Евродепутатите склонни мониторинга за България да падне

ЕП иска наблюдението да се замени с общоевропейско и да ни пуснат в Шенген
Обновена: 7 ное 2019 20:10 | 7 ное 2019 20:00,
18
Евродепутатите склонни мониторинга за България да падне
Снимка: Pixabay

Членовете на правната комисия на Европейския парламент са склонни да подкрепят предложението на Европейската комисия за отпадане на мониторинга върху България. Това стана ясно след кратък дебат днес в Брюксел. В края на октомври Комисията обяви, че България е изпълнила направените й препоръки и е готова за сваляне на наблюдението. Преди да го направи обаче екипът на Жан-Клод Юнкер реши да се допита до евродепутатите и до страните членки.

Още по темата

Според евродепутатите не е справедливо да се наблюдават само България и Румъния. Те настояха възможно най-бързо механизмът за сътрудничество и проверка трябва да бъде заменен от общоевропейска система за спазването на върховенството на правото въз основа на общи критерии и строги правила.

Най-големите групи - на ЕНП, социалистите, либералите и зелените, смятат, че България си е изпълнила препоръките и е готова за сваляне на наблюдението. Те споделят мнението на Еврокомисията, че властите у нас имат желание да си довършат работата като последват съветите на Венецианската комисия към Съвета на Европа за наказуемостта на главния прокурор, да променят закони, за да се борят с корупцията и да продължат наблюдението на реформите вътре в страната чрез създаването на български съвет, начело на който ще бъдат вицепремиерът Екатерина Захариева и Боян Магдалинчев от Висшия съдебен съвет.

Освен това евродепутатите от правната комисия настояват България и Румъния да бъдат приети в Шенген, както членството в зоната за свободно пътуване да не се обвързва с независимостта на съдебната власт и борбата с корупцията.

В дебата се включиха и евродепутатите Елена Йончева и Петър Витанов от БСП и Илхан Кючук от ДПС, които увериха, че всички български евродепутати са на едно мнение - че мониторингът трябва да падне.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
89895 преди 4 години
Абе стига вече с то мониторниг. С него или без него беззаконието у нас си продължава, корупцията процъфтя и се превърна в норма.
13
1
 
3
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
Просто им писна да пишат все едно и също и нашите да се правят на неразбрали! Взимат нещата в свой ръце за да се реши проблема един път за винаги! Няма да си губят повече времето с Тиквондур и подобните му! Така, че нищо не отпада, просто се сменя с друго по добро за ЕС и българския народ!
12
0
 
2
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
Вие правите ли разлика между това нещо да отпадне и това да бъде заменено с друго по строго такова? Стига сте писали глупости! Хората ясно казват, че просто искат мониторинга да се преструктурира и няма да се изумя ако си вкарат едни вратички, че ако корупцията е като нашата да може Европейски съд и прокуратура да могат да влязат и да поемат длъжностите на местните съдилища и прокуратура докато не изчистят целия шлоп! Най вероятно за това го правят, за да си развържат ръцете за да решат проблема
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
писна им от нас
10
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да живее Великият Европейски съюз и Непобедимата Натовска армия! Урааа!
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Eвродепутати склонни мониторингЪТ за България да отпадне..."Какви журналисти сте толкова неграмотни не знам....
8
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При тази върлуваща корупция и крайна сиромашия не трябва да пада мониторинга.
7
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тиквите умират от страх от Лаура Кьовеши.Когато беше в София до един се изпокриха в миши дупки, начело с Тлъстия Банкянец.Ама тогава още не знаеха колко нависоко ще стигне румънката.Дори я оплюха в медиите си. Дано Кьовеши да го помни.
6
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От СКЛОННИ ДА ПАДНЕ до ПАДНАЛ има огромна разлика.
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По принцип от съвета и ЕК не са длъжни да се съобразяват с ЕП.
4
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едно е да са склонни друго е да стане трето е да ни пуснат в Шенген.
3
3
 
15
 
! Отговори
Защо преди 4 години
Защо? кое в България се е подобрило?ЕП е съучастник с управлението срещу народа.
2
3
 
15
 
! Отговори
ЕВРОГЕЙСКИЯТ СЪЮЗ преди 4 години
ке падне по-скоро
1
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре, заменете го с общоевропейска система за наблюдение и Лаура Кьовеши да действа!