С една минимална заплата в ЕС: За България 760 лева?

Идеята е икономическо сближаване между отделните държави
18 яну 2020 07:30, Петя Славова
189

 

Ще има ли минимална работна заплата за целия Европейски съюз? Европейската комисия планира започването на консултации по предложението минималното възнаграждение да е 60% от средната заплата във всяка страна от ЕС.

Идеята е икономическо сближаване между отделните държави. По данни на Евростат около 110 млн. европейци са изложение на риск от бедност. Целта на предложението е техният брой да намалее, съобщаваBulgaria ON AIR

.Ако бъдат приети, промените ще засегнат жителите на 22 европейски държави от ЕС, където законово е установена минимална работна заплата.

Още по темата

В останалите 6 този тип възнаграждения са договорени по браншови и друг механизъм. Това са: Дания, Финландия, Австрия, Швеция, Италия и Кипър.

Вече е ясно, че единна минимална заплата във всички страни от ЕС няма да има, но ако се въведе правилото тя да е 60% от средната, то в България, минималната ще бъде 760 лв.

В момента сме начело на класацията по най-ниска минимална заплата – тя е 316 евро. До нас се нареждат Латвия, Румъния и Унгария.

10 са държавите, където заплатата се движи от 500 до 1000 евро.  Минимална заплата над хиляда евро получават в Испания, Великобритания, Франция, Германия, Белгия, Нидерландия, Ирландия и Люксембург. Именно в Люксембург минималната месечна ставка на работника е 2090 евро.

Вече са открити консултациите от страна на Комисията. Участват представители на синдикатите и работодателите на европейско ниво.

"У нас работодатели и синдикати преговарят за създаване на механизъм, в който да се засили договорното начало при определяне на мин работна заплата", обясни зам.-председателят на БСК.

Предстоят шестседмични консултации със социалните партньори. През април Комисията ще е готова с окончателния текст на промените.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
1
 
7
 
! Отговори
УМЕН преди 4 години
"Тогава вече ще се стигне до кървава разправа с тях, а покрай тях ще пострадат и мнозина наивници, които вярват, че е възможно комунисти да оправят страната ни. "Да се стигне, какво ме интересува. Всеки ще си получи заслуженото. А и къде в моя коментар видя да споменавам че БСП (а не комунистите) са алтернатива на Герб?
92
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До *** "И? Със 700лв. ще си решите проблемите"Напълно. И сега всички "бачкат за 700 лв" и харчат по 2 000лв.
91
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГРОБ е организирана престъпна група за ограбване на народа!Смазаха държавата за 10 години, да горят в ада!
90
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 99Мръднат ли средната надолу, трябва да мръднат и депутатските заплати надолу. Техните заплати са обвързани със СРЗ. На всеки 4-5 месеца депутатите си вдигат заплатите с 300лв., а МРЗ я увеличават с 50лв. годишно. Пенсиите ги "повишават" чак юли с 10лв.Цели 3 год. МРЗ беше замразена, след това нищо не направихте, за да компенсирате с изоставането. А сега се чудите как да увъртате и усуквате, за да не се повиши МРЗ и пак да крадете труда на работещите. Услади ви се 10 год.
89
2
 
15
 
! Отговори
Обикновен човек преди 4 години
Чета тук как комунистите ще ни оправят,но системата се провали и комунистите излезнаха доста корумпирани и подкупни,каквито сме всички ние.Истинските комунисти ги изолираха и всячески ги мачкаха защото истината боли.Сега на власт са пак същите хорица,или техни по-млади родственици само,че се зоват демократи и прозаопадно ориентирани "ДО ГРОБ".Жалко е ,че политическата ни култура и памет се свеждат до това кой е червен,кой е син и колко много се мразим.Истината е драги сънародници,че сме затънали
88
7
 
