Джонсън - с победа, но дали и за Великобритания?

Исторически момент за съдбата на Обединеното кралство
14 дек 2019 10:00, Петя Славова
84
Джонсън - с победа, но дали и за Великобритания?
Снимка: БТА

Последният път, когато британските консерватори постигнаха подобна съкрушителна победа, беше на изборите през 1987 година. Тогава премиер беше Маргарет Тачър, която се заканваше на ЕС, размахвайки енергично чантичката си, че ще си поискат парите обратно.

Още по темата

Сега британският гняв се изразява в тези три думи: "Да приключим с Brexit " (Get Brexit done). Само че приключване засега няма и не се очертава да има в обозримо бъдеще, пише "Дойче Веле".

Живеем във времена на откровени лъжи, неизпълнени обещания и на неприкрит расизъм ала Тръмп. Образование, престъпност, бездомници и една загиваща Национална здравна служба – всичко е впрегнато в пропагандната машина за печелене на гласове. Борис Джонсън усвои почти всички трикове от каталога на Доналд Тръмп. И никой не се стряска от това. Джонсън ще продължи да залъгва Великобритания, че излизането от ЕС ще е лесно и меко, и че още в края на преходния период през декември 2020 година ще има търговска сделка с Общността. Само да припомним: на ЕС и Канада им трябваха цели 10 години, за да финализират търговското си споразумение.

Провалът на лейбъристите

Къде сбъркаха лейбъристите? Много просто: грешката им беше Джереми Корбин. Имало ли е изобщо друг по-недолюбван и колеблив лейбъристки лидер? И наистина ли той си вярваше, че още веднъж ще успее да попречи на торите да спечелят мнозинство - както през 2017 година с Тереза Мей начело?

Корбин няма друг избор, освен да си подаде оставката и така да направи една последна услуга на своята партия. Той вече заяви, че няма да се кандидатира за следващите избори – нещо, което всъщност трябваше да направи още преди сегашните.

Голям удар за лейбъристите е това, че те не успяха да спечелят в избирателните региони, които са смятани за тяхна крепост - т. нар. „червена стена“. Става въпрос за обширни райони в постиндустриална Северна Англия, където политиката на икономии на консерваторите осакати обществото и икономиката и направи бедните дори още по-бедни. Партията на Корбин се оправдава за катастрофалния си резултат на тези избори с това, че хората били уморени да се занимават с проточилия се Брекзит. Това е твърде елементарно обяснение. Да не говорим, че още по-малко помогна двойнственото отношение на Корбин по въпроса за Брекзит. Много по-сложно е обяснението защо лейбъристите се провалиха на тези избори срещу една партия, чието некадърно управление в продължение на години съсипва страната - социално и икономически. Лейбъристката партия е в дълбока криза и губи все повече значението си, подобно на социалдемократите в Германия.

Робърт Мъдж

Тези избори бяха по-скоро състезание за приемане на по-малкото зло. Спечели Борис Джонсън. Ще изпълни ли сега той обещанията си? Едва ли. Но избирателите бяха разтревожени повече от обещанията на Корбин.

Най-болезнена е непоправимата вреда, която този резултат ще нанесе върху и бездруго дълбоко разделената и поляризирана страна.

Разединеното кралство?

Шотландия изглежда ще се вслуша в призива на Шотландската национална партия, която ще засили натиска си за провеждане на нов референдум за независимост. Разбира се, че правителството на консерваторите ще се противопостави на подобна стъпка. Предизвикателството обаче вече е хвърлено – шотландската министър-председателка Никола Стърджън заяви, че Борис Джонсън няма мандат, позволяващ му да извади страната ѝ от ЕС. Дали ирландските националисти, които за пръв път спечелиха много повече гласове от пробританските юнионисти, също ще настояват за напускане на Обединеното кралство?

Резултатът от тези избори е важен и от друга гледна точка: той ще определи каква роля ще играе занапред Великобритания на световната сцена. И трябва да кажем, че ставаме свидетели на трансформация на британската политика, която ще сложи отпечатък върху страната за години напред.
 


