На Острова гласуват, какви са сценариите за резултата?

Подкрепата за консерваторите е намаляла преди вота
Обновена: 12 дек 2019 10:05 | 12 дек 2019 10:00, Елка Василева
5
На Острова гласуват, какви са сценариите за резултата?
Снимка: Reuters

Британският премиер Борис Джонсън се надява да спечели абсолютно мнозинство на днешните предсрочни парламентарни избори в Обединеното кралство, предаде Франс прес. Социологическите проучвания сочат обаче, че подкрепата за консерваторите е намаляла преди вота, макар те да запазват преднина. Ето какви са възможните сценарии:

Категорична победа за Джонсън, която да доведе до Brexit

Един от възможните сценарии е консерваторите да спечелят абсолютно мнозинство (326 места, но реалният брой за работно мнозинство е по-малък, защото депутатите, избрани от партията "Шин Фейн" в Северна Ирландия не заемат местата си в парламента. Например през 2017 г. Шин Фейн спечели седем места, фактически намалявайки прага на 322, отбелязва Ройтерс).

При това положение британският парламент ще започне преди Коледа процеса по ратифициране на договореното от премиера с Брюксел споразумение за Brexit. Така депутатите ще дадат зелена светлина за излизане на Великобритания от Европейския съюз на 31 януари.

Още по темата

Сагата с Brexit обаче няма да приключи, тъй като Лондон ще разполага със срок до 31 декември догодина да договори условията на бъдещите си отношения с ЕС. Трудно е да си представим, че за толкова кратко време ще бъде постигнато споразумение, защото подобни преговори обикновено отнемат години.

Победа за консерваторите без абсолютно мнозинство

При този вариант Борис Джонсън най-вероятно ще се опита да оглави правителство на малцинството. Премиерът ще има нужда от съюзници, като намирането им изглежда трудна задача.

Както показаха последните месеци, управлението със съюзници води до блокиране на процеса и намаляване на шансовете за одобряване на сделката за Brexit. След евентуален Brexit по-трудни ще бъдат и търговските преговори с ЕС.

Бившият премиер Тереза Мей се съюзи през 2017 г. със северноирландската Демократична юнионистка партия, разполагаща с десет депутатски места. Съюзът бе прекратен, тъй като северноирландската партия се противопостави на споразуменията на Мей и Джонсън с ЕС.

Победа на лейбъристите

Макар да изглежда невъзможно за лейбъристите да спечелят абсолютно мнозинство, техният лидер Джереми Корбин има шансове да стане следващият британски премиер, ако се съюзи с Шотландската национална партия. Ако направи това, Корбин ще трябва да изпълни искането на шотландската политическа сила за произвеждане на нов референдум за независимост на Шотландия.

Личността на Корбин, който е с радикални леви убеждения и е обвиняван в снизходително отношение към антисемитизма в Лейбъристката партия, прави малко вероятен съюзът с Либералните демократи, които настояват за оставане в ЕС.

Лейбъристите обещаха, че, ако дойдат на власт, ще предоговорят споразумението с ЕС за Brexit, а след това ще свикат референдум, на който британците да се произнесат по него.

Какво сочат социологическите проучвания?

Според най-скорошното социологическо проучване на института "Югав" Консервативната партия ще спечели изборите и ще има 339 от общо 650 места в парламента. Според института подобен резултат ще бъде "най-доброто представяне на консерваторите от 1987 г.", когато техен лидер беше Маргарет Тачър. Възможно е обаче статистическата грешка и тенденцията напоследък за засилване на позициите на лейбъристите в крайна сметка да доведат до парламент, в който нито една от партиите няма абсолютно мнозинство, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.

Джон Къртис, професор по политически науки и специалист по социологическите проучвания, заяви пред Би Би Си, че по време на предизборната кампания и консерваторите, и лейбъристите са увеличили подкрепата си за сметка на малките партии. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
4
 
3
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Важното е какво са решили Собствениците на UK-евреите от Ситито.Ако смятат да финализират Брекзит-а,тогава ще има категорична победа за Джонсън.Ако обаче мислят да шикалкавят още....Общо взето за тяхната позиция може да се съди само по косвени белези-примерно досега смятаха,че са избързали и замотаха работата с Мей.
2
1
 
11
 
! Отговори
Нострадамчо преди 4 години
До АнонименТова имам предвид. С мнозинство печелят изборите си ЕДИНСТВЕНО в страни с диктатура . "Демокрациите" по света с няколко партии се разбират помежду си предварително, в повечето случаи се редуват за управлението за да си пълнят личните банкови сметки по-ефектовно и при некадърните издънки и грешки да се обвиняват едни с други и да си водят медиини войни без реален ефект за да заблуждават простолюдието че нещо се прави .
1
2
 
12
 
! Отговори
Нострадамчо преди 4 години
По стара политическа традиция ИЗБОРИТЕ ЩЕ ЗАВЪРШАТ С РЕЗУЛТАТ 47 НА 53 за който там са се разбрали помежду си . Народния вот отдавна е някаква заблуда и е само за баламите да си мислят че гласът им имал някакво значение.По тази схема завършват почти всички гласувания напоследък.Както в Англия , така и в България или която и да е друга страна по света . ЗЛАТНИЯ РЕЗУЛТАТ - 47 на 53.Победителя се радва на победата, загубилия се утешава,че не е паднал с много ....п.с. Само при Соца имаше 99%...