Пендаровски: Македонският език и нация са факт, другото е анахронизъм

Около това никой нормален човек нямало да дебатира
13 дек 2019 14:29, Елка Василева
189
Пендаровски: Македонският език и нация са факт, другото е анахронизъм
Стево Пендаровски. Снимка: архив, Reuters

Становището на българските академици, че не съществува македонски език, е анахронизъм за 20 и 21 век, в който живеем, заяви президентът на Северна Македония Стево Пендаровски, отговаряйки на журналистически въпрос във връзка с реакцията на БАН на Хартата за македонския език на Македонската академия на науките и изкуствата, съобщава в. "Слободен печат".

Още по темата

Македонският език и македонската нация са факт. Македонският език е лингвистичен факт от десетилетия и това е утвърдено и на международно ниво. Смятам, че е безпредметно да разговаряме за нещо, което е факт, известен на всички, не само при нас и не само при тях, а е известен в целия свят”, заяви Пендаровски в кулоарите на антикорупционен форум в Скопие.

Той подчерта, че Преспанският договор се позовава на конференция на ООН от 1979 г., на която македонският език е стандартизиран като един от езиците в южнославянската група и е международно признат.

Да припомня, че според конституцията на бивша Югославия от 1974 г. тази държава имаше три официални езика и един от тях бе македонският език, каза Пендаровски.

Също така македонската нация е факт и около това никой нормален човек в нашата страна няма да дебатира, нито да подписва договори с когото и да било, каза Пендаровски, цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 118Немският в Австрия се различава с този в Германия,за книжовния става на въпрос,диалектите са като в Бавария!За това австрийците казват на езика си австрийски немски,а и 90% от австрийците не искат да са германци!
114
2
 
6
 
! Отговори
прокламацията от1903 преди 4 години
Братя,Най-сетне многоочакваният ден за разправа с вековния ни душманин дойде вече.Кръвта на нашите невинно загинали братя от турската тирания вика високо за отплата.Погазената чест на нашите майки и сестри иска възстановяването си!Стига толкова мъки, стига толкова позор!Хилядо пъти по-добре смърт, отколкото срамен и скотски живот.Определеният ден, в който народът на цяла Македония и Одринско ще трябва да излезе явно с оръжие в ръка срещу душманите, е 20-й юлий.Последвайте, братя, вашите началници в този ден и се съберете под знамето на свободата.Упорствувайте, братя, в борбат
113
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прокламацията за Илинденското въстание е на чист български език. Не на местен диалект, няма нищо общо със сегашния говор в Македония. Днешните скопиани няма да разберат прокламацията.
112
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докато България се биеше и изнасяше най-тежките битки срещу османците и българите умираха за свободата на България,Гърция,Сърбия,през това време сърби и гърци заграбиха българските територии с българско население зад гърба на България, използвайки,че войската и е на изток в бой с османците!После Хитлер ни върна териториите и после пак ни ги отнеха и от Коминтерна създадоха новата македонска нация с много кръв,насилие,убийства над българите на които им бе забранено да използват майчиния си език
111
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ти да си чул немците да казват,че в Австрия се говори австрийски език?Няма да ви вървим по сърбоманската гайда и да се отречем от българския език в Македония!Македонския е български и западен диалект на българския език.И никакво ЕС,само блокаж,ще гласуваме за ВМРО на инат,ей така да ви го слагат!
110
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я кажи каква антична и класическа литература е била написана на македонски? И на каква писменост? Я кажи как Александър Македонски е говорил с Аристотел, учителя си, който е знаел само гръцки?Откачени, престъпни, нарцистични измислици!
109
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
КВИ ФАКТИ БЕ, *** СРЪБСКИ? ТОЧНО ПО СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ СА ТВОИТЕ "ФАКТИ"! ИМА БЪЛГАРСКИ ДИАЛЕКТ, КОЙТО НАРИЧАМЕ МАКЕДОНСКИ - ФАКТ! ВИЕ ГОВОРИТЕ НА НЕГО - ФАКТ! ЖИВЕЕТЕ НА БЪЛГАРСКА ЗЕМЯ - ФАКТ! МРАЗИТЕ БЪЛГАРИЯ ОТ ДЕЦА ЗАРАДИ НАЛОЖЕНАТА СРЪБСКА ПОЛИТИКА - ФАКТ! БАБИТЕ И ДЯДОВЦИТЕ ВИ СА БИЛИ БЪЛГАРИ - ФАКТ! ЗАРАДИ БЪЛГАРИЯ СЪЩЕСТВУВА ИЗМИСЛЕНАТА ВИ ДЪРЖАВИЧКА - ФАКТ! ЕТО ТОВА СА ФАКТИ! ГОВОРИ С ИСТОРИЧЕСКИ ДОВОДИ, НЕ МИ СЕ ПЕНЯВИ ПРЕЗ ДЕН, САМО ЗА ДА ТЕ ЗАБЕЛЕЖАТ ОТ ЕВРОПАТА!
108
2
 
