Brexit или нов референдум? Отговорът след вота в четвъртък

Различните сценарии за пътя на Великобритания след 12 декември
9 дек 2019 21:00, Елка Василева
35
Brexit или нов референдум? Отговорът след вота в четвъртък
Снимка: архив, Reuters

Brexit или нов референдум? С вота си на предсрочните парламентарни избори на 12 декември британците ще решат отново бъдещето на своите отношения с ЕС. Ето какви са различните сценарии.

Борис Джонсън печели

Премиерът еврофоб Борис Джонсън свика тези избори, след като загуби мнозинството си в парламента след разногласия с малкия си - северноирландски съюзник - Демократичната юнионистка партия (ДЮП) и вътре в самата Консервативна партия, под каква форма да се състои Brexit, одобрен през юни 2016 г. от 52 на сто от британците.

Проучванията на общественото мнение му отреждат достатъчен брой депутати, за да прокара през парламента споразумението за развода, което е договорил с Брюксел и да осъществи Brexit на предвидената дата - 31 януари.

Но сагата няма да свърши дотам: нищо няма да се промени в краткосрочен план поради преходния период, предвиден в споразумението за развода, за да смекчи шока от излизането от ЕС. Освен това Лондон ще има срок до 31 декември 2020 г., за да договори бъдещите си отношения с европейския клуб.

Още по темата

Този срок обаче изглежда вече почти невъзможно да бъде спазен, тъй като подобни преговори обикновено отнемат години. Експертите вече залагат за удължаване на преходния период.

Правителство на малцинството

Водещата опозиционна партия - лейбъристката, изостава в социологическите изследвания и нито едно не предвижда убедителна победа за нея. Тя обаче би могла за сметка на това да събере достатъчно гласове, за да осуети консервативно мнозинство.

Тогава лидерът на партията Джереми Корбин, видимо клонящ наляво, би влязъл в конкуренция с Борис Джонсън за сформирането на ново правителство, което по принуда ще има нужда от подкрепата на една от по-малките партии.

През 2017 г. предшественичката на Джонсън - Тереза Мей, беше принудена да се съюзи със северноирландските юнионисти, за да си осигури мнозинство.

Този път обаче ДЮП е твърдо против сключеното от Джонсън споразумение за Brexit, което дава на Северна Ирландия различен статут от този на останалата част на страната.

Лейбъристите дадоха да се разбере, че ще се опитат да управляват сами, но застъпниците на идеята за независимост от Шотландската национална партия заявиха, че са готови да подкрепят евентуално правителство на Корбин, при условие, че той разреши нов референдум за независимост на Шотландия след неуспешния вот през 2014 г.

Втори референдум

Лейбъристите обещаха да предоговорят споразумението с ЕС, сключено от Борис Джонсън, и да подложи резултата на референдум в срок от шест месеца след идването им на власт.

Джереми Корбин уверява, че ще остане неутрален, но други членове на лейбъристкото ръководство казват, че ще водят кампания за оставане в ЕС.

Шотландската национална партия, малката партия на либералдемократите и уелските националисти от Партията на Уелс ("Плайд Къмри") са анти-Брекзит.

Сондажите показват, че британците също остават разделени по въпроса, макар и с известен уклон в полза на "Оставане" (Remain).
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
3
 
! Отговори
Джони Инглиш преди 4 години
Моята прогноза: Лейбъристите губят с по-малко от очакваното но с достатъчна разлика, за да виидм Брекзит. Фарадж постепенно ще слиза от сцената, изоставен от много свои хора. Недоволните от Мей консерватори ще се върнат при Джонсън. А недоволните от Джонсън ще си намерят трети път (няма да станат лейбъристи).Еврото ще падне под 1 долар, но ще остане стабилно на нива от преди 15 години. ЕЦБ ще пусне печатницата, за да покрие дупката, като ще иска да защити капиталовият пазар, а не валутата
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Брекзит няма да има както повтарям от няколко години - всичко е един фарс с цел да се договорят специални условия за членство, но това просто не проработи...
15
1
 
3
 
! Отговори
Абе преди 4 години
Какво значи втори референдум?! Референдум имаше, Народът каза волята си. Какво, ще свиквате референдум, докато не постигнете, каквото искате ли?Да се махат от ЕС! Аман от фасони
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 4Brexit се превърна в тъпa перманентна гатанка за наглосакси. Да си я играе Борко.......Борко знае как да си играе с балкански клекситанци!
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Асен Разцветников 18"И не казва той намирам, че успехът ни е слаб, а ще каже констатирам, че на нисък сме етап!"А етапа се разтегли еластичен беше той, удължи агония, образува нерви, разпокъса се от злоба българския пиян герой!
12
0
 
3
 
! Отговори
Питър преди 4 години
А защо името на журналистката бива забранено от сайта, в който работи???
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до БТР Ох, горкият щял да излиза. Аз пък четох че до пролетта влизаме в чакалнята на еврозоната. А сега де? Къде е истината? Едно е да искаш друго е да стане.
10
12
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До УМЕН 7Британските палячовци разиграват циркове, които обаче са тъжни и жалки. Пълен фарс и трагедия е тая "държава". По-зле са и от нас, но още не го осъзнават.........Не желаят да хрантутят български лайнаристи от държавата Лайнурия създадена от потомствени български селияндуристанци с много слаб мисловен цикъл!
9
9
 
7
 
! Отговори
ГОРД СИДЕРОВИСТ преди 4 години
Волен Сидеров - президент!
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия никога няма да излезнат от ЕС. Да не са луди да напуснат най богатата структура в света.
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По всичко личи, че консерваторите (торите) ще спечелят. Просто другите не се възползваха от грешките им, а задълбаха в собствена философия, която е много далече от печелене на популярност.Ефекта ще се види в последствие, но нищо хубаво не идва в бъдеще. Повечето автомобилни компании панически се изнасят, а стоманодобивната им индустрия ще я спасяват китайци.Над 80% от икономиката им е в услуги. Това добре, ама на кого ще препродават, като им сложат мита за европейските пазари?
6
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ХА-ХА-ХА !!!По принцип си прав, обаче предишният референдум беше 2016 и по това време ще са минали 3 - 4 години от него. Много хора сега са на друго мнение, общото настроение е различно. Да не говорим, че и тогава беше с малка разлика и решаващо значение имаха и някои лъжи на Б Джонсън (напр. за сумата, която се дава на седмица на ЕС)Определено нов референдум е това, което трябва да се направи, ако трябва да се следва волята на народа
5
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И тея папагали ни говорят за демокрация, човешки права и т.н.? Гати цирка.
4
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Brexit се превърна в тъпa перманентна гатанка за наглосакси. Да си я играе Борко.
3
3
 
7
 
! Отговори
БТР преди 4 години
Е си вземем поуки от брекзит . Че като тръгнем да излизаме да не правим техните грешки
2
8
 
16
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Е, как нов референдум ?!Това е все едно, един мач да завърши с победа на единия отбор, но понеже резултата не устройва шефовете, мачът да се преиграва, докато победи правилния отбор.Това ли ви е демокрацията и правото на избор ?
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прелиствам