистките у нас се оплакват от липсата на полов паритет във властта (всъщност искат да си осигурят работа за тях самите), но удобно пропускат, че мъжете и жените преобладават в различни професии (полицаи, военни, STEM специалисти са предимно мъже; в образование, администрация, медии, социални дейности пък преобладават жени).
4
3
 
1
 
! Отговори
Изнервен преди 4 години
Е, как избран, като тепърва предстои изслушване в Европарламент.
3
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз, пък си мислех ,че са нужни качества,морал,образование за да станеш еврокомисар,а то било...да си жена и си бетониран за поста!Само незнам защо почти всички еврокомисари от Изтока са жени включително и от Гърция и Малта!На Запад,ако не се лъжа еврокомисари жени са от Франция и Швеция!!!
2
2
 
6
 
! Отговори
Валентин Тодоров преди 4 години
Е,това си е днешния свят.Неща като качества, възможности, капацитет и IQ не интересуват никого.Няма лошо.Тези които имат изброените възможности все ще дочакат поредната глобална криза за да изядят носещите се по повърхността на морето на илюзиите временни Випове. А кризата която се задава за Европа,а и за Западната цивилизация не я виждат само блажено носещите се по вълните на споменатото море.
1
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички еврокомисарки от България също винаги са били жени. Нормално е, в Европа сме, мъжете винаги са били дискриминирани... защото са мъже!!!