ЕС предложи на Лондон безмитен внос, но с условия

Великобритания трябва да спазва евростандарти за качество
3 фев 2020 18:10,
70
ЕС предложи на Лондон безмитен внос, но с условия
Снимка: БГНЕС

Европейският съюз ще започне преговори за бъдещите си отношения с Обединеното кралство, което напусна в петък, в края на февруари. Това съобщи главният преговарящ Мишел Барние в Брюксел.

Европейската комисия предложи днес за одобрение на страните членки мандат за преговорите, които трябва да бъде приет до 25 февруари, за да стартират преговорите.

Още по темата

Според него ЕС се стреми да сключи споразумение за свободна търговия с Великобритания, както и партньорство в областта на сигурността. Те ще се управляват от механизъм за уреждане на взаимните спорове, съобщи Барние.

"Излизането на Великобритания беше много тъжен момент, но и шанс да изградим нови отношения. Целта ни е оттук нататък да изградим добри отношения с този велик съюзник, съсед и страна", заяви Барние.

В същото време той подчерта, че членството в ЕС е било най-изгодната форма на партньорство, която не може да бъде запазена при новите отношения и че Обединеното кралство вече няма да може да се ползва от предимствата на свободния пазар, тъй като възнамерява на 31 декември да напусне общия пазар и митническия съюз.

ЕС предлага безмитна търговия на стоки и услуги, без квоти, но с митнически проверки, сертификация за съответствие на европейските стандарти и предварително одобрение за внос.

"Няма да има хармонизация и взаимно признаване на правила", заяви Барние.

За да могат да влязат на европейския пазар, британските стоки трябва да отговарят на европейски еко, климатични и социални стандарти и да отговарят на данъчните правила и изискванията за държавната помощ.

Освен търговията на стоки, ЕС предлага на Великобритания и включване на услугите, цифровата търговия, интелектуалната собственост, както и достъп до обществените поръчки.

Брюксел предлага и британските учени и студенти да участват в проекти с европейско финансиране, ако правителството си плаща в евробюджета.

Търговското предложение е съпроводено с две условия: гаранции за "открита и честна конкуренция" и споразумение за риболова с реципрочен достъп до пазари и води с определени квоти за улов.

Освен търговски договор Брюксел предлага и споразумение за обмен на информация, полицейско и правно сътрудничество по криминални въпроси. То е свързано с три условия, съобщи Барние. ЕС иска Великобритания да гарантира висока защита на личните данни, да спазва европейската Харта за правата на човека и приеме Европейският съд да решава споровете между нея и ЕС.

Европа и Обединеното кралство имат 10 месеца да се договорят за бъдещите си отношения, тъй като на 31 декември изтича преходният период, в който европейското законодателство действа на територията на Великобритания. Преходът може да се удължи с до 2 години, но британският премиер Борис Джонсън заяви, че Лондон няма да се възползва от тази възможност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
1
 
1
 
! Отговори
Икономист преди 4 години
До ЛелеИ да не забравиш да попиташ леля си от швеция, коя партия там, в момента е с най-голямата подкрепа .
58
14
 
2
 
! Отговори
Икономист преди 4 години
Ако Борис Дж не е национален предател, трябва веднага да спре плащанията за тази година на ЕС и обяви твърд брексит. И тогава да започнат преговорите, когато ЕС почувства дебелия . Иначе като ги гледам тия от Брюксел, - хем ще приберат паричките, хем ще докарат британците до твърд брексит, другата година.
57
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
правилно, и наглия бай *** да започне да внася в европейския бюджет поне толкова колкото присвоява а не 10 пъти по- малко
56
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до ЛелеДа не си наета от въросната г-жа Х да й чистиш кенефъ, че толкова много знаеш? Като те гледам си много комптетентна към всеки един коментар! Ама не се хвали, че си тъмна блондинка - сами се досетихме. От 50 коментара, 25 твои! Я вземи се кротни малко кенефочистачко!!! Ако си търсиш кой да те почеше тук, това е друг въпрос. На големите игрите не ме енят. Повече ме интересува кога този народ ще спре да слугува на големите и ще си отстоява правата пред жълтите павета от група бандити?
55
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво повече има да им се угажда на тия двуличници?Показаха цялата си злоба, наглост и подлост и се държат като владетелите на Европа като си мислят, че от тях по-големи тарикати няма.Измислиха си независимост от клуба, който те създадоха.На какво отгоре пак трябва да им се правят изключения и да продължават да извиват ръцете на по-малките. Не трябва да се оставят да създават хаос и да побеждават като разиграват и късат нервите на противника и така ад до безкрай.Пито платено и да ги няма.
54
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
58ми аз пишех по темата а тя прави глупави предположения за личноста на непознати хора които си коментират това ли е говоренето и по темата?
53
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
54 до леле мале колко съм умна хаха
52
3
 
