Макрон отива в Полша, възражда Ваймарския триъгълник

Франция, Полша и Германия са отговорни за бъдещето на ЕС
4 фев 2020 11:48,
29
Макрон отива в Полша, възражда Ваймарския триъгълник
Снимка: БГНЕС

Първото официално посещение на френския президент Еманюел Макрон след Brexit го отведе в Полша, където днес ще изнесе лекция в Ягелонския университет в Краков.

След напускането на Великобритания, Полша се превръща в 5-ата по население и 6-а по икономика държава членка на Евросъюза.

По време на разговорите си с полския президент Анджей Дуда френският държавен глава Макрон инициира среща на т.нар. Ваймарски триъгълник между Франция, Германия и Полша, предава БНР.

Трите държави носят според Макрон "основната отговорност" за бъдещето на ЕС.

Ваймарският триъгълник е инициатива, създадена през 1991 година от външните министри на трите държави. Последната среща на върха се състоя през 2011 година, последвана от обтягане на отношенията между Париж и Варшава, след като четири години по-късно националконсервативната партия "Право и справедливост" пое управлението на Полша.

Франция и Полша се разминават във вижданията си за бъдещето на ЕС, което предстои да бъде обсъдено на двугодишна конференция.

Макрон се застъпва за по-задълбочена евроинтеграция и подкрепя "Зелената сделка" на еврокомисията, докато Полша успя да си издейства специален статут в новата европейска екополитика и следва политика на национален суверенитет.

Президентът Дуда обяви след срещата си с Макрон, че ЕС се нуждае от нова архитектура, а Брекзит означава рестарт за общността.

"Ролите в ЕС трябва да се преразпределят", заяви Анджей Дуда.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Германия... проектчето на Бисмарк от 70-те години на 19 век. Загубило всички войни и останало с територия колкото Полша. Избили му рогата и тръгнало да коли половин Европа, а после защо го сринали със земята и му изнасилили жените. Понастоящем е окупирана сбирщина от пенсионери и бежанци, без армия, без култура, с грозен и безполезен език, говорен само в Лихтенщайн и в село Уйнo.
26
0
 
7
 
! Отговори
Vive la France! преди 4 години
Франция е центъра на световната цивилизация и няма нация, която да не е повлияна по някакъв начин от Франция. Направо е смешно някакви тролoве дори да си помислят да сравняват Велика Франция с цивилизационна периферия като Германия. Да, голяма част от френските национали са чернокожи, но пеят Марсилезата и донесоха световната титла на Франция за разлика от германските турчета, които отпаднаха в групите и станаха за смях пред цял свят :) Vive la Republique, Vive la France!
25
0
 
7
 
! Отговори
Велика Франция преди 4 години
Германия вече има повече мигранти от Франция като общ брой и като процент от населението. Париж e най-красивия, най-големия и най-величествения град в Европа. В сравнение с Париж, Берлин е село. Грозен и противен град. Немския е грозен и безполезен език. Германия е нация от пенсионери, а Източна Германия е ***. Франция е най-посещаваната страна в света, Париж е най-посещавания град в света и център на европейската цивилизация.
24
0
 
8
 
! Отговори
Велика Франция преди 4 години
Франция разполага с петата най-силна армия в света, петата най-голяма икономика в света, с ядрен самолетоносач (единствен в Европа), с третия най-голям ядрен арсенал в света. Франция е на второ място в света по брой на ядрени реактори (58) и изнася електричество за цяла Западна Европа, включително за Германия, която скоро дори ядрена енергетика няма да има, смях! Къде сте тръгнали да сравнявате центъра на цивилизацията, най-посещаваната страна, с проектчето на Бисмарк, загубило всички войни.
23
0
 
8
 
! Отговори
Велика Франция преди 4 години
Без Франция и френските просветителски идеи за нация, германия дори нямаше да съществува. Германия - проектче на Бисмарк от края на 19 век. Наполеон смазва Прусия за две седмици, Франция е със статут на победител и в двете световни войни. Франция е пета икономика в света, има своя собствена космическа програма и третия най-голям ядрен арсенал в света. Френския е официален в 30 страни и ООН, докато немския го говорят в Лихтенщайн и в село Уйнo. Германия е нищо в сравнение с Франция.
22
0
 
7
 
! Отговори
Велика Франция преди 4 години
Франция има най-мощната армия в Европа. Една водородна бомба от френския ядрен арсенал и от Берлин ще остане само един кратер. Франция не е окупирана държава и няма нито една чуждестранна база на своя територия за разлика от Германия. Франция има постоянно място в съвета за сигурност на ООН. Френския е говорен от над 300 милиона души на 5 континента, в La Francophonie участват държави с общо население от над един милиард души! В сравнение с френския, немския наистина е безполезен език...
21
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Партията на Макрон я пребиха на последните френски избори! Този какво се прави още на велик политик?
20
1
 