10
 
! Отговори
Циник преди 4 години
И? Със 700лв. ще си решите проблемите... Или ще уплашите гаргите.Всеки - е сам за себе си.Докато чакате Европарламента - да "оправи" живота ви - той (живота) минава покрай вас.България и света в частност е пълна с егоисти и конформисти... Колко от вас могат да си позволят - финансово да помогнат на близки - само от чиста филантропия и любов към ближния?И пак 100 коментара на разбирачи, познаващи изтънко всички механизми в България, Евросъюза, и света. Да се смееш ли... Да плачеш ли...
87
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 56Ти не може да определяш какво ще има за родените след '74г. в Румъния и какво няма да има. И изобщо ни омръзна да ни внушавате, че Гърция фалирала, Румъния ни дишала прахта и пр., докато тези страни се развиват, а ние тъпчем на едно място и от 10год. се следва политика на ниските доходи.3 год. МРЗ беше замразена, изостанахме много, но не наваксваме. По медиите се мълчи за замразените доходи цели 3 год. с надежда, че ще ги забравим, постовете за застоя се трият политкоректно.
86
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Еее 760 левъ бия! Аз ша сам доволен с тях ... на седмица.
85
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До чудя се...2-3 хил. бруто не виждам в Джобс-а за нашия град. За Сф може и да има такива обяви, но в провинцията предлагат заплати 500- 600лв. бруто. Високи заплати са обявени за тираджии, медицински сестри в чужбина и разни др. специалисти пак в чужбина.Заплащането в Прованса е трагично- заплата минимална или около минималната.
84
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До УМЕНАко наистина напуснем ЕС, имаш ли представа как ще се развихрят най-овластените сред твоите червени съпартийци? Тогава вече ще се стигне до кървава разправа с тях, а покрай тях ще пострадат и мнозина наивници, които вярват, че е възможно комунисти да оправят страната ни. Честният и наивен комунист никога никъде не е бил допускан до високите етажи на властта.
83
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Бг договорното начало при определяне на заплатите е НЕПРИЕМЛИВО. То ще бъде в ущърб на работещите и в угода да олигарсите. Експлоатацията продължава!!!Тия в Брюксел знаят ли манталитета на българския кожо.дер? И "синдикатите" ни пак с олигарсите на една софра. Трябва да се сигнализира до европейското сдружение на синдикатите, от българските "синдикати" нищо добро не може да се очаква.МРЗ отдавна трябваше да е 700-800 лв. нето. Договорки с бизнеса са невъзможни!
82
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дебеловратите демократи добре да си направили сметката. Превеждат на български медианната заплата като средна заплата и робите се радват ли радват, че минималната заплата ще се повиши, когато реално ще се намали. Реално демократите не лъжат много - медианната заплата също е средна заплата, просто премълчават коя средна ще се вземе за основа. Пуснете в гугъл на английски минимална заплата (wage) и 60 и четете.
81
4
 
13
 
! Отговори
Ха дано преди 4 години
Нека европейските управляващи да задължат нашите умници да дават и тук европейска минимална заплата. Тогава щат не щат ще повишат и останалите заплати.И още нещо. Всеки се надява един ден да вземе пенсия. Затова трябва да се преборим да няма трудова пенсия, която да е по-ниска от минималната работна заплата!
80
4
 
12
 
! Отговори
ист преди 4 години
Сега капиталистите комунисти ще се изприщят.Какъв вой беше да няма МРЗ. Очаквайте протести с Ферали, и Бентли.
79
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
умен, съюза не ти е виновен че ти дава милиарди а любимият ти българин връзкар политически бизнесмен си ги усвоява и не ти дава заплата
78
8
 
10
 
! Отговори
sofeto преди 4 години
Народ "див и варварски", сам и единствено виновен се е докарал до това положение, и "няма край и няма край на шир и длъж"!
77
6
 
22
 
! Отговори
До умен преди 4 години
То хубаво да го напуснем ЕС,ама нашите Червени крадци наречени"работодатели" ще ни докарат до просешка тояга!Сега поне имаме избор да си бием камшика по Белият свят!
76
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще стане като с отпуските - на хартия ще ги вземаш (парите) а на практика ще *** бахура.
75
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До човек"Работодателите", ако зависеше от тях, щяха да се радват ако накарат работниците да им работят за хляб и сирене само"Това е Вечният Вселенски баланс вълк-овца. Така се полагат и основите на капитализма. и се става богата държава.- ужасяващия Дикенсов капитализъм. Днес това се наблюдава в "комунистически Китай". В сравнение с който САЩ са комунистическа държава в социално отношение.
74
3
 
7
 
! Отговори
До Анонимен 76 преди 4 години
Всички програмисти с университетско образование ненавиждат простотиите на Наков. Логиката и самото програмиране - да. *** там където се правят пари е предимно математика. Неслучаено е инжинерна специалност. Те затва завалиите гледат лека полека да вкарват висша математика. Ето пример- висшист ФМИ на СУ (там живееш в университета) 2500 заплата, безплатна академийка или на Наков фирмата - 900-1300 заплата. Друга е работата че от запад наливат тонове пари и пак не стигат хора.