Киев и Москва се разбраха: Транзитът на газ за ЕС продължава

Строителството на “Северен поток 2” спря заради американските санкции
21 дек 2019 13:53,
34
Киев и Москва се разбраха: Транзитът на газ за ЕС продължава
Снимка: архив Reuters

Източноевропейските клиенти на “Газпром” могат да си отдъхнат, след като късно в петък Русия и Украйна се споразумяха да продължат транзита на газ за Европа. Договорът за пренос изтичаше на 31 декември, застрашавайки доставките за Централна и Източна Европа, включително България.

Европейската комисия, която посредничи на преговорите, обяви, че страните са се разбрали да подпишат протокол, с който да се уточнят за условията на преноса.

Още по темата

“Всички сме победители днес. Приветствам това балансирано споразумение, което е жизненоважно за гарантирането на непрекъснати доставки на руски газ към Европа през Украйна”, заяви вицепрезидентът на Еврокомисията Марош Шефчович, след като сложи подпис под протола заедно с енергийните министри на Русия Александър Новак и на Украйна Олексий Оржел.

От изявлението на Шефчович след края на преговорите става ясно, че техният резултат не е постигнат без участието на германския канцлер Ангела Меркел, макар да не се уточнява каква е нейната роля в разговорите, водени между Москва, Киев и Брюксел.

Според Шефчович протоколът дава гаранции за подписването на дългосрочен договор за транзит, както искаха ЕС и Украйна, а не анекс, който да издържи до пускането на новите газопроводи “Северен поток 2” и “Турски поток”, които са алтернатива на украинския транзит.

Руската информационна агенция ТАСС съобщи, че новият договор, който ще бъде подписан между “Газпром” и “Нафтогаз” за транзит ще бъде с петгодишен срок. През 2020 г по украинската мрежа ще бъдат пренесени 65 млрд.куб.метра газ за Европа, а от 2021 г количеството ще бъде намалено до  40 млрд.куб.м годишно.

Междувременно строителят на газопровода “Северен поток 2”, който трябва да свърже под Северно и Балтийско море Русия и Германия, обяви че спира довършването на тръбата. Причината са санкциите, които САЩ обяви към компаниите, участващи в изграждането на “Северен поток 2” и “Турски поток”.

Компанията, която поставя тръбите за “Северен поток 2” - базираната в Швейцария Allseas, съобщи в събота, че е прекратила работа до получаване на “юридически, технически и екологични разяснения”.

В петък американският президент Доналд Тръмп подписа закона за влизането в сила на американския бюджет за отбрана за следващата година, в който са записани санкциите. ТАСС съобщава, че Allseas са получили писмо от двама американски сенатори - Тед Круз и Рон Джонсън, в което се казва, че САЩ могат да блокират финансовите средства и собствеността на компанията, която има дъщерно поделение в Хюстън, САЩ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Световният терорист печели винаги.
30
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По всякакъв начин,със злоба и безсилие САЩ се опитват да пречат на Руските потоци към Европа.Така те разбират свободните търговски принципи.Ако някой е по-конкурентен от тях те започват с нечистите номера.Фирмата строител имала сметки с САЩ-запорират се.Този път САЩ дотегнаха на всички.Руснаците или ще бъдат оставени да търгуват свободно с Европа,или ще се ядосат и танковете им след 24 часа ще са в Киев.
29
10
 
11
 
! Отговори
Браво на Путин преди 4 години
Пак пусна газта на Украйна и ЕС!Нема къде да бега...ха,ха,хааааааааааа...
28
6
 
11
 
! Отговори
Браво на Путин! преди 4 години
До 1111111111За пореден път Путин прецака Хамериканците (хохолите и др. глупа..........), факт!!!
27
5
 
1
 
! Отговори
хаахахахаааа.... преди 4 години
До НАПРОТИВмечти...мечти....
26
13
 
10
 
! Отговори
НАПРОТИВ преди 4 години
ХЪБА НА БОРИСОВ , СТАВА ОЩЕ ПО-АКТУАЛЕН ЗА ГЪРЦИЯ И ЗАПАДНИТЕ БАЛКАНИ!В КОМОТИНИ ЗАПОЧНА СТРОЕЖА НА ТЕРМИНАЛА ЗА ВТЕЧНЕНА ГАЗ!ОТ ТУРЦИЯ , КИПЪР И ИЗРАЕЛ ИДВА ОЩЕ ГАЗ!ДА ЖИВЕЕ БРАТСКА УКРАЙНА!САЩ МИСЛИ ЗА ИЗТОЧНА ЕВРОПА!
25
14
 
10
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
не е за вярване как русия е склонила да изплати 3млрдмай се оказаха притиснати в ъгъла след като се опитаха да приложат шантаж над украйна и европа в собствен стиледва сега вова започва да схваща че няма как да изнудва и рекетира а се налага да следва международни правила и норми ако иска да участва в играта
24
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
с тези санкции Щатите спасиха Европата от Балканската Тиква
23
15
 
11
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 4 години
Абе Запада , нема да допусне , некакъв кирлив азиатец , да ги води за носа и да им мъти водата в Европа!Късички са му ръчичките на Джуджи!
22
10
 
10
 
! Отговори
Хе Хе преди 4 години
Джуджи ужким го дава корав ама накрая търси вазелина. Уж щеше да го спира па го пусна ...... пак накрая. Цирк.
21
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
защо украина да печели от транзитните такситя няма никакъв принос към този газопровод------Ти нормален ли си, как да няма, нали минава по нейна територия и тръбите са украинска собственост. Те са ги платили тия тръби.
20
8
 
17
 
! Отговори
Янкигоухоум преди 4 години
"Демократичните" САЩ налагат санкции на страни от ЕС и Русия, които си имат свои търговски и строителни договори за Северен поток 2. Също и санкции за Турски поток.Това нормлано ли е ? - за мене е ДИКТАРУРА на СВЕТОВНИЯ ЖАНДАРМ. Ама скоро никой няма да ги слуша, защото Светът не е ЕДНОПОЛЮСЕН. А защо ли САЩ не нанасят санкции на Русия и Китай за газопровода Сибирска Сила ? Само такива васачета като бългаските политици и атлантици като Паси ше останат верни на САЩ - до унищожението на България
19
10
 
4
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
спират северен поток2 и веднага пускат транзита през украина което е краинорисковано за Европа това е американски сценарии сега ще наблъскат украинас оръжие и ам бази и з милиарди от защо украина да печели от транзитните такситя няма никакъв принос към този газопровод
18
6
 
12
 
! Отговори
1111111111 преди 4 години
За пореден път Путин прецака Хамериканците, факт!!!
17
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Можело значи,а какви клетви се кълняха двете държави толкова години!
16
2
 
6
 
! Отговори
Ъхъ добре преди 4 години
Значи Бат Бойко да не бърза много тогава с т.н. Балканский Паток, щото батко Путин искаше да му издърпа ушичките.
15
11
 
12
 
! Отговори
Демократ преди 4 години
По добре скъпа демократична руска газ през Украйна отколкото диктаторска руска газ през Южен поток.
14
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А иначе транзита на руската газ през Украйна кой ще го плаща?
13
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом Газпром заявяват че са доволни от споразумението, значи са договорили добра цена. ------Какво очакваш да кажат?Да признаят, че са гие бали без вазелин ли?
12
12
 
7
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Турски поток и СП2 оттекоха в канала!