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
0
 
! Отговори
Хххх преди 7 месеца
Ако не спази обещанието си за Брекзит.....консервите ще бъдат извън политиката следващите 10г. минимум
76
0
 
2
 
! Отговори
А сега сериозно преди 7 месеца
До Анонимен 76

Истината е,че самите англичани не искат да излизат от ЕС,но ги натискат да излизат
-----------------------------------------------------------------------------------------------

Да! И нека позная кой- Путин и троловете му във Фейсбук. Но не са ВВС и останалите уважавани медии на които всички се доверяваме.
75
0
 
0
 
! Отговори
А сега сериозно преди 7 месеца
Страхотна снимка. Казва всичко което бихме прочели в статията. Без да четем целия бълвоч и си губим времето. Бас държа че никой не я прочел.
74
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 74
Истината е,че самите англичани не искат да излизат от ЕС,но ги натискат да излизат....Истината е че българския лайнурко трябва да си наляга пищялите в Лайнурия и да не се меси там където не му е работа! Хем насссрран, хем пълен с "мъдрост", ама фекална!
73
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 73
Винаги ми е било интересно как става така, че обикновените хора гласуват явно против интересите си. Хората му викат на това да се застреляш в краката. Няма да умреш, ама ще страдаш. Сигурно е от недостатъчно акъл. Или от някакъв мазохизъм. Наистина нямам смислено обяснение.....Тебе кой те пита или интересува от кокошкарското ти мнение! Лайнаристите нямат дума в Англия, особено българските!
72
1
 
0
 
! Отговори
poprawka преди 7 месеца
Тоя Колбин = Корбин
71
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Винаги ми е било интересно как става така, че обикновените хора гласуват явно против интересите си. Хората му викат на това да се застреляш в краката. Няма да умреш, ама ще страдаш. Сигурно е от недостатъчно акъл. Или от някакъв мазохизъм. Наистина нямам смислено обяснение.
70
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До ОЛД

Тоя Колбин,не е сривал страната им,срина я Тачер - англичаните масово оставаха на улицата без работа,мина приватизицията и им разруши страната,Тачер е човек на школата на Фрийдман,която само руши,а не създава нищо освен масова безработица,глад,бедност и приватизация.
Истината е,че самите англичани не искат да излизат от ЕС,но ги натискат да излизат.
69
2
 
4
 
! Отговори
ОЛД преди 7 месеца
от Корбин лъхаше на комунизъм а в нормалния свят това е по-лошо от чумата.
68
1
 
1
 
! Отговори
ivailo преди 7 месеца
И за Великобритания също...
67
2
 
4
 
! Отговори
анти преди 7 месеца
До MY *** YANKO

Да се чудиш как Англия е съществувала толкова дълго преди ЕС?!
Света за тях няма да свърши след Евроге.ския съюз, ама ние още дълго ще седим на пачи яйца!
66
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
обикновен турски запapтък.
Какво повече да му коментираш.
65
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Зад икономиката на Англия седи Сащ най-голямата икономика в Света.Немците ще го *хат щото ако ФВ се откаже от Бентли а Бмв от Ролс и Мини ще загубят пазари и ще се смалят.
64
5
 
9
 
! Отговори
+- преди 7 месеца
Британия ще излезне по-сина от напускането на ЕС
63
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ето на това му се вика "пирова победа"! Точно такава е била и "победата" на Елцин в Русия..........победил на изборите, но........развалил страната си! Така ще стане и с великобританията! джонсънчо победи на изборите, но ще си развали страната, или по-точно остатъка от "великата" английска империя!!!
62
1
 
12
 
! Отговори
Велик е нашият в-к преди 7 месеца
Нито един от 10 коментара които прочетох не дава мнение за статията,а всички коментират причеката му,нациолноста му,външноста му...а това говори ,че тук е пълно с неграмотници,а след това искат да живееят добре.
61
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Проблема е Ирландия.Не е трябвало да се отцепва.Така става когато неправилните хора с френска кръв са на неправилното географско място.
60
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
То на такъв каквато и снимка да сложиш, все един и същ ще е.
Снимката не прави човека, човекът прави снимката.
Завършен идЕот.
59
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Гребен, нещо? Няма ли кой да му подари за Коледа?
58
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Отиват му рогцата, но повече ще му отива усмирителна ризка.
На райета.