Борисов: Здравето и чистотата на въздуха винаги са на първо място

Трябва да кажем какво е бъдещето на въглищата, заяви премиерът
Обновена: 13 дек 2019 13:19 | 13 дек 2019 13:19, Елка Василева
81
 Борисов: Здравето и чистотата на въздуха винаги са на първо място
Снимка: МС

Успех е това, че в Зеления пакт за въглероден неутралитет, който означава нулеви емисии до 2050 година, всяка държава сама определя енергийния си микс. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в Брюксел, където в рамките на Европейския съвет лидерите обсъждат изменението на климата.

„Промените в климата са факт, случват се с такава скорост, че рискът и опасността за човечеството са големи“, заяви премиерът Борисов и подчерта, че Европа е твърдо решена да бъде водеща в справянето с този проблем.

„Ние винаги сме поставяли здравето и чистотата на въздуха на първо място в своите програми, трябва да кажем какво е бъдещето на въглищата и какво ще се случи след 30 години“, добави министър-председателят, цитиран от правителствената пресслужба.

Премиерът Борисов изтъкна, че е важно да бъде дадено необходимото време, така че процесите да протекат плавно и да не пострада нито енергийният микс, нито миньорите и другите работещи в сектора. Борисов обърна внимание, че е необходимо Европа да помогне на държавите да отрегулират тези процеси.

Още по темата

Премиерът Бойко Борисов изтъкна, че е запознал председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен с енергийното производство в България и с плановете за следващите години. Министър-председателят отбеляза мястото на ядрената енергия в енергийния ни микс, както и предприетите мерки за гарантиране сигурността на доставките на природен газ. Премиерът Борисов акцентира върху изграждането на интерконектора с Гърция и реализацията на проекта „Балкански поток“.
 
Попитан от медиите относно Пакета „Мобилност“, премиерът Бойко Борисов заяви, че се водят разговори и се работи по завеждането на дело. Той беше категоричен, че дискусията по темата не е приключила.

Министър-председателят обърна внимание, че пътуването на тежкотоварни машини нагоре-надолу в Европа не само ще натовари транспортните артерии допълнително, но и ще повлияе върху емисиите. „Тук също има много още детайли, много още компоненти, които трябва да се имат предвид. Защото се оказва, че много от държавите, които най-много натискат и това са богатите държави, за зелените сделки, са аутсорсвали своите вредни производства в Китай, Виетнам или други места. Тук идеята да се сложи данък на тези емисии, на вноса на подобни стоки, също не е без смисъл. Защото всъщност, ако произвеждаш нещо, което замърсява въздуха в Китай, Индия или която и да е държава, и след това си внасяш продукта, ти не се преборил с проблемите в климата“, заяви още министър-председателят.
 
Премиерът Борисов изрази още веднъж поздравленията си към Борис Джонсън за изборната победа в Обединеното кралство. „Провели сме преговори, знаем како трябва да се случи до 31 януари и следващата година ще бъде времето, през което ще се отрегулират взаимоотношенията с Великобритания. Това е добра новина“, коментира министър-председателят.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Баварците съдят в момента правителството на Бавария за мръсен въздух и нищоправене от управляващите. Има възможност да влязат управници в затвора ;)
68
0
 
1
 
! Отговори
MADE in BG преди 4 години
До Анонимен---- 62/// ЕТО ЗА ТОВА НИ ПРИЕХА В ЕО----НЕ ЗА ЧЕРНИТЕ О Ч И!
67
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Промените в климата са факт, случват се с такава скорост, че рискът и опасността за човечеството са големиЗа тези които не знаят, че има професия метеоролог, промените в климата са все още новост или са в сферата на фантастиката.
66
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Той до камината в белия дом се е снимал и са го галили 3 папи по главата
65
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не случайно хората избягаха навънка, тука нищо не се променя, само калчища като излезеш навънка. Я ше настъпиш някое ако, я в някоя локва...и идва някъв и ти казва колко сме прогресирали...
64
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
бил съм в няколко столици, няма толкова мръсен въздух и толкова много кал по улиците никъде
63
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пита се във въпроса, като е толкова важно, защо въздуха е мръсен, а 100 хиляден град няма вода. Защо хората като протестираха, че се горят отпадъци, вие се крихте
62
0
 
7
 
! Отговори
Асан преди 4 години
Търсиме стари гуми за горени в печките. От Малашевци сме сичките.
61
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тогава вожде, защо в София не може да се диша?Пак баламосваш началниците,а не ти дреме за въздуха на хората.
60
1
 
9
 
! Отговори
хм преди 4 години
Как ще е на първо място?? Здравеопазването ни е на едно от последните места в Европа и Африка! А Въздуха да не говорим.. всеки с основно образование може да провери това
59
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А *** от европа които горите в България на кое място са?
58
0
 
9
 
! Отговори
Д о № 2 преди 4 години
До Анонимен дето хвали бб че бил 1 ! Да, 1 по лъжа и демагогия! И кражби т.н.!
57
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Ох Божке!И кой ще избереш,ако гласуваш?!Докато Нинова е начело на БСП,няма смисъл да се гласува за БСП.
56
3
 
7
 
! Отговори
Ох Божке! преди 4 години
Ох, какво да го правим ТОЗИ?! Време е за предсрочни избори!
55
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Борисов: Здравето и чистотата на въздуха винаги са на първо място"Акде,бе?Затова ли над 500 фирми внасят в България смет от всякакви държави от ЕС и от извън ЕС?Спрете да ни съсипвате природата и въздуха,спрете вноса на сметта!
54
8
 
1
 
! Отговори
Търся я преди 4 години
Защо няма статийка за Злобния и Двуличен пРезидент Радев ?!
53
1
 
13
 
! Отговори
Трайо преди 4 години
Вервам ви, г-н премиер, затова си ритате за здраве и живеете извън София.
52
1
 
19
 
! Отговори
7 преди 4 години
Не България , а майка си и баща си ще продаде само да е на власт ! Как можеда бъде махнат , за да тръгнем напред ? Всички знаят как ?
51
1
 
14
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Оставка.
50
1
 
16
 
! Отговори
северозапад преди 4 години
Един велик артист би рекъл за този-МИЗЕРАБЪЛ ! А сетете се -кой ???