Климатът ще промени и икономиката на ЕС?

До 2050 година парникови газове трябва да се намалят до нула
3 дек 2019 11:57,
19
Климатът ще  промени и икономиката на ЕС?
Снимка: Reuters

Европейският съюз се подготвя за най-амбициозната политика в света срещу измененията на климата, изискваща радикално преразглеждане на икономиката, като подробности около това ще има през следващата седмица на среща на върха в Брюксел, съобщава Bloomberg.

Още по темата

Лидерите на блока ще се ангажират да намалят нетните емисии на парникови газове до нула до 2050 г., според проект на съвместно изявление за срещата на 12-13 декември.

За да постигне тази цел, ЕС ще обещае повече зелени инвестиции и ще коригира политиката си - от облекчаване на забраната на държавните субсидии до промяна на правилата за възлагане на обществени поръчки и облагане на вноса от държави, които не отговарят на екологичните стандарти.

"Ако нашата обща цел е да бъдем неутрален за климата континент през 2050 г., ние трябва да действаме сега", каза Урсула фон дер Лейен, председател на Европейската комисия на конференцията за климата, организирана от Организацията на обединените нации в понеделник.

Планът на ЕС, който трябва да бъде одобрен след приключването на срещата на върха на Организацията на обединените нации в Мадрид, ще постави блокът във водеща позиция по темата за климата сред останалите големи замърсители в света. Държави, включително Китай, Индия и Япония, все още не са превърнали обещанията си в резултат на Парижкото споразумение за климата от 2015 г. в задължителни национални мерки. Президентът на САЩ Доналд Тръмп пък заяви, че ще изтегли САЩ от Парижкото споразумение.

Продължението на анализа четете в Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
Климатът отчасти се промени заради това, че населението се удвои за последните 50 години, а горите намаляха наполовина. Ако ЕС иска да направи нещо, то ще е да престане да храни гладните и да им помага да се плодят, щото те това правят. Но да продаваш въглеродни емисии е далеч по-доходно.
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не климата а алчноста променя икономиката.
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ТошоГлупако, човешката дейност няма нищо общо с климата. Досега всеки климатичен модел на ООН се е пробвалил тотално със своите предвиждания. Освен това още преди години им изтекоха мейловете където обсъждаха как да фалшифицират данните така че да изглежда че има глобално затопляне. Да не говорим че те пренебрегват истинска наука която показва че слънчевата активност контролира климата на не CO2 и също и отдавна известни факта че CO2 e полезен за растителността. Ти вярваш в антинаучна догма
14
5
 
1
 
! Отговори
Тошо преди 4 години
А кой промени климата.....икономиката, е дойде време за обратното климата да промени икономиката, ама как да стане като всеки бизнесмен-инвеститор очаква норма на печалба....и ако тя се забави и той ще се забави с нови инвестиции...така че изхода е в образованието на ....обикновения човечец ...само той т.е. всички заедно можем да направим нещо по въпроса !!!
13
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тея глупости нямат нищо общо със климата а целта е пълна деундустриализация на белите страни.Науката отдавна е доказала че колкото повече въглероден двуокис има в атмосферата е по-добре за растителноста и има повече живот на цялата планета. Едно време антарктида е била тропическа джунгла а днес е покрита с два километра лед. Ама фанатиците непркъснато ревът че се топял леда. Да ви пикам на безценния лед.
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименВица на деня:"Само след 10 години няма да има кислород а атмосферата ще ни изпържи като кебапчета."
11
1
 
7
 
! Отговори
До 8 преди 4 години
Баси и къде ще отиде този кислород г-н секта? Сериозно - съдържанието на кислород в атмосферата е стабилно от както се измерва, около 21% и няма нито тенденция, нито логика в това той да изчезне.
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В превод - сами ще се закопаем, защото сме кухи секта ***.
9
0
 
7
 
! Отговори
БПФ преди 4 години
Така ще я промени, че ще я съсипе. Без енергия няма икономика, а "възобновяемите" енергийни източници дават под 20% от електроенергията... дори сега, когато транспортът не е виснал на врата на електроенергийната система.
8
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Европа, понеже е по-толерантна, ще изпревари климатичните промени и ще се самоубие сама. Интересно че щатите им е през оная работа, а изведнъж някой друг сам ще си поставя ограничения.
7
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каква 2050-та ги е подгонила. Само след 10 години няма да има кислород а атмосферата ще ни изпържи като кебапчета. Нима не виждат как се промени природата. Лятото неможе да се диша а зимите заприличаха на късна есен. Но те това не го усещат. В колите им климатици в домовете им климатици в кене, фите им климатици у зад, ниците им климатици абе изобщо целите са се климатизирали а обикновените хора го дуат под вода да не дигат пепел.
6
2
 
11
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
До юбералесКаква енергийна независимост когато зависиш от Руски, Американски или друг газ? Или си мислиш, че безкрайни поля от фотоволтайци ще заменят ТЕЦ-овете? Ние храна ли ще произвеждаме или ток? Как си представяш България до 30 години да е само с електрокари (които се зареждат с ток от ТЕЦ и АЕЦ, но екологично чисти)? Ама това означава да затворим и заводите за масла, бой, лубриканти, а за тях еко заместител няма? Или машините вместо с моторно масло ще ги смазваме със сланина?
5
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 5За съжаление е точно така. Европейските политици са неадекватни да репресират собствените си икономики по този начин, при положение че общия ефект от такива крути мерки ще бъде минимален ако останалите не направят същото. САЩ няма да го направят, Китай и Индия хептен. Очакват ни тежки времена.
4
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Очевидно краят на това десетилетие ще бъде запомнен с началото на поредната вълна от истерия за климатичните промени. Ние в Европа ще бъдем засипани от данъци и безумни ограничения, промишлеността ни ще бъде все по-неконкурентоспособна, Китай и Индия ще продължават да се развиват и да замърсяват повече от всички останали накуп... Честито ни светло бъдеще, "европейци".
3
0
 
8
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Коминочистачите в ЕС съвсем ще останат без работа...
2
3
 
6
 
! Отговори
юбералес преди 4 години
До РадославЗелената европейска религия всъщност е добре замаскиран протекционизъм и енергийна независимост.
1
0
 
22
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
Колкото повече Европа става зелена, толкова повече ще цапат останалите и ще стане танто за кукуригу. Накрая Европа ще е с една срината икономика насред апокалипсис, а останалите ще имат силна икономика и по голям шанс да преживеят апокалипсиса. Това или ще е общочовешка цел или няма смисъл да се прави. Защо винаги Европа трябва да плаща за чужди глупости? САЩ съсипаха Близкия Изток и ние поехме терористите и имигрантите. За Африка да плащаме, а робите са в САЩ. Азия се развива, а ние затъваме!