ЕС ще пробва да запази свободата на движение с Лондон

Фон дер Лайен: На никого не сме предлагали такива условия, но искаме гаранции
11 фев 2020 20:00,
18
ЕС ще пробва да запази свободата на движение с Лондон
Снимка: БГНЕС

ЕС ще се опита да преговаря за запазване на свободата на движение на хора в бъдещите отношения с напусналата го Великобритания. Това заяви председателят на външната комисия на Европарламента Дейвид Макалистър, който отговаря и за преговорите за бъдещите отношения с Лондон.

Според него ЕС трябва да се стреми към запазване на целостта на общия пазар, на митническия съюз и на четирите свободи на движение - на хора, стоки, услуги и капитали. Британският премиер Борис Джонсън вече обяви, че Лондон иска да се откаже от всички тях до края на годината.

Евродепутатите дадоха днес на Европейската комисия насоки за преговорите, които се очаква да започнат през март. В мандата се казва още, че в бъдещите отношения с Великобритания, досегашното ѝ третиране не може да се запази, тъй като тя е вече трета страна, но ЕС трябва да се стреми и към отношения извън търговията.

Още по темата

Брюксел вече обяви, че ще цели подписване на споразумение за свободна търговия при две условия - гарантиране на достъп за рибарите до британски води с улов по квоти и свободна и честна конкуренция от двете страни на Ла Манша.  

“На никого и никога не сме предлагали такива отношения, но те вървят с гаранции за запазване на социалните, екологичните и стандартите за защита на потребителите на ЕС”, заяви в Европарламента в Страсбург председателката на

Еврокомисията Урсула фон дер Лайен, напомняйки, че Брюксел предложи търговия без квоти и мита.

Тя добави, че амбициите на ЕС са високи и изрази учудване, че Лондон се стреми към по-малко - отношения по модела на ЕС с Канада или Австралия, с която Брюксел няма търговско споразумение.

“В днешния свят размерът има значение, а ние сме пазар от 440 млн души”, посочи Фон дер Лайен. “Разбира се, Великобритания може да приеме и по-малко, но сега не е време за намалени стандарти и амбиции”, посочи Фон дер Лайен в коментар към изказванията на британския премиер Борис Джонсън, че Лондон се стреми само към търговски връзки, но желае да излезе от общия пазар, митническия съюз и европейските стандарти върху стоките, услугите и сигурността на данните.

Първият дебат за връзките с Лондон премина вяло в Европарламента в отсъствието на британските депутати, чийто мандат прекъсна с Brexit. Само крайните националисти на Марин льо Пен настояха Еврокомисията да преговаря твърдо с Кралството, като с чужда държава. Дори и те обаче заявиха, че бъдещите отношения ще са изключително важни, дори само защото всеки трети френски рибар зависи от достъпа до богатите на риба британски води.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
0
 
! Отговори
Европа преди 4 години
#15, как да няма право да напуснат бре? Ето Великобритания поиска и напусна. Не е като да са и пратили танковете както СССР ги прати в Чехословакия, като искаха да се махнат от комунизма. Плямпаш глупости, пенсионер.
14
3
 
3
 
! Отговори
pitam преди 4 години
че като бг политиците се "надпреварват да облизвали господарски ***," вие що ги държите, те ли са виновни или вие че сте им разрешили и е де факто с ваше съгласие. Сами сте си избрали този "модел" сега наведете покорно глава и си трайте.
13
5
 
6
 
! Отговори
bwffff преди 4 години
Абсолютно никакви "привилегии" няма англия с ЕС - само големи сметки и безкраен керван от бежанци. Е щото сте умници ся ви отряза а вие си плюйте и продължавайте да хрантутите меркелица и франция надупените марионетки.Дреме и на Англия за вас, а вие се хапете по оср'ните зад'ници.
12
5
 
6
 
! Отговори
xmmm преди 4 години
Заради това "свободно" движение ЕС изгуби най важната държава на ЕС - един стълб и сега къщата ви се килна на една страна, т.е. и с много пари на останалите 26 няма да се възстанови опората.А защото в ЕС са едни алчни *** работещи за група богаташи за сметка на кухото население. ще изнудват Англия и не разбраха че номерата им няма да минат.Англия иска тотално скъсване и отношения като с всяка друга държава - канада, австралия, китай, индия, азия латинска и прочие.
11
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хитрите англйски политици правят така че Великобритания да се откаже от всички задължения към ЕС но също така и да си запази повечето привилегии. Затова хитрите англичани винаги са добре и са богати защото си гледат личния интерес.Да му мислят глупавите български политици които се надпреварват да облизват господарски задниции на няколко фронта едновременно без да се съобразяват с интересите на народа.
10
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 2Британия трябва да се затвори под КАРАНТИНА. Твърде много носители на e.coli от пакистан и региона има там.............Но защо под карантина е винаги държавата Гуууввнняррияяя и лаййняристаннцитте в нея?? Айде и лайнюратора да се включи в дебата! :)))))))))))
9
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ХА-ХА-ХА !!!Ако беше чех щяха да те пуснат в САЩ, но понеже си българин няма. Те и в Русия няма да те пуснат без виза. Никой не иска българи.
8
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Брекзит Мрекзит. 2010 се кандидатстваше за работа в Лондон, трябваше да хванеш самолета и да идеш на интервю. 2020г. от Лондон ейчарите летят до България и още на интервюто ти прибират документите и на другия ден имейл: "честито вашата кандидатура беше одобрена". Смешници. Британците станаха жертва на ингилизки атакаджии и сега го дуат.
7
2
 
18
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Свободното движение в така наречения свободен свят е само за бежанците, сиреч за потенциалните терористи.Всички останали ни проверяват по митници и граници, а в САЩ дори не ни пускат без виза.
6
3
 
6
 
! Отговори
българин преди 4 години
Разбира се! -:) Аз не напразно скоро казах тук че.ЕС е на ясно.Че Англия не е негова територия вече.Но пък до последно ще се опита.Да извлече изгоди! Или с 2 думи.Тоя развод ще се проточи много дълго във времето! -:)
5
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не ни е притрябвало много свобода на движениеКато спрат да идват нискобюджетните пияни британци, току виж и нормални туристи ще започнат да идват
4
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 1То и в пуличен дом няма свобода на движениеПлащаш и влизаш иначе..... направи си сам
3
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 1Е то така правят руските шпиони...ръшнат из България, като през турски гробища !
2
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Британия трябва да се затвори под КАРАНТИНА. Твърде много носители на e.coli от пакистан и региона има там.
1
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това няма как да стане. Една от основните причини на Брекзит е да се предотврати "свободното движение" - всеки да си влиза и излиза от държавата ти като в публичен дом.