Пендаровски: Македонският език и нация са факт, другото е анахронизъм

Около това никой нормален човек нямало да дебатира
13 дек 2019 14:29, Елка Василева
189
Пендаровски: Македонският език и нация са факт, другото е анахронизъм
Стево Пендаровски. Снимка: архив, Reuters

Становището на българските академици, че не съществува македонски език, е анахронизъм за 20 и 21 век, в който живеем, заяви президентът на Северна Македония Стево Пендаровски, отговаряйки на журналистически въпрос във връзка с реакцията на БАН на Хартата за македонския език на Македонската академия на науките и изкуствата, съобщава в. "Слободен печат".

Още по темата

Македонският език и македонската нация са факт. Македонският език е лингвистичен факт от десетилетия и това е утвърдено и на международно ниво. Смятам, че е безпредметно да разговаряме за нещо, което е факт, известен на всички, не само при нас и не само при тях, а е известен в целия свят”, заяви Пендаровски в кулоарите на антикорупционен форум в Скопие.

Той подчерта, че Преспанският договор се позовава на конференция на ООН от 1979 г., на която македонският език е стандартизиран като един от езиците в южнославянската група и е международно признат.

Да припомня, че според конституцията на бивша Югославия от 1974 г. тази държава имаше три официални езика и един от тях бе македонският език, каза Пендаровски.

Също така македонската нация е факт и около това никой нормален човек в нашата страна няма да дебатира, нито да подписва договори с когото и да било, каза Пендаровски, цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Македонскиот jaзике силно сърбизиран архаиЧен български говор от централните части на вардарския дял на ОБЛАСТТА Македония!Нищо повече,не може да има македонски език защото Македония е област както Тракия например,Тесалия,Пелопнес и т.н.!Северджаните могат да го нарекът извращението на което казват македонски езиксеверджански или титовски,или какъвто си искат но не и македонски!ТОЧКА!Защото в северна Гърция и югозападна България не се е учило това коминтерновско извращение!ТОЧКА!
94
2
 
15
 
! Отговори
Изследовател преди 4 години
До СВИДЕТЕЛПрез 1998 г. бях в МК. Голяма група - около 10 човека. Говорехме си с продавач в заведение. Момиченце на 14-15 г. ни гледаше с интересе и каза. "Вие много добре говорите макенодски. От къде сте се учили?". Аз се усмихнах и казах "Ние в България всички говорим на македонски. Не знаете ли". По-късно се сетих, че е било искрено детето, а не се е зяждало.
93
4
 
17
 
! Отговори
Данков преди 4 години
До ВарнаТе сърбите могат да ти кажат много неща, от които 90% са лъжа.Аз също съм имал взимане-даване с сърби и мога да ти кажа че те имат комплекс за малоценост от нас.Отначало се чудех защо е така, но после ми светна.Оправдание им е че сме ги пращали в концлагери през ВСВ.Ние като съюзник на райха сме били най толерантни към завладените нации, изключвам македонците като нация, защото са българи.Самия факт че са ни посрещали с хляб и сол, говори колко сме били поробители според сърбите.
92
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Варна, никакви македонци НЕ СА ИЗПРАЩАНИ в Ясеновац бе ***..отино!!Още не ги е имало,а и хърватите ако са мразели сърбите ТО Е ЗАЩОТО СЪРБИТЕ ПОТАПЯТ Югославия в кръв изживявайки се като господари на всички в уж държавата на южнитее славяни!!Всички са сърби,македонцитеюжни сърби,хърватите покатоличени сърби,бошняците ислямизирани сърби,БЪЛГАРИТЕ ПОТАТАРЧЕНИ СЪРБИ и който не е съгласен смърт и мъчения.Какво ми защитаваш сърбите чуку..ндур неграмотен.А НА ТИЯ ЗОМБИСТАНЦИТЕ -ДаГОДт под вода.
91
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво става ако изкъпеш македонец? Ами чист българин и много мр,ъсна вода.
90
3
 
15
 
! Отговори
Изследовател преди 4 години
Трябва ли да бъдат българи хора, които не искат да бъдат! Нашата официална позиция е най-правилната. Да, има макенодска нация и език, но 1945. Това е!
89
3
 
