Европейците искат: Климатичните промени – тема №1 за ЕП

Вярват, че протестите за климата ще успеят, българите – не съвсем
29 ное 2019 19:27, Красимир Ангелов
14
Европейците искат: Климатичните промени – тема №1 за ЕП
Снимка: БТА

Борбата с изменението на климата трябва да бъде основен приоритет за Европейския парламент, показва проучване на Евробарометър, поръчано от ЕП и проведено през октомври 2019 г. Нещо повече - шестима от десет европейци смятат, че протестите в защита на околната среда, организирани от младите хора по света, имат пряко влияние върху политиката.

Климатичните промени вече са посочени като един от водещите стимули гражданите да гласуват на европейските избори през май, особено за младите хора. За първи път в проучване на Евробарометър гражданите поставят изменението на климата на първо място в списъка с приоритети за ЕС, отчитат социолозите.

Още по темата
Общо 32% от европейците посочват борбата срещу изменението на климата и опазването на околната среда като най-важния проблем, на който членовете на Европейския парламент трябва да обърнат внимание. Това е най-често посочваният отговор в 11 държави членки, особено сред респондентите в Швеция (62%), Дания (50%) и Холандия (46%).

В проучването на Евробарометър също така бе зададен въпросът кой екологичен проблем е най-належащ за разрешаване. Абсолютно мнозинство от европейците (52%) смята, че това е изменението на климата, последвано от замърсяването на въздуха (35%), замърсяването на моретата и океаните (31%), обезлесяването (28%) и нарастващото количество отпадъци (28%).

За 52% от българите замърсяването на въздуха е посочено като основен проблем, свързан с околната среда.

Председателят на парламента Давид Сасоли, който пристига в Мадрид в понеделник, за да присъства на откриването на конференцията на ООН по изменението на климата, заяви: „Това проучване показва много ясно, че европейците искат действия от страна на ЕС за борба с изменението на климата”.

Проучването показва още нещо интересно - протестите, водени от младите хора, са ключов фактор. През изминалата година протестите на младежите за повече действия против изменението на климата мобилизираха милиони хора в ЕС и в световен мащаб.
Новото проучване на Евробарометър показва, че близо 60% от европейските граждани са уверени или убедени, че протестите, водени от младите хора, имат пряко влияние върху политиката както на национално, така и на европейско ниво.

В Ирландия (74%), Швеция (71%) и Кипър (70%) е най-голям делът на гражданите, които вярват, че протестите ще доведат до предприемане на политически мерки на европейско ниво в сравнение с 42% от гражданите в Чехия и 47% от гражданите на Обединеното кралство.

53% от българите смятат, че протестите ще доведат до предприемане на мерки на европейско ниво, докато 38% от българските респонденти вярват, че това ще се случи на национално ниво.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
4
 
! Отговори
wfffff преди 4 години
каква европа бее, германия не е европа - меркел работи и е назначена от леберастите демократи на сащ и живущите в германия отдавна са облъчени с либерастки "ценности".Проблем е че като най силна икономика определя и на останалите в ЕС тези "ценности".скоро, като облъчат с наредби и закончета заради надупените ни политици и останалите в ЕС всички така ще мислим за климата, тогава да му мислим,колко още вреди ще нанесат тези либерасти не искам да мисля.
9
0
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
АЛТЕРНАТИВА ИМА ! ПИШЕ, ЧЕ ШЕЛ Е НАПРАВИЛ ПЪРВАТА БЕНЗИНОСТАНЦИЯ НА КОЯТО МОЖЕ ДА СИ ЗАРЕДИШ КОЛАТА И СЪС ВОДОРОД! ЗА ВОДОРОДНИТЕ КОЛИ!!ПРОБЛЕМА БИЛ , ЧЕ ВОДОРОДА Е МНОГО ПО-СКЪП ОТ БЕНЗИНА И ГАЗА!ГРЕТА ТУМБЕРГ ДА ПРЕДЛОЖИ ОТКЪДЕ ДА СЕ ВЗЕМАТ ПАРИ ДА СЕ ПОДМЕНИ ЦЯЛАТА ИЗГРАДЕНА ИНФРАСТРУКТУРА ОТ НЕФТ, ГАЗ И ВЪГЛИЩА НА ВОДОРОД И ВСИЧКО Е ТОЧНО !!!
8
3
 
8
 
! Отговори
Удобни резултати преди 4 години
Съвпадат чудесно с желанията на групичката, самонарочила се за бъдещи екотрилионери. Същата групичка, която използва безогледно дори такива долни средства като размахването на парцалената кукла Грета. Значи добри професионалисти са съставили въпросите за допитването и после са стъкмили правилните резултати. Заслужават си наемническия хонорар.
7
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Алтернатива има отпреди 60 години нарича се Аец.Петролното лоби обаче не дава.
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
и самолетите 3 особено над софия си минават покрай кубето на ал невски всеки ден отам и е даден коридор за приземяване па после колите виновни не правят обход
5
0
 
9
 
! Отговори
оож преди 4 години
новите секти са тези климатични вегани и като не ядат месо са така агресивни
4
1
 
8
 
! Отговори
гост преди 4 години
точно заради техните простотии ЕС няма да се размине без гра жданска во й на
3
2
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ВСИЧКИ ЗНАЕМ , ЧЕ ПРОБЛЕМ ИМА!!НО ТОЙ НЯМА КАК ДА СЕ РЕШИ!ГЛАВНИЯ ВИНОВНИК Е УПОТРЕБАТА НА ГАЗ, НЕФТ И ВЪГЛИЩА КОИТО УВЕЛИЧАВАТ ВЪГЛЕРОДНИЯ ДИОКСИД СЪС 70%!ДОРИ АЗ КОЙТО СЪМ ПРОТИВ ТРЪМП И КОМУНИСТИЧЕСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ НЕ МОГА ДА СЕ ОБЯВЯ ПРОТИВ ГАЗ, НЕФТ И ВЪГЛИЩА БЕЗ ДА СЕ ПРЕДЛОЖИ ДОБРА АЛТЕРНАТИВА НА ТЯХ!
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Te хубаво искат, ама кои ще им бъдат неекологичните производители? Нали като започнат да ги глобяват те ще трябва да плащат цената, защото са консуматор - >80% услуги.Грета Вълакшинова сигурно пак ще бълва мъдри мисли, докато Европа стигне мозъчното и развитие.
1
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Европейците са зомбирани, а климатичните промени целят да поставят населението под тотален контрол.