Джонсън - с победа, но дали и за Великобритания?

Исторически момент за съдбата на Обединеното кралство
14 дек 2019 10:00, Петя Славова
84
Джонсън - с победа, но дали и за Великобритания?
Снимка: БТА

Последният път, когато британските консерватори постигнаха подобна съкрушителна победа, беше на изборите през 1987 година. Тогава премиер беше Маргарет Тачър, която се заканваше на ЕС, размахвайки енергично чантичката си, че ще си поискат парите обратно.

Още по темата

Сега британският гняв се изразява в тези три думи: "Да приключим с Brexit " (Get Brexit done). Само че приключване засега няма и не се очертава да има в обозримо бъдеще, пише "Дойче Веле".

Живеем във времена на откровени лъжи, неизпълнени обещания и на неприкрит расизъм ала Тръмп. Образование, престъпност, бездомници и една загиваща Национална здравна служба – всичко е впрегнато в пропагандната машина за печелене на гласове. Борис Джонсън усвои почти всички трикове от каталога на Доналд Тръмп. И никой не се стряска от това. Джонсън ще продължи да залъгва Великобритания, че излизането от ЕС ще е лесно и меко, и че още в края на преходния период през декември 2020 година ще има търговска сделка с Общността. Само да припомним: на ЕС и Канада им трябваха цели 10 години, за да финализират търговското си споразумение.

Провалът на лейбъристите

Къде сбъркаха лейбъристите? Много просто: грешката им беше Джереми Корбин. Имало ли е изобщо друг по-недолюбван и колеблив лейбъристки лидер? И наистина ли той си вярваше, че още веднъж ще успее да попречи на торите да спечелят мнозинство - както през 2017 година с Тереза Мей начело?

Корбин няма друг избор, освен да си подаде оставката и така да направи една последна услуга на своята партия. Той вече заяви, че няма да се кандидатира за следващите избори – нещо, което всъщност трябваше да направи още преди сегашните.

Голям удар за лейбъристите е това, че те не успяха да спечелят в избирателните региони, които са смятани за тяхна крепост - т. нар. „червена стена“. Става въпрос за обширни райони в постиндустриална Северна Англия, където политиката на икономии на консерваторите осакати обществото и икономиката и направи бедните дори още по-бедни. Партията на Корбин се оправдава за катастрофалния си резултат на тези избори с това, че хората били уморени да се занимават с проточилия се Брекзит. Това е твърде елементарно обяснение. Да не говорим, че още по-малко помогна двойнственото отношение на Корбин по въпроса за Брекзит. Много по-сложно е обяснението защо лейбъристите се провалиха на тези избори срещу една партия, чието некадърно управление в продължение на години съсипва страната - социално и икономически. Лейбъристката партия е в дълбока криза и губи все повече значението си, подобно на социалдемократите в Германия.

Робърт Мъдж

Тези избори бяха по-скоро състезание за приемане на по-малкото зло. Спечели Борис Джонсън. Ще изпълни ли сега той обещанията си? Едва ли. Но избирателите бяха разтревожени повече от обещанията на Корбин.

Най-болезнена е непоправимата вреда, която този резултат ще нанесе върху и бездруго дълбоко разделената и поляризирана страна.

Разединеното кралство?

Шотландия изглежда ще се вслуша в призива на Шотландската национална партия, която ще засили натиска си за провеждане на нов референдум за независимост. Разбира се, че правителството на консерваторите ще се противопостави на подобна стъпка. Предизвикателството обаче вече е хвърлено – шотландската министър-председателка Никола Стърджън заяви, че Борис Джонсън няма мандат, позволяващ му да извади страната ѝ от ЕС. Дали ирландските националисти, които за пръв път спечелиха много повече гласове от пробританските юнионисти, също ще настояват за напускане на Обединеното кралство?

