Шотландия: Джонсън няма мандат да ни изведе от ЕС

Ще има ли нов референдум за независимост на региона?
13 дек 2019 17:00,
52
Шотландия: Джонсън няма мандат да ни изведе от ЕС
Снимка: Reuters

Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън "няма мандат да изведе Шотландия от Европейския съюз". Това заяви днес първият министър на Шотландия и лидер на Шотландската национална партия (SNP) Никола Стърджън. Тя добави, че шотландските избиратели потвърдиха в трети поред избори от 2017-а година насам, че искат да останат в ЕС, предаде Ройтерс.

Още по темата

Стърджън също така призова за трансфер на по-големи правомощия на шотландския парламент, за да може Шотландия да реши сама да проведе втори референдум за независимост. Тя отбеляза, че две точки остават решаващи за Шотландия: провеждане на втори шотландския парламент,за независимост и оставане в ЕС.

Първият министър подчерта: "Ще защитя Шотландия от това, което се страхувам, че ще бъде дълбоко вредно правителство на торите" и добави, че консерваторите на Борис Джонсън нямат мнозинство в Шотландия, въпреки че са спечелили изборите в Обединеното кралство.

Според Стърджън сега Шотландия трябва да реши бъдещето си и отбеляза, че нейната администрация в Единбург ще повдигне този важен въпрос още през следващата седмица, за да има пълни законови правомощия за свикване на нов референдум за независимост, предаде БТА.

Шотландската национална партия успя да се представи по-добре на вчерашните избори в Обединеното кралство, като увеличи броя на местата си в британския парламент до 48 или с 14 повече от предишния парламентарен вот.

Британският премиер Борис Джонсън се противопоставя на провеждането на поредния референдум за независимостта на Шотландия, след като страната гласува да остане в Обединеното кралство при гласуване през 2014 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Boston 23А колко от тези 5.44 милиона шотландци живеят и работят в Англия?
24
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Sichtpunkt 21Абре българския милиционер няма стигане по логика и народносна фантастика.:)))))))
23
3
 
11
 
! Отговори
Boston преди 4 години
До простия *** # 8:Боби каза , че няма да има втори референдум за излизане от ЕС, но не може да забрани на шотландците да излязат от Обидиненото кралство ако гласуват на референдум, след като са минали 5 години от първия , т е 2020 шотландците могат и ще имат нов референдум
22
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами той проблема е основно - какво ще последва, когато английския инат се срещне с шотландския?Досега беше лесното..
21
3
 
13
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Днес срещнах двойка англичани и им казах: Now UK will stay great again. Те се ухилиха до уши и ми потвърдиха мнението , че англичаните по принцип са много кyxи парчета. Бяха от Лондон и мъжа беше фен на Челси.
20
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До @ - Що да няма втори референдум? Нали е Демокрация? Да не би да се страхуват нещо хората на Борисчо (не нашия, него не го броим)? Или 'демокрацията' е само за Ирак, Либия, Авганистан, Косово, а?
19
1
 
10
 
! Отговори
Посетител преди 4 години
Независимост за Шотландия!
18
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 4Бягай, Шотландия! Това, в което членуваш, отдавна вече не е велико, а Наглобритания......Бягай и не се обръщай към съюза на българските чучулиги с акъл колкото на един общ мравуняк! Стой си в Англия защото там е истинската култура!
17
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Трайо 16Но има резон за втори референдум, защото първият им се проведе 2014-а, а за Брекзита беше 2016-а. Сиреч, те не са знаели какви ги кроят в Лондон, а както изглежда, шотландците са луди фенове на ЕС и не щат да следват Бобката. А баба Лизи какво ще каже?.....Тая българска "логика" затри 3 годишното българче върнато от три български болници но било "правилно диагнозирано"! Аслъ сте меко казано най-логичната "комисия" на вселената!
16
2
 
15
 
! Отговори
Така е .. преди 4 години
Шотландия излиза от ОК и остава в ЕС.Путин ще си трае.
15
5
 
14
 
! Отговори
Трайо преди 4 години
Айде, почна се...Но има резон за втори референдум, защото първият им се проведе 2014-а, а за Брекзита беше 2016-а. Сиреч, те не са знаели какви ги кроят в Лондон, а както изглежда, шотландците са луди фенове на ЕС и не щат да следват Бобката. А баба Лизи какво ще каже?
14
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Питър 11Е, бива ли да си толкова *** *** бе, момче. Населението на Шотландия е точно десет пъти по-малко от това на Англия. Колко да гласуват за ШНП, която участва само в рамките на страната си. Имаше избори, в момента почти цялата карта на Шотландя е в техния цвят............Милиционерчето от Фуражковитания не знае ли че референдум имаше и гласуваха за да останат в пределите на Англия! Ах тези български милиционерни амеби, ах тези фуражкаджии.....:))))))))
13
1
 
8
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Не бяха "повече от 65", а бяха точно 55. В момента са "повече от 65" за оставане в ЕСЕ на мен толкова ми се е искало, Питър!Ха ха ха добра забележка!
12
3
 
8
 
! Отговори
Питър преди 4 години
До SichtpunktНе бяха "повече от 65", а бяха точно 55. В момента са "повече от 65" за оставане в ЕС
11
3
 
10
 
! Отговори
Питър преди 4 години
До Анонимен 9Е, бива ли да си толкова *** *** бе, момче. Населението на Шотландия е точно десет пъти по-малко от това на Англия. Колко да гласуват за ШНП, която участва само в рамките на страната си. Имаше избори, в момента почти цялата карта на Шотландя е в техния цвят.
10
5
 
13
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Нали имах един референдум и народа реши да останат в Британия ,а не в ЕС -КАКВО ИСКАТ ОЩЕ ?На същият този референдум, повече от 65% от шотландците гласуваха "ЗА" оставане в EU.Друго искаш ли да знаеш?
9
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи и ЕС не трябва да пуска Великобритания щом те погазват правата на шотландците.
8
16
 
5
 
! Отговори
@ преди 4 години
Борис и Торите казаха много ясно, че втори референдум НЯМА да има, увеличаване на правомощията НЯМА да има, а дори напротив. Тя може да иска да стане и Папа, но на територията на Великобритания командва КРАЛИЦАТА и Торите. Ще трябва да го преглътне или да ходи при Пучдемон в затвора или в Раша!
7
16
 
9
 
! Отговори
Ром"с преди 4 години
Нали имах един референдум и народа реши да останат в Британия ,а не в ЕС -КАКВО ИСКАТ ОЩЕ ?
6
0
 
13
 
! Отговори
??? преди 4 години
И какво ще промени вторият референдум? Напускат Обединеното кралство,но остават в ЕС?