Въглищните райони с предимство за климатичните пари от ЕС

Еврокомисията предложи фонд за компенсации от 100 милиарда евро
14 яну 2020 22:37,
5
Въглищните райони с предимство за климатичните пари от ЕС
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия предложи компенсационен фонд от 100 милиарда евро, от който ще се финансират болезнените мерки, необходими за реализирането на Европейската зелена сделка. С нея ЕС се надява да забави климатичните промени като направи въглеродно неутрална икономиката си до 2050 г.

Фондът, наречен Фонд за справедлив преход ще бъде захранен с пари от европейския бюджет, заеми от Европейската инвестиционна банка и частни инвестиции.

Той ще служи за финансиране на проекти в регионите, като предимство ще бъде дадено на тези, които в момента се издържат от производството на въглища, шисти и торф - производства, които трябва да бъдат закрити. Те ще се използват за създаването на нови индустрии и работни места, както и за регионални проекти, свързани с промяната на начина на отопление на жилищата или с тяхната топлоизолация, обясни вицепрезидентът за климата Франс Тимерманс при представянето на предложението за фонда в Европейския парламент.

За да може да бъде захранен финансово фондът ще се нуждае от 7,5 милиарда евро "свежи пари", които трябва да дойдат през европейския бюджет за 2021-2027 г. от вноските на страните членки. Комисията смята, че страните, които смятат да вземат пари от него, трябва да добавят съфинансиране от еврофондовете, които са предназначени за тях и да добавят и национални средства.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предупреди днес в Европейския парламент, че ако страните членки не се съгласят на по-голям бюджет, който да гарантира успеха на Зелената сделка, те ще трябва да приемат увеличение на собствените приходи на ЕС чрез въвеждането на нови европейски данъци и такси.

Това ще доведе до намаляване на кохезионните фондове, предназначени за догонващите държави, които ще трябва да пренасочат средства от други проекти и нужди, за да изпълняват климатичните цели.

Европейската комисия предложи преди месец Зелена сделка за климата с 49 мерки, която предвижда промяна на икономическия модел на Европа и насочването му към по-малко замърсяващи производства, рециклиране на отпадъци и по-чисти технологии. Предвижда се през следващите години да поскъпнат въглеродните емисии, които цапащите производства изпускат в атмосферата, нови стандарти за СО2 емисиите от транспорта, такса за внос на замърсяващи стоки, облагане на авиацията и корабоплаването и др. Зелената сделка беше одобрена от европейските лидери, с изключение на Полша, която заяви, че икономиката ѝ е силно зависима от въглищата и ще се нуждае от повече време и пари, за да постигне въглеродна неутралност.

В момента в ЕС има 180 региона, които са силно зависими от въглищата, като освен Полша, те се намират още в Гърция, Германия, Испания и др. Те ще имат предимство при финансирането на проекти за преход към по-чисти производства. Вторият фактор, който ще се взема предвид, е икономическото развитие на региона и нуждата от допълнителна помощ от Брюксел.

Фондът за справедлив преход е част от проект за План за устойчиво развитие, който беше също одобрен от Еврокомисията. Той възлиза на 1 трилион евро за следващите 10 години и си поставя за цел да преобрази европейската икономика

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди това бяха земеделските райони, нашенската фантазия стигна само до къщите за гости. Представям си с въглищните райони какви ще ги народим. Ама ми е бедна фантазията.
3
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе затваряйте тези въглища най накрая изтрови се народа ... и без това измираме като за световно в БГ. Да се преориентират в други сфери и да им се предостави преквалификация + работа ... стига с тези драми има достатъчно бачкане
2
3
 
4
 
! Отговори
men преди 4 години
от къде ли? ми от нас как от къде. скоро идва еврогейташкия (климатичен) десятък. стегайте коланите. сто милиарда газпром и евреите ще ни ги приберат за газ за една година само(целлия ЕС). а немсктие и френски фирмички ше ни продадат газови турбинки за да можем да си произвеждаме зелена енергия като не грэ слънцето и не тече водата. тя водата свърши вече де. планът в германия вече действа. а познайте къде ще се "рециклират" перките, слънчевите батерии и батериите на ел автомобили. познахте добре. а горенето на *** ще продължи.
1
2
 
10
 
! Отговори
Константин преди 4 години
Тези чиновници тези милиарди ги нямат за нищо. 100 милиарда евро. Как ще се намерят и откъде?