Дания дадена на съд, прави гръцко сирене

"Фета" е защитена мaрка в ЕС, прави се само от овче и козе мляко
30 ное 2019 11:57,
65
Дания дадена на съд, прави гръцко сирене
Снимка: Pixabay

Европейската комисия даде на съд Дания заради отказа ѝ да принуди местните компании да продават бяло саламурено сирене под името "Фета".

Според европейското законодателство "Фета" е гръцка регистирана марка, която може да се произвежда по точни правила и продукти и само на територията на Гърция. Всички останали производители трябва да брандират продукта като бяло саламурено сирене.

"Фета" е гръцка марка от 2002 г. и се произвежда само от смес от овче и козе мляко, като има регламентирани правила за срока и условията на зреене.

Брюксел се опитва да убеди Дания да се откаже да използва името от почти две години, но без успех. Копенхаген е сред най-големите производители и износители на твърдо бяло сирене в Европа.

Освен че намалява печалбите на гръцките производители, използването на чуждата мярка пречи и на преговорите на ЕС с трети страни, когато уговаря квотите и условията за закрила на европейските стоки по света, твърди Европейската комисия.

Предстои съдът на ЕС да се произнесе по спора, като при потвърждаване на позицията на Еврокомисията, може да се стигне и до финансова санкция за датската държава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А пък гърците си поравят сиренето от българско мляко.Ние кога ще ги дадем на съд?
63
4
 
2
 
! Отговори
Ех преди 4 години
В магазините в Дания има сирене Фета .което е малко като пакетче и останалите сирена са като нашия кашкавал и се казват danske ost.много миришат на лошо.има и македонска лютеница и нито един български продукт.затова ми се плаче и се чудя на нашите производители защо не работят с Дания
62
4
 
5
 
! Отговори
Хай Буй преди 4 години
Тука е пълно с професори по нова Сорросоидна история. Съчки събираааат.
61
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз пък изобщо се чудя, защо намесвате българското сирене, след като си знаем, че 90% от производителите ни мамят и то доста успешно. Тъщата купува мляко от едно близко село, рядко, защото хората имат 2 крави. Какво кисело мляко става, не е за разправяне, свършва за часове! Не знам дали знаете, но за сирене трябва много, много истинско мляко. За истински кашкавал също. Затова ги хапваме по-рядко, а всеки ден сме като всички-в магазина Е.., Е..., палми, малми,с участието на сухо мляко...
60
3
 
9
 
! Отговори
Вуте преди 4 години
Ние пъ че съдиме гръците оти ни окрадоа сиреньето!Добре е известно оти ние сме го измислили и сиреньето и кашкавало и ча у Япония го знаат това!
59
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А какво са яли европейците преди да открият Перу? Месо със сол само?-------Хляб, печени кореноплодни, лук, сирена, колбаси и разни прошуто. Бедните са яли чито сух хляб и печени праз или репи и кой колкото му издържи стомаха. При това *** сух и корав ръжен хляб, защото фурната се е палела един път в месеца - дървата са скъпо удоволствие и за сечене на господарската гора са бесели. Единствено имаш право да си насъбереш сухи съчки.
58
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не са им пуснали глобуси, но банани вече са имали. Но тоалетна хартия са нямали.Как са я карали без Живкови домати, незнам.
57
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Индианци са наречени по грешка. В началото Колумб е мислел че е достигнал бреговете на Индия, от източната и страна. Още не са имали глобуси в книжарниците.
56
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Картофи, домати ... все забравяте тютюна. А това е отмъщението на коренните жители на Америка към белия мъж. Тютюна.
55
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"... къща без кисело мляко ... ". А това чувал ли си? "У ром кисело мляко?"Затова го обичат много.
54
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименТочно обратното,сиренето на гърците не прилича на сирене,защото е по-твърдо и разтегливо като дъвка,да не говорим и за вкуса му,но понякога гърците пакетираха и българско сирене и го представяха като Фета,поне така правеха в миналото,сега не знам.В магазините на запад продават хубаво българско сирене,овче,биволско и др., предпочитам дори турското пред гръцкото сирене,което е като дъвка.В България пък руските магазини са със стока произведена в Германия,например.
53
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименГрешиш,къща без сланина може да има,но къща без сирене и кисело мляко рядко ще намериш в България.
52
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гърците са прави ,,Фета" не е българското саламурено сирене .Оригиналната гръцка ,,Фета" е от овчо и козе мляко и сиренето е меко ,а не твърдо като нашето саламурено сирене.Чудно ми е ,защо датчаните до сега не са солидно глобени ,а две години еврокомисията им се моли да престанат производството на ,,Фета".Ако беше България до сега да са ни наказали със стотици милиона глоба!
51
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не само от Перу ,но от цяла Америка са доставени в Европа,такива непознати зеленчуци ,като картофи,домати,чушки,и др.В същото време благодарение на европейците ,индианците виждат какво е кон,***,магаре, е и едра шарка и други болести от които умират милиони индианци!
50
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да пишат просто "сирене",в Европа и Гърция нямат дума за сирене,защото си е български продукт.
49
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Traditsionoto astie na bylgaria e slaninata.liybimoto na niakoi xan.nisto dobro i po tova otnosenie .
48
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А какво са яли европейците преди да открият Перу? Месо със сол само? О, забравих, яли са Шатобрияни, за двама, трима или според бройката. Нали французите са били наблизо.
47
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вярвам на перуанските индианци. В Мексико и американския щат Ню Мексико има много явни, да не кажа нагли, следи от "Посещение". Много вероятно от съзвездието Сириус.Откъде знаем? Ами има няколко построени храма, комплекс от сгради, построени в еднаква конфигурация, същата като звездите в Сириус. Построени в конфигурация с точността на съвременната геодезия.
46
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не са сами гърците в сиренявата заплетеност. Шерше наш *** първо. Ама той се спотайва в нечии потури.
45
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айде не ни обяснявай за доматите. Темата е за гръцките кражби и наглост.