Българските деца, които живеят в друга страна от ЕС – колко са?

Държавата ни е на трето място в ЕС по броя им
Обновена: 16 яну 2020 14:04 | 16 яну 2020 09:05, Елка Василева
161
Българските деца, които живеят в друга страна от ЕС – колко са?
Снимка: архив, БГНЕС

6,9 милиона деца в ЕС не живеят в страната, от която произхождат, става ясно от изследване на ЕК. Колко български деца не живеят в България? И колко са децата от трети страни, живеещи в България? Дойче веле привежда данните.

Около 7% от децата в Европейския съюз не живеят в държавата, от която произлизат. Това показва проучване на Центъра за знания в областта на миграцията и демографията към Европейската комисия.

Първото място в тази класация се заема от Румъния: близо 600 000 деца от румънски произход живеят в друга страна от ЕС. На второ място е Полша с 240 000 деца.

А трета е България: малко над 134 000 деца от български произход живеят в друга страна от Общността. Трите държави с най-многобройно население в ЕС - Франция, Германия и Италия, заемат съответно четвърто, пето и шесто място.

Повече вътрешна миграция

В ЕС живеят и много деца от трети страни. Техният брой е дори с близо 3 милиона по-висок, отколкото този на децата от ЕС, които не живеят в страната, от която произхождат.

През последните години обаче се отчита по-сериозно покачване на вътрешноевропейската миграция. Въпреки бежанската криза в периода 2014 - 2018 година, вътрешноевропейската миграция (+35%) е нараснала два пъти повече в сравнение с тази от трети държави (+17%).

През 2018 общият брой на децата в ЕС, които не са живеели в страната си по произход, е 6,9 милиона. През 2014 те са били 5,43 милиона. Децата от ЕС, живеещи в чужбина, са 1,84 милиона. А тези от трети държави - 4,76 милиона.

Точното пресмятане на броя деца, живеещи "в чужбина", е трудно. Едни от най-прецизните данни са за тези деца, които са кандидатствали за бежански статут. Държавите са длъжни да предоставят информация за тях на европейската статистическа служба Евростат.

Ефектът от бежанската криза е видим в резултатите. През 2016 година в страните от ЕС са постъпили около 400 000 молби за убежище от деца под 18-годишна възраст. А през 2018 - около  185 000. Очаква се през 2019 броят им да намалее още повече. 60% от кандидатите за убежище в ЕС в периода 2015 - 2017 година идват от Афганистан, Сирия и Ирак, а 15% - от Балканите и Източна Европа.

Къде живеят най-много деца от трети страни

В Германия живеят най-много деца от трети страни - около 1,1 милиона през 2018 година. Някои от причините за това са традицията за приемане на работна ръка от чужбина и ролята на Федералната република по време на мигрантската криза. В периода 2014-2018 броят на децата с различна националност в Германия се е увеличил с почти половин милион.

Италия, която е на второ място, отбелязва спад с около 60 000 през същия период. Австрия, Швеция и Малта също отбелязват сериозен ръст. Покачване има и в Дания, Словения и Нидерландия.

Най-малко деца от трети страни живеят в Словакия - 1782. В България живеят близо 10 300 деца, произхождащи от страни извън ЕС. А в Румъния, чието население е над 19 милиона - близо 9000. Процентно погледнато, и в Полша, чието население е почти 40 милиона, броят на децата от трети страни е сравнително нисък - малко над 25 700.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
0
 
0
 
! Отговори
Борнео преди 4 години
Колкото повече-толкова повече.
105
0
 
0
 
! Отговори
Хххх преди 4 години
До Анонимен 113Очевидно си и доста необразован....дори не знаеш елементарни закони....ако родителите на детето са български граждани дори детето да се роди на Марс то автоматично е български гражданин..а ако един от родителите има документ за уседналост в съответната държава детето автоматично е и гражданин на съответната държава...капиш
104
0
 
