Шотландия: Джонсън няма мандат да ни изведе от ЕС

Ще има ли нов референдум за независимост на региона?
13 дек 2019 17:00,
52
Шотландия: Джонсън няма мандат да ни изведе от ЕС
Снимка: Reuters

Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън "няма мандат да изведе Шотландия от Европейския съюз". Това заяви днес първият министър на Шотландия и лидер на Шотландската национална партия (SNP) Никола Стърджън. Тя добави, че шотландските избиратели потвърдиха в трети поред избори от 2017-а година насам, че искат да останат в ЕС, предаде Ройтерс.

Още по темата

Стърджън също така призова за трансфер на по-големи правомощия на шотландския парламент, за да може Шотландия да реши сама да проведе втори референдум за независимост. Тя отбеляза, че две точки остават решаващи за Шотландия: провеждане на втори шотландския парламент,за независимост и оставане в ЕС.

Първият министър подчерта: "Ще защитя Шотландия от това, което се страхувам, че ще бъде дълбоко вредно правителство на торите" и добави, че консерваторите на Борис Джонсън нямат мнозинство в Шотландия, въпреки че са спечелили изборите в Обединеното кралство.

Според Стърджън сега Шотландия трябва да реши бъдещето си и отбеляза, че нейната администрация в Единбург ще повдигне този важен въпрос още през следващата седмица, за да има пълни законови правомощия за свикване на нов референдум за независимост, предаде БТА.

Шотландската национална партия успя да се представи по-добре на вчерашните избори в Обединеното кралство, като увеличи броя на местата си в британския парламент до 48 или с 14 повече от предишния парламентарен вот.

Британският премиер Борис Джонсън се противопоставя на провеждането на поредния референдум за независимостта на Шотландия, след като страната гласува да остане в Обединеното кралство при гласуване през 2014 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 34Да ви имам проблема, алкохолици! Аз пък искам пуловери от шотландска вълна.
44
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хубаво е да се говори красиво за свобода и т н. , обаче трябва и да се действа. Борко е сигурен че ВБ ще остане цяла и неделима след Брекзита.Дали не е прав? Защото освен думи,трябват и дела а тях ги няма никакви.Вместо да говориш за референдум направи всичко възможно той да стане реалност.Иначе какво? Решителни действия и то възможно най - бързо,че време не остана..Щом е демокрация вотът на шотландците би трябвало да се уважи. Обаче ВБ и демокрация в тази ситуация? Неее!
43
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
DA JIVEI NEZAVISIMA SCHOTLANDIQ ZA BOGA BRAKQ PIITE SAMO SCHOTLANDSKO UISKI
42
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 27 Пожелавама на шотландците да имат най-накрая своя независима държава,бегайте от грозните англичани..................По-скоро ще избягат от съюза в който членуват българските културни селияндуристанци!
41
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да, сега всяка наша Стоянка ще прекръстим на Шотланка! Абе немате ли си чист въздух да си вдишвате? 80% от българите са без *** тръгнали за Шотландците да се кахърят!
40
0
 
4
 
! Отговори
До 37 преди 4 години
Чети правото а не цитирай как не знаеш как да тълкува думите на някой, защото те мързи да изчетеш законите.
39
1
 
7
 
! Отговори
До 38 преди 4 години
Великобритания има сериозна армия, при едно деление обаче на Англия и Шотландия вече може да се каже че Шотландия има сериозна армия.
38
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Шотланчетата ще усетят натовския юмрук, ако решат да правят кримски номера на Най-великия военен съюз - НАТО!Крим го изпуснахме заради нечленството на Украйна в НАТО. Великобритания е член на НАТО.
37
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Sichtpunktти коя част от "щом е създадена нова държава е нужно кандидатстване на ново" не разбра? Като не си доволен - пиши на Юнкер че не ти харесва. Той като изтрезнее, ще го премести.
36
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сапунката продължава
35
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма проблем, ЕС ще ги приеме по бързата процедура след референдумът и после опъват мрежата по границата с Англия
34
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не искаме да плащаме мито за шотландската ракия. По-добре да останат в ЕС.
33
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мел Гибсън да им помогне.
32
4
 
9
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Шотландия не може да остане в ЕС. Юнкер и дружинката му ясно го казаха че ако Шотландия, Каталуня или която и да е друга територия придобие независимост, то тя се третира като нова държава и трябва да кандидатства на ново в ЕС.Казуса с Каталуня е коренно различен. Испания няма да излиза от ЕС и ако Каталуня се отцепи ще придобие статут на съвсем нова държава. Докато при GB имаме напускане на членка, при което отделна държава от UK има право да запази членството си в ЕС.
31
1
 
10
 
! Отговори
Данков преди 4 години
Уилям Уолас подкрепя независимоста на Шотландия.Горд народ са и няма да се очудя ако се отделят.
30
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Шотландия не може да остане в ЕС. Юнкер и дружинката му ясно го казаха че ако Шотландия, Каталуня или която и да е друга територия придобие независимост, то тя се третира като нова държава и трябва да кандидатства на ново в ЕС.
29
8
 
3
 
! Отговори
пфф преди 4 години
Евтин популизъм. ЕС ясно каза че не може така. Ако Шотландия се отдели, то тя няма да е част от ЕС и ще трябва да кандидатства за членство. Нов референдум - най рано след 4 години. От там преговори и синхронизации - още 2 години. Междувременно търговията и с останалата част от Обединеното кралство ще пострада. От там рецесия. От там падат правителства и отлагане след отлагане. 10 години не им мърдат. А до тогава хората ще се чудят дали изобщо има смисъл
28
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Демокрацията дава равно право а глас на глупавите и на умните. Резултатите са видими.
27
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пожелавама на шотландците да имат най-накрая своя независима държава,бегайте от грозните англичани.
26
3
 
17
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
До Питър,Не си съвсем прав. Аз се порових малко:Шотландските националисти са категорични, че британският референдум от 2016 г. в полза на Брекзит означава, че е необходим още един референдум за независимост на Шотландия, тъй като при допитването 62% от шотландците са гласували за оставане в ЕС.Сега може и да са 72%.