Българка ще говори от името на френския еврокомисар

Шефката на отдела за писане на речите на Фон дер Лайен също е българка
Обновена: 5 дек 2019 05:40 | 2 дек 2019 21:28,
9
Българка ще говори от името на френския еврокомисар
Снимка: Никола Димитров

Соня Господинова е единствената българка сред говорителите на Европейската комисия на Урсула фон дер Лайен, която днес официално встъпи в длъжност.

Господинова ще бъде говорител на френския еврокомисар Тиери Бретон, който отговаря за вътрешния пазар на ЕС, за отбранителната индустрия и за Космоса.

Още по темата
Тя е втората българка, говорител в Европейската комисия от влизането на България в ЕС, след Мина Андреева, която беше говорител в Комисията на Жан-Клод Юнкер.

Господинова е юрист по образование и работи в Европейската комисия от 12 години. Преди да бъде назначена в пресслужбата тя е била зам.-началник на отдел в Генерална дирекция “Растеж” на Еврокомисията. Преди това е била юридически съветник в дирекциите за вътрешен пазар и за земеделие.

Българката е магистър по право от Колежа на Европа в Брюж - ковачница на кадри за евроинституциите. Тя е участвала и в студентската програма “Еразъм”. Завършила е право в Германия с държавен изпит.

“Като юрист са ме учили да задавам трудни въпроси и да слушам много внимателно. Сега си давам сметка, че вие ще правите това с мен през следващите години”, обърна се Господинова към журналистите при представянето на новия пресекип в Брюксел.

Днес председателката на Еврокомисията Фон дер Лайен съобщи, че е направила някои промени в имената на ресорите на еврокомисарите и е прецизирала техните задължения. Френският еврокомисар получава в добавка към досегашните си ресори, още отговорността за разработването на европейската стратегия за изкуствения интелект, както и борбата с дезинформацията в интернет.

Друга българка - Елисавета Димитрова, пък е назначена за шеф на отдела, който ще отговаря за писането на речите на Урсула фон дер Лайен, както и за мултимедийната продукция на Еврокомисията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Хрантутници, безполезни и ненужни хола, длъжности, и цялата инститтуция , която трябваше да се закрие след реализирането на 3 основни неща - свободно движение на хора, стоки и финанси. Край!
9
0
 
0
 
! Отговори
ПУЦ преди 4 години
юрист? от ВИНС-а? Е, извинявай Марийке!
8
1
 
1
 
! Отговори
Ари Голдберг преди 4 години
само така шиксите трябва да се научат да "говорят" на прилежно обрязан "френски"
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Научиха, че българките са хубави и ще ги търсят много.
6
1
 
2
 
! Отговори
Miserere Mei Deus преди 4 години
Вавилонската Кула ке падне! и то с гръм и трясък!!
5
1
 
2
 
! Отговори
Леле преди 4 години
Трябваше да имаме ЕврокомисарКа по финансовите въпроси на ЕУ. Българка! Само ние можем да заредим хладилника с малко пари, да остане и за туршийка! Истински вълшебници сме!
4
1
 
4
 
! Отговори
до 3 преди 4 години
това е като Института за Подготовка на Партийни Кадри в Пекин, известен най-вече с това, че единственият външен лидер освен Севернокоруйски, давал лекции там е не кой да е ИзТриПерКел, която е по-червена в душата си от Мао и Сталин взети заедно. така, че мене подобни "Европейски" колежи и институции не ме изненадват, защото Европа е в прегръдката на Комунизъмът и то от най-лош вид, защото тия в Брюксел Европейците не ги интересуват, интересува ги да си живеят като Императори!!
3
3
 
8
 
! Отговори
Эврапэйскый Союз преди 4 години
"Българката е магистър по право от Колежа на Европа в Брюж - ковачница на кадри за евроинституциите."РабФак Другари, ама от Ново Поколение!!
2
0
 
2
 
! Отговори
АЗ преди 4 години
Но това не се вижда Ники! Вижда се как Боко распрегръщва подед ! все пак ти благодаря и вече знам за тези деца . Просто ми е приятно да го чуя.
1
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще говори на френски микрофон