САЩ вдигат митата с 15% за самолети, внасяни от ЕС

Търговските отношения не са особено добри
15 фев 2020 09:30, Петя Славова
74
САЩ вдигат митата с 15% за самолети, внасяни от ЕС
Снимка: pexels.com

САЩ вдигат митата на внасяните от ЕС самолети и други летателни средства от 10% до 15%, пише в съобщение на търговския представител на САЩ. Повишаването е валидно от 18 март, предава БГНЕС.

В момента търговските отношения между САЩ и ЕС не са особено добри. САЩ наложиха през първата половина на 2018 г. мита върху вноса на стоманената и алуминиева продукция - 25% и 10% съответно. ЕС въведе ответни мита.

Световната търговска организация отсъди като незаконно субсидирането на "Еърбъс" от държави в ЕС, което ощетява американския концерн "Боинг". Тогава ЕС съобщи, че е изпълнил решението на организацията по този спор, премахвайки оставащите субсидии или предприемайки стъпки за отстраняване на негативното им влияние. Но САЩ не се съгласиха, затова ЕС подаде иск за създаването на панел от арбитри за изясняване на този въпрос.

През октомври 2019 г. Световната търговска организация разреши на САЩ да въведе мита спрямо годишния вноса от ЕС в обем на $7,5 млрд. Това решение бе част от делото за държавната подкрепа за авиостроителния концерн "Еърбъс". Отговорът на Еврокомисията бе, че ще представи контрамерки срешщу американска продукция.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още по темата: митасащсамолетиЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
4
 
4
 
! Отговори
Snorky преди 4 години
Както обикновено чичо Тръмп е прав. Човекът е икономист и милее за родината си, а не като нашите продажници.
3
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
и с мита и без мита никой не купува Боинг.
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЕС дори и с мито от 200% да отговори, ние пак ще купуваме. Защото сме колония.
1
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Време е и ЕС да вдигне митата за закупуване на американски самолети с 15%!Това ще е огледален отговор на Европа срещу САЩ в търговската война обявена от Тромпета!