След Brexit: Златно ли е бъдещето на Великобритания...

Излизането на страната от ЕС не бива да се превръща в исторически успех
15 фев 2020 10:00, Петя Славова
57
След Brexit: Златно ли е бъдещето на Великобритания...
Снимка: БГНЕС

Без никакъв риск може да се прогнозира, че Евросъюзът и Обединеното кралство ги очаква "гореща есен". И няма как да е иначе, след като и двете страни теглиха свои "червени линии", които не смятат да прекрачват в преговорите за бъдещите им отношение след Брекзита. А и защото времето е малко: преходният период изтича в края на декември. Тогава ще стане ясно колко радикална всъщност е раздялата.

Дали британците и северноирландците наистина ще отплават към едно златно бъдеще, освободени от всички "окови", както обещава премиерът Джонсън? Или пък ще останат близки партньори в областта на сигурността и на икономиката, както желаят почти всички представители на ЕС? Едното изключва другото, ако двете страни наистина държат на своите „червени линии".

Ще имат ли британците свободен достъп до европейския пазар

Разковничето е скрито във въпроса дали и как британското правителство смята в бъдеще да се съобразява със стандартите на ЕС в областта на екологията, трудовото и социалното право, данъците и т.н. ЕС поставя едно ключово условие, за да разреши свободния достъп до вътрешния си пазар: британците не бива да се ползват с несправедливи конкурентни предимства. За Джонсън обаче това изискване е съвършено неприемливо - дори само по символически причини. Според неговите възгледи, всеки стандарт и всяка директива на Брюксел слагат нови „окови" на току-що „освободеното" кралство и практически отнемат на британците онази гъвкавост, която им е необходима, за да си извоюват ново място в международната конкуренция. Вярно, че Джонсън първоначално няма да посегне на социалните и трудови стандарти, за да не дразни онези свои избиратели, които успя да отнеме от лейбъристите. Другояче стоят обаче нещата в областта на екологическата и данъчната политика, както и по отношение на държавните помощи.

ЕС има основание да се тревожи, че Великобритания ще се опитва да подбива конкуренцията от Европа, дори ако край Темза не възникне изведнъж някакъв нов Сингапур. Но как ли Евросъюзът ще се справи с този проблем? Може би ЕС няма да държи толкова стриктно на своите стандарти, а ще се понесе по течението на свободната „надпревара между системите"? И може дори да извлече някакви поуки от британския експеримент. В този ред на мисли ЕС може би няма защо да въвежда мита върху британските стоки, нещо повече - такива мита ще бъдат вредни. А ако продължим същото това разсъждение - мита не бива да има и по отношение на САЩ и Китай. А ЕС, на свой ред, би могъл само да спечели от сътрудничество с Обединеното кралство в областта на сигурността.  Засега обаче вътре в ЕС надмощие взимат онези сили, които смятат спазването на европейските стандарти за закрила на европейската икономика, а не за протекционизъм.

Още по темата

Правилата ще се определят от Брюксел

В политическо отношение още по-важно е нещо друго: ЕС трябва да постави категоричното условие, че достъп до вътрешния пазар ще има единствено по правилата, определени от Брюксел. Защото трябва да е ясно, че има разлика дали си член на ЕС или не си.

Тъкмо по тази причина Европарламентът дори настоява на британците да не се дава пълен достъп до вътрешния пазар, независимо от това дали спазват европейските стандарти. Досега Брекзитът не намира подражатели сред държавите-членки, но ЕС не бива да разчита на това. Тъкмо тази опасност не разбират онези, които все още настояват за налагане на разни дребнави „наказания" срещу Обединеното кралство. Защото за ЕС е въпрос на самосъхранение Брекзитът да не намира нови последователи, тоест - да не се превръща в модел на успеха.

