Германия се нуждае от работници, търси ги на Балканите

Корупцията в балканските страни води до голяма емиграция
18 фев 2020 15:12,
136
Германия се нуждае от работници, търси ги на Балканите
Снимка: БГНЕС

Германската икономика зависи от имиграцията. Затова федералното правителство стартира програма за привличане на чуждестранни специалисти под мотото „Make it in Germany“. Това е национален приоритет, пише БГНЕС.

Още по темата

„Без чуждестранни експерти не бихме могли да поддържаме благосъстоянието си. Не можем просто да чакаме тези хора, трябва да работим, за да ги привлечем, “каза министърът на труда Хубертус Хайл.

Германската статистическа служба твърди, че до 2035 г. броят на трудоспособните граждани в страната ще бъде намален от четири до шест милиона. В много отрасли има недостиг на работна ръка. Според Германската търговско-промишлена камара (DIAC) около 56% от фирмите смятат недостига на работна ръка за най-голям риск за бизнеса.

Земя на заселници

Федералното правителство най-накрая се вслуша в призивите на бизнесмените и от известно време работи усилено, за да създаде предпоставки за привличане на експерти от чужбина. След дълъг дебат беше приет Законът за миграцията на професионалния труд, в който федералното правителство призна, че Германия е страна на заселници – шест десетилетия след първата голяма вълна заселници.

Германия ще е сред най-големите губещи от Brexit

Основната цел на закона е да улесни достъпа на чуждестранните работници до германския пазар на труда – при това практически във всички отрасли.

“Всъщност няма значение откъде идва човек, най-важното е да се докаже, че иска да се интегрира в една държава, че иска да се сработва и да бъде част от обществото. И тогава не става въпрос за това откъде е човек, а как човек иска да се интегрира “, заяви федералният министър на образованието Аня Карличек пред Дойче веле (ДВ). В понеделник в Бон тя, заедно с колегата си Хайл, откри новата институция за признаване на професионални квалификации. В момента в Германия има около 1400 различни служби, които се занимават с признаването на чужди дипломи.

Процесът на признаване досега беше твърде сложен и отнемаше твърде много време, много по-дълго, отколкото в скандинавските страни или в Съединените щати и Канада. С новия център за признаване на дипломите това трябва да се коригира.

По-проста и по-бърза процедура

В бъдеще всички, които се интересуват от работа в Германия, трябва първо да се свържат с новия Център, който ще им помогне да подготвят пълната документация, необходима за признаване на квалификации, ще им бъде на разположение за консултиране и разпространяване на техните кандидатури до съответните органи във всички германски провинции.

Но това, което помага на Германия, от друга страна, отваря големи проблеми. А именно, югоизточната част на Европа не я напускат само най-добре квалифицирани кадри с висше образование, но и лица, които се грижат за тях, медицински персонал, майстори автомобилни механици и т.н. От страни като Северна Македония, Сърбия, Хърватия или БиХ в Германия идват повече от 100 000 работници.

Правителството на Германия знае ли какво означава това за пазара на труда в тези страни? Попитахме министър Хайл:

„Сключихме няколко двустранни споразумения, например да не изтегляме лицата, които се грижат за медицината, от онези страни, които се нуждаят от тези работници. Смятам обаче, че има нужда от свобода на движението, защото ако го организираме добре, тогава ще има ползи и за двете страни и това, в крайна сметка, засилва нашите отношения“.

Добре за Германия, лошо за Балканите?

На 1 март тази година в Германия влиза в сила новият Закон за миграцията на професионалната работна сила. С него ще се улесни пристигането и търсенето на работа в Германия за всички страни извън ЕС. В бъдеще гражданите на държавите-членки на ЕС вече няма да имат предимството. Един от регионите, към които традиционно се насочват германските работодатели, е Западните Балкани.

“В миналото получавахме много заявки от Западните Балкани. Това е един от регионите, който е много важен за нас, защото там намираме много добра, квалифицирана работна сила. От друга страна, има много хора, които знаят немски език, което е огромно помощ при интеграцията “, заяви пред ДВ Торстен Ролфсмайер от Федералната служба по заетостта.

Мотивацията за напускане не са само германските заплати, но корупцията, лошите перспективи и липсата на правова държава. От 2000 г. насам милиони хора от региона са го напуснали. Сред тях има голям брой млади, високо образовани кадри, оставяйки след себе си голяма пропаст на вътрешния пазар на труда и нарастващ демографски проблем. От друга страна, паричните преводи на новите гастарбайтери от чужбина помагат за поддържане на социалния мир в техните страни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БлагоевЗелените,поне на запад и сигурно тия които им подражават тук също са против високата раждаемост. Така, че не е зелена политика. Проблемът обаче ще се реши с няколко атомни в Африка и Азия.
80
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До SSМутри помня имаше и преди да влезем в ЕС, даже напротив най-много мутри имаше когато бяхме извън НАТО дори. На тия дебилщини могат да се вържат само някой родени след 2000та.
79
0
 