6
 
! Отговори
Гейополитика преди 4 години
Наоколо се "възражда" балканският тъпоъгълник, неоосманизъм, велика Албания, независимо косово, и разбира се супермегагигасвръхвелика( и северна) Македония.
19
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До КеффМежду другото нещо за бежанци ли каза при положение, че Париж е превърнат в африкано-мохамеданско гето.. Никой в Европа не може да бие Франция по мултикулти, само им виж националите.
18
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Германия е велика,еврото - стабилно!Полша е периферия и никога няма да стигне Германия. Ни-ко-га. Немския е втория най-говорен език в Европа след английския. Немския е официален в най-развитите нации на планетата (Германия, Австрия, Швейцария), а френския го говорят предимно по африканските бантyстани. Във Франция има много соц, трупа дългове, икономиката боксува, хронична младежка безработица от 20%. Германия винаги е била и винаги ще бъде над жабчовците. Кеф, а? :)) Deustchland uber alles!
17
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До КеффГермания има най-голямата икономика в Европа и четвърта в света, Германия е най-развитата и високотехнологична страна на континентна и топ 3 в света. Казахстан има много територия, но какво от това. Икономиката, глyпакa. Айде чиба наркоман
16
2
 
2
 
! Отговори
Чичо сам преди 4 години
искаме четириъгълник. липсва България в тази схема. Крив Макарон от франция и хиени от европа не са бъдещето на гейропа
15
4
 
10
 
! Отговори
Кефф преди 4 години
Германия велика с територия колкото Полша безполезен език.Ахахаха клоун Нация от пенционере и бежанци.Ахахаха
14
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До КеффГермания е велика, UK се разпада. Франция да си гледа жълтите жилетки.
13
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Полша трябва да се осъзнае и да спре да се дупи сляпо на англо-говедарите в противен случай рискува да се превърне в троянски кон на ЕС. Да знаят, че ако стане нещо с ЕС те ще бъдат сред първите сгазени от Русия, САЩ или Китай. На онези отвъд океана грам не им дреме за Полша, те са коравосърдна империя, готова да преследва интересите си с цената на кървави геноцидни войни, терор, заплахи, изнудване, подмолни похвати (брекзит) и т.н. Честито на англетата и дупе да им е яко като васали на САЩ.
12
9
 
5
 
! Отговори
Кефф преди 4 години
Франция детронира германия.Последната може спокойно да се разпада на ландове а немският език да си го зафрат отсаде.
11
9
 
6
 
! Отговори
СМЪРТ НА ЕС преди 4 години
ЕСЪТО НЕ НИ ТРЯБВАААААААААААА,НЕКА ФАЛИРАЛИТЕ ДА СИ СЕ ОПРАВЯТ САМИ, А НЕ НИЕ ДА ИМ ПЛАЩАМЕ БАКИИТЕ,НАШЕТО МЯСТО Е ПРИ РУСИЯ И КИТАЙ,НЕ НИ ТРЕБВАТ ПРЕСКЪПИТЕ СТОКИ НА ФРАНСЕТАТА И НА ШВАБИТЕ,НЕКА ДА СИ ГИ ПОЛЗВАТ САМО ТЕ ДОКАТО КЛЕКНАТ
10
5
 
9
 
! Отговори
МРЗ 1000 лева преди 4 години
До ЕдинБъдещето на Европа е Федерация (политически съюз по подобие на САЩ). Ако не постигнем това, геополическата роля на отделните европейски държави ще намалява с времето (спомнете си завета на хан Кубрат - актуален е). Тъй като има много държави, които са скептични към момента, възможа опция би била запазване на ЕС като икономически съюз в тази му форма и допълнително по-високо ниво на интеграция за желаещите такава (Федерация - обща валута, армия, конституция, правителство и т.н.)
9
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
бай Макрончо нали доскоро се пенехте с леля Меркел че ще ги изгоните отЕС щото си "позволиха" да разкарат ко..му..ни..стическите прокурорчета знае се как ще бъде "посрещнат"въвдворения от "здравите" сили президент ,вкарващ емигрант след емигрант във Франция самата Полша заяви че ако нещата продължават в същия дух следва Ползи тотърваха се от ко..му..ня..гите и за 10 на години дръпнаха напред
8
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този пък все го тресе Европа на две скорости....Ваймарски триъгълници.....все се прави на шеф "императора" му с император