7
 
! Отговори
Влаше Влахов преди 4 години
Много рядко в България някой назнайва от къде извира най-яростния македонизъм. Разходете с до Крушево - там беше неофициалната столица на куцовласите. В 1945г. куцовласите в Македония бяха няколкостонин хиляди. Сега от последното преброявяне бяха около 8000,защото!!! Всички куцовласи се женят за българки и налитат да се омешват с българите въобще......само,че вече се пишат....македонци. Видите ли и чуете ли в Македония някой със влашка съставка в името,по принцип това е върл македонист.
107
5
 
11
 
! Отговори
точка преди 4 години
Скопяните на запад от България да започват усилено да учат албански.Това е бъдещето им.
106
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Югославия е имала официален език македонски, защото не би могла да го нарече български! Защото тогава ще е ясно, че в Югославия има територии и население, по право принадлежащи на България! Затова македонският диалект изкуствено бива променен, за да се различава повече от български и да прилича повече на сръбски!Македонски език има толкова, колкото има швейцарски, американски, белгийски или австрийски...
105
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Македонски език и нация днес съществува. Щом има суверенна държава, никой не може да им забрани да си направят собствен език. Македонския е компилация от бг диалект и сърбизми. Съществения въпрос е от кога съществува този език! За това е спорът.
104
4
 
10
 
! Отговори
Lilith преди 4 години
Г-н Пендаровски явно не го осъзнава, но ако приемем съществуването на "македонски език", то ние ще отречем съществуването на български такъв. Да има да взема. Може спокойно да почнат да пишат на македоно-латиница обаче, тая глупотевина им е призната за възможност. Тъкмо историците им ще доказват македонското начало на цивилизацията в древен Рим.Вече и без това правят опити по темата. Пък и ще оставят българския език на мира, вместо да го осакатяват използвайки ги крайно неграмотно.
103
5
 
19
 
! Отговори
бееее, преди 4 години
Македония е само едно географско понятие.Някакви хорица около град Скопие имат някакви налудничави виждания,че са някакъв фактор,та и претендират за език,нация и държава.Горките скопяни-само това сте,нищо друго.Албанците скоро ще ви глътнат и няма да усетите как ще ви изплюят като шиптъри.ЗАСЛУЖЕНО.
102
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Македонски език- сръбска пишуща машина с руска хартия.
101
6
 
14
 
! Отговори
Дамян Груевски преди 4 години
Гоце Делчев се пишел бугарин затоа што немало графа македонец!!! Бракя, зборуваjте македонси, учете албански!
100
1
 
15
 
! Отговори
Южен македонец преди 4 години
ВЕТО!!
99
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ОК бе госпОдине Пендаровски,вие сборувате макЕдонски Язик,ама от 1944 гОдина наваму!Документите на ВМОРО СА НА ЧИСТ БЪЛГАРСКИ КНИЖОВЕН езИК И НЯМА НОРМАЛЕН ЧОВЕК КОЙТО ДА СИ ПОЗВОЛИ ДА ГО ОТРИЧА,ДА НЕ ПРИЗНАВА ИСТИНАТА И ДА ТЪЛКУВА КАТО НЯКОЙ ОРАКУЛ!ВСИЧКО ДРУГО Е НЕ ПРОСТО АНАХРОНИЗЪМ А ЧИСТ МАКЕДОНИСТКИ ИДИО,,ТИЗЪМ!!Никой НОРМАЛЕН БЪЛГАРИН НЕ ЖЕЛАЕ северджаните да са му близки НИКО!Й!Не се заблуждавайте от глупотевините на Борисов и Захариева,а да и на Джамбзки.НЕ ВИ ИСКАМЕ,НЕ НИ ПУКА ЗА ВАС.
98
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички са насила Християнизирани в Европа , източна Европа последната дупка на кавала , има разлика от 5-6 века така че колкото по добре се знае толкова по смислен живота ще става , няма родени християни на Балканите а християнизирани от Византия затова днес се молят и се кръстят на Господ , въпрос на осъзнаване
97
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
колкото съществува австрийски език,толкова "съществува" и македонски.Никога не е късно да се изложиш... г-н Пендаровски
96
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не ме интересува въобще защо ни мразели сърбите,но обясняването в български форум какво си мислели сърбите и защо ни мразели е антибългАрска пропаганда!Аз така го възприемам,хърватите пък имат друго тълкувание за събитията 41-44 година,ако са пострадали сърби,нека се запитат ЗАЩО!Сръбските шовинисти буквално удавят в кръв Югославия и хърватите ПОБОРНИЦИТЕ ЗА СЛАВЯНСКА ФЕДЕРАЦИЯ СА УЖАСЕНИ!Така се и разпадна Югославия,заради сръбските Омрази!Тука темате е ЗОМБИСТАН и ЗОМБИСТАНЦИТЕ!