Германия се нуждае от работници, търси ги на Балканите

Корупцията в балканските страни води до голяма емиграция
18 фев 2020 15:12,
136
Германия се нуждае от работници, търси ги на Балканите
Снимка: БГНЕС

Германската икономика зависи от имиграцията. Затова федералното правителство стартира програма за привличане на чуждестранни специалисти под мотото „Make it in Germany“. Това е национален приоритет, пише БГНЕС.

Още по темата

„Без чуждестранни експерти не бихме могли да поддържаме благосъстоянието си. Не можем просто да чакаме тези хора, трябва да работим, за да ги привлечем, “каза министърът на труда Хубертус Хайл.

Германската статистическа служба твърди, че до 2035 г. броят на трудоспособните граждани в страната ще бъде намален от четири до шест милиона. В много отрасли има недостиг на работна ръка. Според Германската търговско-промишлена камара (DIAC) около 56% от фирмите смятат недостига на работна ръка за най-голям риск за бизнеса.

Земя на заселници

Федералното правителство най-накрая се вслуша в призивите на бизнесмените и от известно време работи усилено, за да създаде предпоставки за привличане на експерти от чужбина. След дълъг дебат беше приет Законът за миграцията на професионалния труд, в който федералното правителство призна, че Германия е страна на заселници – шест десетилетия след първата голяма вълна заселници.

Германия ще е сред най-големите губещи от Brexit

Основната цел на закона е да улесни достъпа на чуждестранните работници до германския пазар на труда – при това практически във всички отрасли.

“Всъщност няма значение откъде идва човек, най-важното е да се докаже, че иска да се интегрира в една държава, че иска да се сработва и да бъде част от обществото. И тогава не става въпрос за това откъде е човек, а как човек иска да се интегрира “, заяви федералният министър на образованието Аня Карличек пред Дойче веле (ДВ). В понеделник в Бон тя, заедно с колегата си Хайл, откри новата институция за признаване на професионални квалификации. В момента в Германия има около 1400 различни служби, които се занимават с признаването на чужди дипломи.

Процесът на признаване досега беше твърде сложен и отнемаше твърде много време, много по-дълго, отколкото в скандинавските страни или в Съединените щати и Канада. С новия център за признаване на дипломите това трябва да се коригира.

По-проста и по-бърза процедура

В бъдеще всички, които се интересуват от работа в Германия, трябва първо да се свържат с новия Център, който ще им помогне да подготвят пълната документация, необходима за признаване на квалификации, ще им бъде на разположение за консултиране и разпространяване на техните кандидатури до съответните органи във всички германски провинции.

Но това, което помага на Германия, от друга страна, отваря големи проблеми. А именно, югоизточната част на Европа не я напускат само най-добре квалифицирани кадри с висше образование, но и лица, които се грижат за тях, медицински персонал, майстори автомобилни механици и т.н. От страни като Северна Македония, Сърбия, Хърватия или БиХ в Германия идват повече от 100 000 работници.

Правителството на Германия знае ли какво означава това за пазара на труда в тези страни? Попитахме министър Хайл:

„Сключихме няколко двустранни споразумения, например да не изтегляме лицата, които се грижат за медицината, от онези страни, които се нуждаят от тези работници. Смятам обаче, че има нужда от свобода на движението, защото ако го организираме добре, тогава ще има ползи и за двете страни и това, в крайна сметка, засилва нашите отношения“.

Добре за Германия, лошо за Балканите?

На 1 март тази година в Германия влиза в сила новият Закон за миграцията на професионалната работна сила. С него ще се улесни пристигането и търсенето на работа в Германия за всички страни извън ЕС. В бъдеще гражданите на държавите-членки на ЕС вече няма да имат предимството. Един от регионите, към които традиционно се насочват германските работодатели, е Западните Балкани.

“В миналото получавахме много заявки от Западните Балкани. Това е един от регионите, който е много важен за нас, защото там намираме много добра, квалифицирана работна сила. От друга страна, има много хора, които знаят немски език, което е огромно помощ при интеграцията “, заяви пред ДВ Торстен Ролфсмайер от Федералната служба по заетостта.