Затова пък преговорите с Лондон непременно трябва да се увенчаят с пълен успех. Защото на тази карта е заложено много. ЕС има голям плюс в търговията с Великобритания и дори само по тази причина няма интерес от налагане на мита, с каквито заплашва Джонсън. Но и британците нямат интерес от мита, защото половината от стоките им за износ се насочват тъкмо към ЕС. Преговорите между Лондон и Брюксел едва ли могат да вземат като образец Споразумението на свободна търговия между ЕС и Канада. Не само, защото Ламаншът е много по-тесен от Атлантическия океан, а най-вече поради разликата в изходните позиции: в тези преговори става дума не за отстраняване на препятствия пред търговията, а за въвеждане на такива.

Без компромиси от двете страни нищо няма да се получи. Съществува обаче една голяма опасност. Както се случваше толкова пъти по време на преговорите за Брекзита - и Лондон, и Брюксел могат да решат да действат на принципа: "който пръв мигне - губи." ЕС смята, че в икономическо отношение все още държи по-силните карти. Джонсън пък не без основание залага на друго. Според него, поне отделни държави-членки много държат да запазят добри връзки с Великобритания в областта на икономиката и на сигурността, поради което единството на ЕС бавно, но сигурно ще започне да се пропуква. Мишел Барние, който води преговорите с Лондон, добре осъзнава тази опасност: неговото предупреждение, че след трудните преговори около напускането на Обединеното кралство, сега всъщност предстоят същинските трудности, е насочено и навътре към Общността.

Двойно предизвикателство

Тъй че в момента ЕС е изправен пред двойно предизвикателство: да изгради истински добри нови взаимоотношения с Обединеното кралство и в същото време да запази вътрешното си единство. Защото в крайна сметка това може да се окаже много по-важно за бъдещето на ЕС от митата, стандартите и от целия Брекзит. Дрязги вътре в ЕС и сега има предостатъчно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
5
 
2
 
! Отговори
Ром"с преди 4 години
Не зная за кога е въпроса за Британия,но ЕС го очаква мръсен дъжд,а то 4 месеца имаше спад на производството в ЕС ,а Германия спрямо 2018 е на минус в производството..и на ти сега и "черен лебед" -коронавируса в световната икономика ...в края на март или началото на апарил,ще се почуства ударът на черният лебед и в Германия и ЕС и долара -евро ще кацне на паритет.А що се отнася до Британия ... миля че правилно и навреме напуснаха Титаник....след 3-4 годин =да ще завали златен дъжд в Британия.
45
5
 
0
 
! Отговори
100% гаранция преди 4 години
Златен дъжд ги чака ...
44
1
 
3
 
! Отговори
тъпо преди 4 години
Мнооого тъпо
43
0
 
2
 
! Отговори
бг странности преди 4 години
Гошо..., то у пернишката крепост, какви лордове те гонят тебе?
42
6
 
16
 
! Отговори
Бившите преди 4 години
Всяка една срана от ЕС поотделно ще претърпи малка щета от Брекзит!Британците също ще претърпят някаква щета от всяка ЕС-страна поотделно,но събрано накуп от 28 страни става твърде много. Британия е в по-неизгодна позиция да диктува условия! Наглостта на империите е безгранична когато са силни и комична, когато се разминава с действителността! Ще ни развеселят британците с претенциите си,...а накрая ще приклекнат и кротко ще го издyaт! Както се полага на бивша империя!Да го запомнят- бивша!!!
41
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
със сигурност *** велики ще спре да им присвоява парите по европрограми за другото ще видим
40
5
 
13
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 4 години
Едва ли има по-голям мало.ум.ник от Найджъл Фараж в цялото обединено кралство. Гримасите и мимиките му са като на напълно отка.чил неп.ро.коп.са.ник. Лика прилика са си с Б. Джонсън.
39
0
 