15
 
! Отговори
Данков преди 4 години
До ВарнаНикой не знае от къде произлизат прабългарите.Колкото за сърбите, ами те се оформят като нация през 10 век, докато ние идваме през 7 век.До падането под турско робство те са ни били васали, тоест тяхната територия е била наша.За учебниците им не се и съмнявам че пишат небивалици, след толкова бой от нас остава и да ни ласкаят.
88
3
 
22
 
! Отговори
Изследовател преди 4 години
Още преди 5 години приключих с изследването на лудостта за македонската нация и език. Ежедневно четене на мк "весници" и "отавна установени факти на историчари". Всичко е много страшно! Кръвта вода не става, но става на отрова! Голямо е влиянието на западните ни съседи - страшно, страховито, потресаващо. Да тичат срещу нас не можем да ги стигнем. Много и безвъзратно сме закъснели. Не ни трябват тези хора. Далече от тях.
87
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е па я не знаех, че говорим на македонски. Са ми требе ново тескере. Оти съм репресиран. Аз се шегувам, ама тия са ... бе щом сложиха фарове за очи на цар Самуил. Това не е държава - това е някакъв резерват за опасно луди.
86
3
 
15
 
! Отговори
Никой не... преди 4 години
..отрича факта на македонския език и нация. Но днешните македонци отричат бясно, че произходът им е български. Поради които нагло преименуват дедите си, чисти българи от Македония, като "македонци", а езика, който говорят днес като "македонски отсекогаш". Е, ние само напомняме, че макеезикът и макенацията са на по-малко от 100 години. Преди това и езикът, и народът са български. Удостоверено с хиляди и хиляди документи. Факт е, че превеждат "македонеца" Вапцаров на..собствения му език. Уникално!
85
3
 
3
 
! Отговори
хм преди 4 години
Бог Македон!
84
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Измислена държава , измислен език .....
83
2
 
11
 
! Отговори
Joko преди 4 години
Гърчолята леко им тропнаха по масата и макетата си подвиха опашките. За съжаление у нас Калинките и Пожарникарите не разбират нито от политика нито от дипломация.... Очаквам скоро нашата върхушка да признае, че българският е диалект на макведонския
82
14
 
4
 
! Отговори
ВВ преди 4 години
Нагли и жалки българи, тесногръдо скроени, от носа си по далеч не доскиват, но си мислят че вселената около тях се върти. Човекът ви го каква в прав текс, като не ви изняся, правете си харакири.
81
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добро каже Пендарот - 74-79 година, татъка некаде почнува континуитетот.
80
3
 
17
 
! Отговори
човеко! преди 4 години
Айде стига общи приказки. Няма приятелство и `доброприемане` там където е имало 75 години плюене и омраза. Стига вече и да ходят по живо по здраво А нас да ни оставят на мира. Имат си шиптъри да се оправят с тях.
79
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
нагло животно...
78
6
 
2
 
! Отговори
човек преди 4 години
Противостоенето на т.н. "македонски език" на практика не го развенчава ,защото това амбицира повече и повече говорещи този според мен диалект още и още повече да се окопават в една "нищовина" ,която да се скалъпи в Нещо - език , народ и каквото щете! Поправянето минава през друг път . Минава през едно приятелство и "доброприемане". Ние си имаме близки диалекти с това ,наречено "македонски " език . Ами не е нужно да ви обяснявам повече . В кавички - новия език е готов!
77
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това, че оня ден се появи държава Северна Македония, не значи, че автоматично са се появявили северномакедонски народ и език. Едното с другото няма общо.
76
6
 
12
 
! Отговори
до човек преди 4 години
Дебата хич не е безсмислен. Векове наред техните бащи и деди са били българи, векове наред борбата срещу Турция е била обща, затова и толкова много българи от България и Македония общо се бореха за свобода. Създаването на македонската нация е свързано с много терор и кръв. На загиналите за запазване на българщината трябва да се вдигне мемориал и да се отдаде почит. Ние тачим избитите в Батак и Перущица, а за загиналите македонски българи никой не се сеща. Утре ще пропищят, че искат да се обединя