Световната заплаха е факт: Първа жертва на коронавирус в ЕС

14-дневна карантина за всички, завръщащи се в Пекин
15 фев 2020 14:15, Петя Славова
105

Първата жертва на коронавирус в Европа е потвърдена. Пациентът е китайски турист, който починал в болница в Париж, съобщава Independent.

Френският министър на здравеопазването Агнес Бузин потвърди, че възрастен китайски турист е починал от заразата.Досега Франция е регистрирала 11 случая на вируса от общо 63 851 в световен мащаб, съобщава Reuters.

Вече се говири, че Ковид-19 е новата смъртна заплаха за човечеството.Симптомите му са са треска, кашлица, затруднено дишане, мускулни болки и отпадналост. Усложненията са тежка пневмония, задушаване, сепсис и септичен шок. Ваксина няма, използва се кислородна терапия, поддържане на телесен баланс на течностите и антивирусни лекарства.

Още по темата

Умират предимно възрастни - от 50 до 80-годишни и хронично болни при близо 60 000 заразени в Китай са излекувани десет процента от тях, а 2 % от заразените умират. Сред излекуваните е и 3-месечно момиченце, а носители на вируса са и новородени, припомня "Дарик".

Всичко започва на 30 декември. Офтмалмологуът доктор Ли предупреждава колегите си за нов вирус, който поразява бързо и смъртоносно. Той е предупреден да не създава паника. Месец по-късно младият китайски доктор е сред умрелите от коронавирус, което предизвиква недоволство сред хората, затворени в Ухан.

Следват и политически реакции и уволнения. Китай дава над 10 милиарда евро за болестта. За дни се строят нови болници, президентът Си Дзинпин и премиерът Ли Къцян застават начело на щаба за борба с болестта.

Съобщава се и за първите заразени чужденци, които блокират цели кораби със заразени пътници. Паниката идва и в България. Изследват се и българи които пристигат от Азия, засега те са здрави.

В същото време Пекин разпореди 14-дневна карантина за всички връщащи се в града под заплахата от наказание. Властите налагат мярката в опит да овладеят разпространението на смъртоносния коронавирус.

Над 1 500 са вече починалите, а повече от 67 000 са заразените в глобален мащаб, предава Bulgaria ON AIR.

Само за един ден починалите в Китай са 143 души. Властите започнаха масова дезинфекция и изолиране на използваните банкноти като част от усилията за спирането на разпространението на новия коронавирус.

"Ние използваме ултравиолетова или високотемпературна дезинфекция. Преустановихме разпределението на банкнотите между провинциите и спряхме разпределянето на касови бележки в силно засегнатите райони, за да намалим притока на хора и риска от разпространение на вируса чрез банкноти", разказа Фан Ифей от Народната банка на Китай.

Американското посолство в Токио вече има подробен план за доброволна евакуация на американски граждани, които са на борда на круизния кораб. Утре чартърен полет ще ги превозва. А пътниците на круизен кораб, който беше отклонен от пристанищата около Азия заради опасения, че може да пренесе новия коронавирус, най-накрая пристигнаха в Камбоджа.

Докато Китай се бори със заразата, вманиачен мъж, който не може да излиза навън, тренира в малкия си апартамент. Бегачът изминава разстояние колкото за един ултрамаратон, за да поддържа форма.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Hякой знае ли какво става в Cеверна Kорея
79
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С чесън не се ли лекува, някой знае ли, чесъна и среброто убиват всички дяволи, ако ядем чесън и вдишваме колоидно сребро през аспиратор би трябвало да избиваме вирусите, нали така?
78
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чукча, ние балканците сме с имунитет за рпзлика от теб. Нали си чул, че който кълне му се връща двойно.
77
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Както и да е, специалисти се търсят под дърво и камък в Швейцария.
76
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Германия оценки, по-високи от 1,0 (българско 6,00) НЯМА. Оценяването на матурите е точково и максималният брой точки за 1,0 е 900. Повече точки от 900 няма. Странно е, че хората вярват най-много на най-големите глупости за чужбина. Бакалавър микробиология също няма, само магистърски програми за завършили бакалавър биология или биохимия в много малко унивирситети (4-5 в Германия).
75
7
 