13
 
! Отговори
До 39 преди 4 години
Фараж е способен само да критикува и да извлича ползи от позицията си на клоун.ЕС не е перфектен, но е успешен проект, който има нужда да се развива. А Фараж отхвърля ЕС зависимост , защото у дома му го командва германка.
38
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
найджъл фараж ги направи на две стотинки в европарламента, обясни им как си играят на европейски щати, как са подали морковче на украйна, ударили са с пръчка руската мечка и после са се покрили като мишки и че подобни самоназначили се бюрократи не трябва да имат досег до управление, а камо ли да създават европейска армия, защото ще забъркат война. каза им също, че от проект за мир, ес се е превърнал в проект за власт, в който чиновници прахосват парите на работещите европейци.
37
4
 
4
 
! Отговори
ами преди 4 години
До Анонимен47аз съм набор 75 и бай тошо си беше заминал гогато учих икономика ....а винса е по-добър от унсс.относно постоянното споменаване на комунизъм или за или против русия това е само за да генерираш трафик...явно са на заплата към сайта.
36
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до ами,проблема ти е, че си учил комунистическа икономика в УНСС или някой рушащ се техникум.
35
1
 
4
 
! Отговори
ами преди 4 години
До Анонимен38как това което си описал ще подобри живота на 60-те мнл английски гласоподаватели които искаха излизане от ес ?? как ще бъдат отворени нови работни места,как ще бъдат повишени заплатите на работещите. при данъчните убежища дануците са много ниски и дори при големи преминаващи суми това няма как да направи една голяма територия по-богата без реално производство.дори и швейцарците трябва да произвеждат за да имат висок стандарт
34
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Който не е разбрал Великобритания стана най-големия tax haven в света. Дори Андрешко от Долно *** може да си регистрира international company в Лондон за 100 паунда по интернет и да прекара оттам некви пари. В Лондон нема да го таксуват, в България ще го таксуват ако се обяви. Други въпроси?!?
33
2
 
0
 
! Отговори
реално преди 4 години
До Анонимен36си дал много изчерпателен и обоснован отговор !!не , че си казал нещо де
32
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до реално,познанията ти по производство, икономика и финанси са на първобитно ниво.
31
1
 
6
 
! Отговори
реално няма как преди 4 години
англия да спечели конкурентно предимство ако продължи да спазва същите стандарти.за да почне да произвежда по-евтини стоки трябва или да повиши много производителността но не виждам какви бяха проблемите да го направи до сега и работника да заработи по-ефективно,или да намали работната заплата ,или да увеличи работните часове за същото заплащане,данъците няма как да намали защото ще закуца социалната сфера или здравеопазването,или да не спазва стандартите за околна среда или държавната помощ
30
8
 
15
 
! Отговори
До До До 29 преди 4 години
Хаха, нека позная - в училище си седял на последния чин, нали? Завършил си криво ляво с успех 3 и сега си решил, че с гледането на две-три филмчета в Ютуб ще наваксаш липсата на интелектуален потенциал и тоталната си необразованост. Е няма да стане, но продължавай да тролиш. Няма значение, чий е Крим, важното е, че България е в ЕС и НАТО, и това за щастие няма скоро да се промени!
29
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пишман-коментари от куцо и сакато.. Ще поживеем и видим,вероятно хан Кубрат ще излезе отново прав за снопа пръчки.Но това не е британска легенда,те направиха избора си,нека сами си решават съдбата!
28
4
 
12
 
! Отговори
До 29 преди 4 години
Или лъжеш умишлено, или просто си невежа. Каква русия през 8-ми век?!! Пробвал ли си освен пропагандни филмчета да четеш и книги - от ония дебелите дето сигурно си подпираш дивана с тях? По твоята логика, тя и луната е македонска, още от времето на Христос : )
27
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Излизането на Британия е симптом, че ЕС е недемократичен, тираничен, разяждан от корупция, управляват го хипита, които товарят с данъци европейците за щяло и нещяло и съюза все повече се превръща в провален проект. От ЕС най-много печели Германия и неслучайно германците и германофилите са най-големите застъпници за ЕС. Франция се бунтува, французите са свободолюбив народ, там са избухвали най-големите революции срещу тиранията. В Полша, Унгария, Италия управляват евроскептици.