3
 
! Отговори
Леле до 49 преди 4 години
Което мен изуми беше , че тя трябваше да лети не зная колко пъти до Брюксел, Лондон и- внимание- Вашингтон и Ню Йорк за да се били договаряли с американците... не посмях да питам какво има предвид по телефона, но скоро ще водя нея и семейството й на визита в България и непременно ще опитам да разбера :) ще разчитам на елексира на истината- родопската ракия хаха
51
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
там е проблема ви, че никой не иска да разговаря с вас явно страдате от чувство за малоценност и започвате да правите предположения за непознати което ви прави да изглеждате абсолютно глупаво. разберете, никой не иска да разговаря с вас така че моля ви не бъдете типичната куха чалгаджийка
50
4
 
5
 
! Отговори
Леле до 49 преди 4 години
Да, и аз така си помислих, че ще стане, но явно са намислили нещо доста по- коварно lol моя близка е един от преговарящите ( по банкови дела, в комисията е изпратена от Швеция), каза ми, че наглостта на британците не познава граници ... човече, тя си е шведска шведка и повярвай, трудно е да побеснее- тези я бяха изумили с наглостта си... съмнявам се, че екип, като тях ще остави англичаните да се качат на главата на 26 други държави ;)
49
4
 
4
 
! Отговори
Леле до 50 преди 4 години
Нищо не разбрах :) пс. Никога не съм слушала чалгичка, доста ми е прррротивничка всъшност :) ***, спрете я тази ракийка, имайте милост към съществуванието си :) и по- лошо- нямам силикон нито в гърдите, нито в устните- имам фитнес карта, тъмно руси коси, сини очи и добре платена позиция в професията си :) о! И съм далеч от такива като вас- физически и ментално :). И си обичам народа :) И нека храча започне 3...2...1...сега! :D
48
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
явно много разбираш, пращиш от акъл щом казваш че съм писал такъм коментар. извинявай мислих че е само новинарски сайт и всеки си пише какво мисли, но явно по чалгажийски някои хора си мислят че е форум и че трябва да пишат чалгажийските си предположения на лична основа за някой който си пише какво мисли и вобще не го интересуват чалгаджийски мнения
47
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Европейския Съюз да не се прави на луд, ами да наложат строг контрол върху английското островно джудже което вади само парникови ягодки и малинки. Визи, разкатаване от проверки по граници и летища, никакви евро стоки - имат си пакита и нигерийци, за да им произвеждат. Почивки в Австралия и Сащ, никаква Европа - така и така са пинтии от класа и не са платежноспособни. Да умират от глад и да си се хвалят колко велики свинари са. Вече не сте в Европа - Гудбай...
46
4
 
4
 
! Отговори
Леле преди 4 години
Още нещо интересно - по времето около Референдума за Brexit Макрон беше казал, че ако това се случи Франция ще отвори границата при Кале до Ламанша - хиляди обогатител и ще наводнят Лъндъ... Франция каза, че не вижда причина да пази границите на ЮК, при положение, че те не желаят да бъдат партньори. Само напишете в Google : métro, les migrants, Paris- ето това е спирала Франция от границите Англия. Сега вече няма кой да ги опази, и без това на франсетата им писна :) да си ги прибират :)
45
4
 
3
 
! Отговори
Леле до 44 преди 4 години
-> но, услужливо са оставили моят отговор към теб, в който защитих Родината ни :) не е ли сладък твоят живот в света на свободното слово :)
44
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ?!?Брекзит на английските стоки в Европа. Да има мита..................Надали ще стане,на останалите държави не им пука,но Германия вкарва повече стока в Англия,отколкото Англия в Европа и не се знае какво ще измислят.
43
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
хахаха тая си мисли че е на някакъв форум много интелигентна хаха в републиката на чалгата форумите са много важни по важни и от форума в древен рим
42
7
 
6
 
! Отговори
Леле до 42 преди 4 години
Хората, които изказват мнение в този пропаднал бг форум не претендират да са анализатори. Второ- Рошавия на едни други го забоде - буквално преди няколко дни медиите гръмнаха как въпросният искал да вкарва колкото се може повече африканци, та, английските форуми изполудЕха lol
41
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Истината не е приятна за пишман анализаторите на които се плащат безобразно много пари да плещат измислици за Англия и тук феновете им цъкат минуси , ама реалността е ясна РОШАВИЯ им го забоде здравата ,където трябва , заблудените оф...ции , дето ръкопляскат на измислените БГ икономисти скоро ще го усетят по пенциите и по заплатите си как е инфлацийката тук по цени на храни равни на тези в Англия -Ботев го е казал"Мълчи народът , глухо и страшно гърмят окови" и той ще бъде махнат от учебниците
40
3
 
4
 
! Отговори
Леле до 39 преди 4 години
Трогателно е, че демонстрираш с такъв плам висотата на интелектуалната си немощ. С хаха-то явно целеше да ме засегнеш, както и с думата жена, поставена в кавички :) звучиш като тъжен и комплексиран човек , който няма ясна и добре подплатена с логически аргументи позиция :) малко така : *** , каза Швейк колкото да се намеси в разговора. Разбира се, готова съм да защитя позицията си, ако шария- съвета в хоремага на Люлин едно ти позволи да разговаряш с по- низши от твое сияйно Величество