Безплатни карти за пътуване в ЕС за 20 000 младежи

Късметлиите са избрани сред 75 000 кандидати
Обновена: 15 яну 2020 15:17 | 15 яну 2020 15:17, Ния Христова
2
Безплатни карти за пътуване в ЕС за 20 000 младежи
Снимка: Pixabay

Около 20 000 младежи на 18- годишна възраст ще получат безплатна абонаментна карта за пътуване в рамките на четвъртотото издание DiscoverEU, съобщиха от Европейската комисия. Кандидатствалите по програмата са били 75 000.

Победителите са избрани въз основа на утвърдени критерии и съответните квоти за страните членки. Късметлиите ще могат да се възползват от картата и да пътуват между 1 април и 31 октомври 2020 г. за период от 30 дни.

"Пътуването води до засилване на разбирателството между отделните култури, подобряване на езиковите умения и повишаване на самочувствието", коментира еврокомисарят Мария Габриел.

До този момент близо 50 000 младежи са имали възможност от ЕС за безплатно пътуване през последните две години. За 2020 г. Европейският парламент одобри бюджет от 25 милиона евро за целта, отбелязаха от Комисията.

Одобрените кандидати ще бъдат уведомени и ще имат възможност да започнат планиране и уреждане на пътуванията си. Попринцип младежите пътуват с влак. За да има гарантиран достъп до целия континет, децата могат да използват и други видове транспорт, като автобуси, фериботи, в някои случаи и самолети. Освен картата за пътуване, участниците получават подкрепа и насоки, като например за устойчиво пътуване. Младите участници имат намерения да станат посланици на DiscoverEU и да разкажат за преживяването.

Участниците възнамеряват да вземат участие в сборни срещи по линия на DiscoverEU, които ще се състоят на различни места в Европа през лятото. На тези срещи ще се разглеждат определени въпроси като темата на DiscoverEU за 2020 г. е устойчива и екологосъобразна Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
6
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
За деца на калинки.