13
 
! Отговори
До 81 преди 4 години
Намират се и евтини. 300 евро за стая с баня и тоалетна но извън градовете. В малки градове има едностайни апартамента за 500, двустайни за 700, 1000. И т.н.
78
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Първо в ЕС има достатъчно безработни. Второ, младежката безаработица в ЕС в някой държави достига до 30%. Треро, Германия се напълни с 2 милона инДЖИнери и лекари. Защо са и още?!? Четвърто, явно тези си търсят роби да им вършат мръсната работа, но новодшлите инженери нещо не жашаят да го вършат това. Пето, видно е, че дават малки заплати, иначе много хора от ЕС биха отишли да живеят в Германия. Шесто и последно, мантрата от нуждата на работна ръка в Германия е абсолютна лъжа.
77
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"САЩ - 23 трилиона"Не искам да съм им адвокат ама ти толкова ли не загряваш, че САЩ печатат хартийки и докато долара е международната валута за разплащане могат да си позволят и 40 трилиона дълг, но ЕВРОПА НЕ!?
76
0
 
10
 
! Отговори
Карл Маркс преди 4 години
До SSСелянина има имот и всичко а работника само ръце!
75
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До От немскоРабота има но евтини квартири няма!
74
7
 
31
 
! Отговори
SS преди 4 години
Разбрахте ли защо икономиката и земеделието се унищожиха в България ??? За да работите в ЕС като роби да нямате дом, земя и семейство !!! ЕС поставиха мутри да ви управляват и единственият изход е емиграция !!!
73
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
да бе да и руснаците ако спрат кранчето за газта и немска икономика йок!балонът се надува надува и накрая гръмва...и ако евреите решат да си изтеглят авоарите и ще им остане само непродаваемото бмв и кичозния мерцедес и...хамбургския вурст!
72
2
 
22
 
! Отговори
До 75 need 4 speed преди 4 години
В САЩ само на екскурзия бих отишъл , иначе никога.
71
0
 
18
 
! Отговори
времето лети........ преди 4 години
Тези статии да сте ги писали преди отпадането на визовия режим и отваряне на границитеВремето ми отмина! - късно е вече, раждаемоста спадна и смъртността се увеличи вече!Колко народ остаря и умря докато се наумувате? Колко много празни надежди за запада!
70
2
 
10
 
! Отговори
До 73 георги преди 4 години
А имат ли друг избор ? Изглежда нямат. Недостигът на пари в малките градове и села особенно в северозапада е голям. Частници плащат по 25 лева на ден. Като ми го каза мой познат изгубих слово.
69
2
 
5
 
! Отговори
need 4 speed преди 4 години
Думата германия я замени със сащ ........ и картинката е повече от ясна , ха ха ха сащ търси хора от европа ха ха ха , с визи или без визи за сащ това е положението ......
68
2
 
20
 
! Отговори
От немско преди 4 години
Има много работа в Германия но не във всяка работа има добри пари а има и много мошеници фирми не немски.
67
4
 
17
 
! Отговори
Георги преди 4 години
Не всички тук сме добре платени специалисти и бизнесмени. Не забравяйте, че в България съществува огромна оскотяла и бедна прослойка, която живее в селата и малките западнали градчета . Тези хора са толкова озверели от липса на пари, че са съгласни в Германия и за по малко от минималната да работят.
66
0
 
8
 
! Отговори
Благоев преди 4 години
Да спрат веднага от продажба противозачатъчните!Иначе ще завлекат Европа към дъното!О о о забравих не сме питали "ЗЕЛЕНИТЕ" , правенето на деца ЗЕЛЕНА ПОЛИТИКА ли е?
65
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Италия загива. Дългове 140% спрямо бвп ужас. Гърция дългове 180% спрямо БВП. Двоен ужас.-----------Троен ужъс!!!!!!САЩ - 23 Трилинъ $$$$$!Въх, ми, ся?????Кво прайм!?-))))
64
3
 
20
 
! Отговори
Krom преди 4 години
И четейки тази статия, Тръмп потрива доволно ръце. ЕС си е.ва п.ката майчина. Германия ще види сметката на Източна Европа. Към това се е насочил и Макрон. Така, в края на пътя ЕС чиято далновидна политика стига до края на носа му, просто ще се самоизяде. Това е. Връх на цинизма е да твърдиш, че стотинките които плащаш на чуждите гастърбайтери опазвали социалния мир в държавите им, след като по преди това ги тласкаш към катастрофа. Отново бюргерската алчност ще види сметката на ЕС.
63
10
 
3
 
! Отговори
Захи преди 4 години
На който му се работи - прав му път. Ако ще и зад германия да ходи. Ние ще си караме яхтите. Бъдете живи и здрави.
62
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ааа,чи що? Я да поканят от британските борси местни работачи,че да видят колко са трудолюбиви онези с финия хумор ...