1
 
! Отговори
postradal pasi преди 4 години
До Анонимен Не бойте се деца тук са включени и % /тите на *** които се броят за българи освен това има и криминални избягали от мокри поръчки от така наречените "самоубийства" ...
103
0
 
1
 
! Отговори
До 114 преди 4 години
До Анонимен 114Очевидно си и доста необразован....дори не знаеш елементарни закони....ако родителите на детето са български граждани дори детето да се роди на Марс то автоматично е български гражданин..а ако един от родителите има документ за уседналост в съответната държава детето автоматично е и гражданин на съответната държава...капиш
102
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
децата ми няма да плащат пенсиите на наглия некадърен партиен връзкар бай балгар чорбаджи или на чалгафон долнопробни.. успех *** велики европеецо
101
0
 
4
 
! Отговори
Мъдю преди 4 години
Злобата към родината идва от това, че родината е мащеха. В Англия дали ще останеш на улицата ?
100
3
 
7
 
! Отговори
Коста преди 4 години
От 12 години живея във Великобритания.Отвратително е да четеш писания на самозабравили се нашенци в чужбина, повечето от тях абсолютни аутсайдери в обществото. Откъде идва цялата тази злоба към Родината не мога да разбера до ден днешен. Това е основната причина да не контактува с българи там, където живея.
99
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много от тези деца са с родени в чужда страна и са с чуждо гражданство. Те са германци и англичани от български произход. Ако след време решат да вземат българско гражданство ще станат българи, дотогава са само от български произход. Точка.
98
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние взимаме техния ***, те приемат нашите. Танту за танту.
97
1
 
4
 
! Отговори
неразумни-слабоумни преди 4 години
Поради какво се срамуваме да се наричаме европейци, след като вече сме премиали в ЕС
96
3
 
6
 
! Отговори
споко!! преди 4 години
Та нали вече сме едно цяло? - ЕС княжество? Европеец и българин са еквивалентни!
95
1
 
4
 
! Отговори
деца-невъзвращенци преди 4 години
До mnenieдотам ли я докарахме с нашето светло бъдеще - строитеството на комунизма?
94
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 106Лондон е кен е фът на европа.......От устата на български лаййннарист в *** на държавата ***.
93
1
 
6
 
! Отговори
?*8 преди 4 години
До АнонименСпециално на Острова до декември са се регистрирали около 150 000 българи ,които искат да останат там с децата след Брекзит. Съответно най-много са в Лондон.
92
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 89Ужас, горкото ти дете, да го накажеш да живее в Лондон. Направо го съжалявам. Дано не го наръгат.Шансовете да го наръгат са значително по-малки отколкото да го блъснат на пешеходна пътека в България или някой джигит да се натресе челно в семейния автомобил при забранено изпреварване! Дано Бог пази всички!
91
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 92Кат ви подпукат африканците ще видиш ти колко са правови ;^}Зелник плаши с африканци а в *** му сто поганци!
90
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
101, за съжаление, ще трябва да те разочаровам - не са ромски деца. Баш българчета са и за още по-голямо съжаление на нашите политици им е през оная работа как точно да ги върнат тук. Доста по-заети са да точат еврофондове, да уреждат калинки и да издават БГ паспорти срещу жълти стотинки.
89
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В по- голямата си част са ро.мски деца. А тук Просветата прави списъци и праща екипи да ги издирват и връщат в училище. В Прованса масово се закриха училища и детски градини в изцяло ро.мски села и квартали.Пък някои реват, че те източвали социалната система в Бг. Те ги няма отдавна.
88
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 98Уау, страшен си! Тоя бисер от сборника "Училищен фолклор за 3ти клас" ли го извади?То се живда отдалече че Лаййннярия е третокласна държава а щом си в нея си третокласен или 3-ти клас гражданин.
87
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
134000 официално преброени в европа, и то от онеси, родени в българия и преместили се после другаде. а 2 милиона родени в чужбина от началото на промените, вкл. тези в канада, сащ, австралия, нова зеландия и доста други места извън ес? за тях няма ли да помисли държавата?