Резултатът от тези избори е важен и от друга гледна точка: той ще определи каква роля ще играе занапред Великобритания на световната сцена. И трябва да кажем, че ставаме свидетели на трансформация на британската политика, която ще сложи отпечатък върху страната за години напред.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
2
 
3
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Да не стане пак да подава молба за членство отново.Това е безспорно! Но този път ще "влезе" без множеството си превилегии!
35
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прав си Shark, на този му хлопа дъската и има нещо турско в него.Лошото е, че сега го слушат, а после ще си скубят... косите.
34
3
 
3
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Давай Джони шотландците без Англия и Уелс не могат да припарят географски до ЕС.Нищо не могат да направят.Решаваща е Англия.*** ти да не мислиш, че сега шотландците пътуват през цяла Англия за да отидат до ЕС? Има си самолети и воден транспорт, това не е проблем!
33
3
 
8
 
! Отговори
Shark преди 4 години
На тоя само като му видиш погледа и прическата и става ясно че не е нормален.
32
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако Англия излезе очаквайте конфронтация с ЕС, естествено с помощта на САЩ и конфликт, може и дори и военен
31
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тя Англия може и да излезе, но въпросът е на каква цена и какво от там нататък.Да не стане пак да подава молба за членство отново.Сметки много, но кръчмарят е само един.
30
3
 
2
 
! Отговори
Дочо Булгуров преди 4 години
До АретиА българите до последно ще останат вътре, като най-верни на еврогосподарите си!
29
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Рано подложи тигана перчема. Рибата му още в морето, а той маслото подгрява.Виждам го как ще яде на пържен вятър.
28
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Скоростите медии, в това число у българските такива, не могат да преживеят факта, че англичаните избраха да бият шута на ЕС.
27
4
 
7
 
! Отговори
Арети преди 4 години
Факт е, че британците се иэплюха на евролиберастите в ЕС!!!:-))) Сигурно и други държави ще последват примера им!!!
26
1
 
3
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 21 (Факт!)Бе ти си бил голям фактолог бе? Всичките коментари ги представяш за факти?По-скоро смесваш фактите с измислици.Вярно е, че Франция е приела един официален език и той е френският. Френският език е задължителен за всички.Освен него обаче, има много езици (много повече отколкото в България), които са приети със статут на езици на малцинствата.Такъв е окситанският (Langue d'oc), който е гало-романски.Даже има хубаво френско вино Лангедок от този регион.
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тука има ,тука нема= Брекзит.
24
2
 
3
 
! Отговори
ха ха преди 4 години
Дяволът с трите рога.
23
2
 
1
 
! Отговори
Скарлет преди 4 години
Само да не иэлеэе сметка беэ кръчмар!!!:-)))???
22
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво на британците, и пореден удар над извеяния глобализъм XD
21
1
 
8
 
! Отговори
Факт! преди 4 години
Номера с езика е класически повод да се създава разединение.Има единнофициален език заложен в конституция и контролиран от съответните институции.Франция е постъпила съвършено правилно като е забранила регионалните езици и всякакво тяхно изучаване.
20
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този е на заплата при Тръмп, не случайно още на другия ден Рижко каза , че ще предложи търговско споразумение м/у острова и сащ,
19
7
 
4
 
! Отговори
Няма еднакви преди 4 години
Скоро очаквам икономическото напрежение между Германия Франция и Италия да ескалира и да се връщат вишките че много стана както и противотанковите заграждения.
18
6
 
1
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 4 (Ф 16)Шотландия и Англия имат същия проблем като България и (Северна) Македония.Тоест, има ли или няма шотландски език.Шотландците смятат, че има. Англичаните смятат, че няма, а че е диалект на английския.Нарича се скотс.Та, може или не може Шотландия да се отдели от Англия?Извинявай, ама аз много държа на Стоте Гайдаря (100 Pipers) да си останат и занапред у нас!Много близки ги чувствам някак си, и ние си имаме наши си, родни 100 каба гайди!
17
8
 
11
 
! Отговори
MY DICK YANKO преди 4 години
Абе да излизат, да се махат. Да им въведат визи за всички държави от ЕС, както и мита и акцизи за всички стоки. Да се самоизолират на острова, да ги видя как ще оцелеят. А аз си мислех, че само нашата нация и нашите политици са прoсти