Бежанката от Босна, която стана министър в Австрия

Алма Задич е под полицейска защита заради отправени заплахи
17 яну 2020 19:47, Елка Василева
58
Бежанката от Босна, която стана министър в Австрия
Алма Задич. Снимка: архив, БГНЕС

Тя пристига в Австрия като дете на бежанци от войната в Босна. Сега Алма Задич стана най-младата правосъдна министърка в историята на Австрия и първата на този пост с чужди корени. Но животът ѝ е под заплаха, пише Дойче веле.

Задич следва и специализира право във Виена, Милано и Колумбийския университет в Ню Йорк. „Мултиетническият Ню Йорк ми показа, че едновременно мога да бъда австрийска, босненка и европейка“, казва Задич, цитирана от Би Би Си. Следва успешна кариера в няколко международни организации и австрийска кантора, където практикува като адвокат.

През 2017 година Задич е избрана за депутат от партията "Сега - Листа Пилц" на напусналия „Зелените“ Петър Пилц. По време на нейно изказване в парламента, в което говори за проблемите със сигурността в Австрия, депутат от Австрийската народна партия (АНП) на Себастиан Курц се провикна: „Не сте в Босна“.

На парламентарните избори през септември се кандидатира в листата на „Зелените" и е избрана отново за народна представителка. След като в края на 2019 година АНП и Зелените постигнаха споразумение за излъчване на общо правителство, еколозите предложиха Задич за правосъден министър, а консерваторите на Курц се съгласиха.

Не всички са доволни

Крайната десница в лицето на Австрийската партия на свободата (АПС) настояваше президентът Александър Ван дер Белен да не приема номинацията на Задич за министърка на правосъдието. Държавният глава обаче я защити с думите: „Ако госпожа Задич не е достатъчно квалифицирана (за поста), тогава се питам кой е?“.

Повод за недоволството на крайнодесните е коментар на Задич в социалните мрежи по повод на една снимка. На нея се вижда мъж от популярните в Австрия, Германия и Швейцария т.нар. Burschenschaften, възникнали навремето като студентски сдружения, който маха на преминаващи покрай него демонстранти по начин, напомнящ на хитлеровия поздрав. В Тwitter Задич написа по този повод: „Никаква толерантност към нацисти, фашисти и расисти“. Мъжът от снимката твърди, че просто е помахал на свои стари приятели от училище, и дори заведе дело срещу Задич по Закона за медиите.

Срещу омразата в интернет

След това в социалните мрежи се изля помия от обиди и подигравки към представителката на „Зелените". От Австрийската партия на свободата внушават, че тя имала връзки с ислямисти. А след като Задич започнала да получава и открити заплахи, сега тя е поставена под полицейска защита.

В интервю за „Клайне Цайтунг“ Алма Задич споделя, че сегашната ситуация не е никак лесна за нея, но това няма да я откаже от поетите ангажименти. Един от първите проекти, с които тя смята да се заеме, е свързан с въвеждането на по-тежки санкции за сеене на омраза в интернет. Защото „никой не заслужава расистки и дискриминационни нападки“, казва тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Александър ван дер Белен няма право да бъде президент на Австрия.
15
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
АМЕРИКАНСКИТЕ ДЕМОКРАТИ ОПИТВАТ ДА НАЛАГАТ МУЛТИЕТНИЧНИЯ МОДЕЛ.
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега да докаже прогресивните си възгледи като поиска женска квота в осигурената и полицейска охрана.Или цялата да е от бенефиценти на позитивната дискриминация.
13
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Малко е!Сега трябва у Лепа Брена за министър на културата.И тя е бошначка от град Бръчко.
12
4
 
4
 
! Отговори
хахахахахахаха преди 4 години
славяните идвали от Китай хахахахахахаха
11
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е щом е от партията а "зелените" е ясна.Ще реве за още бежанци ,обратни ,трансексуални.Ще лобира за още джамии.През останалото време ще напъва за носене на фереджета,забрана на свинското и въвеждането на задължително мюсюлманско образование на децата.След някоя и деуга година ще почне да си прави устата за паралелно законодателство-шериат.
10
14
 
9
 
! Отговори
Бау преди 4 години
Браво на жената. Злобарите да се погледнат в огледалото и да ... повърнат. :D
9
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Що сички ромки винаги си къносват косите?
8
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Еее момчета почвате леко диария да имате.Ромите работели,плащали си сметките,къпели се,децата им ходели на училище,освен това не се занимавали с кражби,"ало измами" кварталите ако са ромски винаги се отличавали с култура,чистота липса на престъпност ехее. А относно лелчето на снимката- тя няма да иска да се разходи по улиците на мултиерническият и мултикултурен Ню-Йорк особено в по-*** квартали защото ще я любят много и ще и вземат паричките,телефонът и бижутата.Ако има късмет ще е жив
7
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като славянин се радвам за нея.
6
8
 
8
 
! Отговори
да преди 4 години
много правилно - всички мюсюлмани трябва да живеят в Австрия и Германиятам е тяхната родина и който не ги иска там е расист!!
5
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кръвта вода не ставаИз европа е пълно с турци и араби раждани там ама си казват че са турци или мароканци ,а не немци или французи. Избират повечето да играят за арабските или турски национални отбори не европейските, така че тая и президент да а направят пак ще си държи за босна.
4
3
 
23
 
! Отговори
Данчо от Елин Пелин преди 4 години
Ами направете черната Златка министър я на културата я на правосъдието. Колко му е...
3
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"по-тежки санкции за сеене на омраза в интернет"Кой ще определя какво е "сеене на омраза". Ако напиша, че ромите (които вече нямам право да назовавам с нормалната българска дума започваща с Ц) ги мързи да учат и да работят, това прави ли ме подсъдим по законите против сеене на омраза в Интернет? Свободата на словото в Европа бавно но сигурно умира и ЕС се превръща в СССР2.
2
15
 
14
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
тва че есдруги корени различни от австрийските не означава нищо щом е достатъчно компетентна и квалифицирана тя е човека
1
20
 
15
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Браво!И успех занапред!