Брюксел глоби собственика на Миньоните и Шрек

Американската компания не давала героите ѝ да се продават навсякъде в ЕС
30 яну 2020 21:18,
4
Брюксел глоби собственика на Миньоните и Шрек
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия глоби с 14,3 милиона евро амерканската продуцентска компания NBC Universal за нарушение на правилата на общия пазар.

Компанията, която притежава авторските права на популярни филмови и телевизионни герои, договаряла различни условия с компаниите, които са лицензирани да продават изделия с изображенията им. Американската продуценска фирма е собственик на динозаврите от "Джурасик парк", "Извънземното", "Миньоните", "Големият Лебовски", "Шрек", "Аз, проклетникът" и много други.

След продължило 6 години разследване Еврокомисията реши да санкционира гиганта, след като е събрала множество примери за изисквания някои изображения да се предлагат в едни страни от ЕС, а в други не, включително и в електронните магазини. Така производител на пижами с щампа на Е.T. не можел да ги продава в Испания, а тениски с "Големия Лебовски" били забранени в магазините в Швеция.

Раниците с принцесите от "Замръзналото кралство" пък не можели да се намерят в Дания, разказа еврокомисарят за конкуренцията Маргрете Вестагер, която е датчанка.

Незаконните ограничения засягат широк кръг стоки като играчки, дрехи, чаши, бонбони и предмети за дома. В някои случаи договорите били съпътствани дори със списък на лица, на които дадена стока може да се продава, съобщи Комисията, без да дава подробност.

Така условията на договорите за лицензиране са ограничили свободата на магазините да купуват стоки и от различни производители и така са нарушили правилата на общия пазар, който гарантира свободно движение на стоки и услуги.

"Днешното решение дава ясно да се разбере, че притежателите на правата на брандове не могат да забраняват в неекслузивните си партньори да продават само в някои страни членки, на определени клиенти или онлайн", съобщи Комисията.

Нарушенията са констатирани между 2013 и септември 2019 г., когато компанията е обещала да преустанови практиката, за да постигне компромис с Еврокомисията за размера на дължимата глоба, която е била намалена с 30%.

По-рано санкции за подобни нарушения получиха "Найки" за правата на стоките с лого на “Ювентус” и “Барселона и "Санрио" - собственикът на правата на котето "Хелоу, Кити".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
6
 
! Отговори
ined преди 4 години
Само като си помислиш, че в европейския парламент е пълно с такива като Бареков и Слабаков почва да ти се изяснява положението с нелогичните решения на ЕК
2
2
 
11
 
! Отговори
Цар Киро преди 4 години
Браво, само така. Накрая Брюксел ще се тупа в гърдите като вика "ЕС, ЕС", и ще се издържа от глоби, данъци и трафик на нелегални "бежанци".
1
5
 
11
 
! Отговори
Образование ли ? преди 4 години
Нищо не разбрах от тази статия. Баси тъпотията ! Кой закон нарушава и какво точно така и не стана ясно. Ама с купени дипломи и сегашната система на образование - толкова майка . баси тъпия автор , баси изтрещелия народ . Така ще е вече - неграмотници и некадърници отглеждаме