4
 
! Отговори
Бегеец преди 4 години
Чукча, в грешка си. Лошите не се заразяват, само добрите. Не е като в холивудски филм, така че злобните, дребнавите, алчните...т.е. ние ще оцелеем винаги.
74
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
***,нима"опазването"на чужди булки е Подигравка,па били те и есесовски?
73
6
 
5
 
! Отговори
Ако преди 4 години
Не трепе само жълти и дойде при нас, 90000 са чау... ама ако баба ми беше мъжка и имаше...
72
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има оценки по високи от 6. Сина ми завърши в гимназията в Бйерн и от неговия клас имаше поне двама, само че те станаха доктори.
71
1
 
8
 
! Отговори
Хмм преди 4 години
Последният абзац ми е малко странен.
70
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Германия кандидат-студентите за микробиология трябва да имат среден успех от 0.9 което е 6+, за да имат някакъв шанс---Айде стига с такива факти, става ли? В Германия оценка 0,9 няма, най-високата е 1,0. За бакалавър биология (сега го проверих) балът от миналата година е бил от 1,7 (българско 5,30) до към българско 4 в зависимост от университета. Микробиология има само магистър, и то без NC, тоест всеки завършил бакалавър биология може да се запише директно там, независимо от оценката.
69
4
 
7
 
! Отговори
Ами, да... преди 4 години
КОРОНА ВИРУСА Е ПУСНАТ ОТ ТРЪМПИ.ЛОВИ КОМУНИСТИТЕ НАПРАВО ЗА ГУШАТА, ОСОБЕННО ПРЕДИ ИЗБОРИ И НА ПРОТЕСТИТЕ.ОТИВАШ ДА ПРОТЕСТИРАШ И ВИРУСА ТЕ ЧАКА ЗАД ЪГАЛА!ГЕПВА ТЕ.... И ЕДИН КОМУНИСТ ПО-МАЛКО!!АБЕ---АМЕРИКАНСКА ТОЧНОСТ.. ХА ХА ХА ХА.
68
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нали обещахме вчера да ти я пазим СС. Няма да са плашиш. Черпи я един джин- тоник. Помага срещу малария. Пробвал съм профилактично.
67
1
 
13
 
! Отговори
Ели преди 4 години
И кой пусна заразени китайски туристи в ЕС?!
66
5
 
8
 
! Отговори
Българин Будист преди 4 години
До SS:а моята е Камбоджанка и живея в Пном Пен
65
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Есесовец,нали се разбрахме,че ще я пазя докато отшуми вируса,давай я насам!
64
10
 
20
 
! Отговори
SS преди 4 години
Вчера писах че съпругата ми е азиатка(не е китайка,нито виетнамка)и е сериозно притеснена от вируса.Ако не дай боже нещо стане тук в страната,ще направя всичко за да я опазя,ако трябва космически скафандър ще и купя само за да я изолирам.Тя като съпруга е много послушна,в къщи каквото кажа това става.Не съм срещал нашенка която да притежава и половината от неините качества.Като глава на семейсвото считам ,че е моя грижа да го пазя.
63
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Споко! Боко ще хване вирусът преди да се е усетил.
62
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И нашто здавеопазване, честен кръст, е готово за вируса. Всички епруветки са измити два пъти със *** и веднъж с веро и са подредени да съхнат. Ако има съмнение за коронавирус, в епруветката се слага кръвна проба от симуланта, изпраща се в Германия и до две-три седмици се чакат резултатите. После се търси преводаческа фирма да ги преведе на български и се уведомяват все още живите близки на починалия. Амин.
61
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 61, добре дошъл в 21 век.не само във фармацевтиката се прилага.