Мотивацията за напускане не са само германските заплати, но корупцията, лошите перспективи и липсата на правова държава. От 2000 г. насам милиони хора от региона са го напуснали. Сред тях има голям брой млади, високо образовани кадри, оставяйки след себе си голяма пропаст на вътрешния пазар на труда и нарастващ демографски проблем. От друга страна, паричните преводи на новите гастарбайтери от чужбина помагат за поддържане на социалния мир в техните страни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
5
 
20
 
! Отговори
От Берлин преди 4 години
Време ви беше да пуснете следващата подобна статия!!!Сега:- Неолиберални глупости, и заблуждения... Никой нищо не казва за двата милиона,, специалисти" с нож, които не ***.... т да се разработят, ама ядът по три пъти на ден и безплатно живеят на моя гръб, нали??? Не вярвайте на писаното...
100
2
 
22
 
! Отговори
Wlvrn преди 4 години
Ба търси работници баш, хем нас не на искат пак и търсят работници бе я оставете тези нацисти долни
99
4
 
0
 
! Отговори
Митко 19см преди 4 години
Ивайло, благодаря ти за нагледния пример :)
98
6
 
24
 
! Отговори
Митко 19см преди 4 години
На балканите да търсиш работници е като в активен вулкан да търсиш лед на бучки.Виж ако ти трябват хора да те вкарат в някоя схема си попаднал на точното място.
97
2
 
11
 
! Отговори
Аз съм преди 4 години
До робиИ двамата сте прави, живота стана пълен шит.
96
6
 
26
 
! Отговори
Нострадамус преди 4 години
Западът краде от Изтока и си удължава агонията. Така ни финишират по-бързо нас, те се закрепят, но въпреки това ще финишират окончателно 20-30 години след нас. Ние първи с тяхна помощ, а 20-30години след нас и те!
95
2
 
7
 
! Отговори
Захи преди 4 години
Угасен ужас. Ами сега да се тревожим ли ? М ? За вас не знам, ама на това му викат глобализъм.
94
2
 
17
 
! Отговори
роби преди 4 години
До АнонименИ тук да останем пак ще сме слуги!
93
0
 
27
 
! Отговори
емигранти надделяха! преди 4 години
Не е вече тази довоенна германия - символ на точност,качество,дисциплина.....
92
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Аз съмКой ни я взе ? Мизерията ? Или те сами се изнесоха щото мама каза върви на хубаво. Е мойта майка казваше " по-добре цар и беден у вас от колкото богат и слуга навън".
91
1
 
16
 
! Отговори
дават ти максимално преди 4 години
- взимат ти максималното!-знаеш-не знаеш. можеш и не можеш ... следващия,моля!
90
1
 
35
 
! Отговори
Смях преди 4 години
Преди няколко дни написах тук,че шефа на германската агенция за бежанците отчете,че идващите гости на Меркел са неграмотни и не искат да работят.ДА В ПРАВ ТЕКСТ!Други служби отчетоха провал,защото милиардите дадени за помощи и обучение на бежанци се оказаха напразни.Същият шеф на миграциинноте заяви пуквално,че ако Гер. иска работещи хора ОТНОВО трябва да погледне към Източна ЕС.Но бизнеса тук вече не дава големи заплати.
89
5
 
18
 
! Отговори
Аз съм преди 4 години
Малко сме българите като население, то и без това ни взеха живата сила в лицето на 400 000 сънародници, да не говорим за Великобритания, Испания и т.н
88
3
 
6
 
! Отговори
смях преди 4 години
Не е невъзможно Германия да достигне 100 млн население скоро. Ще видим следващите 20 години.
87
5
 
5
 
! Отговори
SS=ES преди 4 години
До SSГермания пак надделя в Европа! Кога ще станем нейна колония?
86
12
 
12
 
! Отговори
Lekar преди 4 години
Аз съм лекар, дайте 20к евракиса на месец и идвам. Тук на 10к ми е добре, защо да се местя, дали ще лекувам ганята тук или ганята в германията все тая.
85
3
 
7
 
! Отговори
чернокожа Германия преди 4 години
До АнонименНикакви арийци!
84
2
 
12
 
! Отговори
СС преди 4 години
Сега управлява най-голямата Мутра !!!
83
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 62Роби роби с нов мерджан и екскурзийка насам натам всеки сезон колко да са роби.
82
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе баба Шмеркел що не взима да работят 800 000 анжинери дофтори профиесоре доциенти айти специалисти ами търси от социалистическите страни. Щото с тия дето си праи селфи само ядат..............След 20 години германия ще я прекръстят на афгано иракска пакистано сирииска джамахирия. А да са ти честити бабо Шмеркел.