Германия се нуждае от работници, търси ги на Балканите

Корупцията в балканските страни води до голяма емиграция
18 фев 2020 15:12,
136
Германия се нуждае от работници, търси ги на Балканите
Снимка: БГНЕС

Германската икономика зависи от имиграцията. Затова федералното правителство стартира програма за привличане на чуждестранни специалисти под мотото „Make it in Germany“. Това е национален приоритет, пише БГНЕС.

Още по темата

„Без чуждестранни експерти не бихме могли да поддържаме благосъстоянието си. Не можем просто да чакаме тези хора, трябва да работим, за да ги привлечем, “каза министърът на труда Хубертус Хайл.

Германската статистическа служба твърди, че до 2035 г. броят на трудоспособните граждани в страната ще бъде намален от четири до шест милиона. В много отрасли има недостиг на работна ръка. Според Германската търговско-промишлена камара (DIAC) около 56% от фирмите смятат недостига на работна ръка за най-голям риск за бизнеса.

Земя на заселници

Федералното правителство най-накрая се вслуша в призивите на бизнесмените и от известно време работи усилено, за да създаде предпоставки за привличане на експерти от чужбина. След дълъг дебат беше приет Законът за миграцията на професионалния труд, в който федералното правителство призна, че Германия е страна на заселници – шест десетилетия след първата голяма вълна заселници.

Германия ще е сред най-големите губещи от Brexit

Основната цел на закона е да улесни достъпа на чуждестранните работници до германския пазар на труда – при това практически във всички отрасли.

“Всъщност няма значение откъде идва човек, най-важното е да се докаже, че иска да се интегрира в една държава, че иска да се сработва и да бъде част от обществото. И тогава не става въпрос за това откъде е човек, а как човек иска да се интегрира “, заяви федералният министър на образованието Аня Карличек пред Дойче веле (ДВ). В понеделник в Бон тя, заедно с колегата си Хайл, откри новата институция за признаване на професионални квалификации. В момента в Германия има около 1400 различни служби, които се занимават с признаването на чужди дипломи.

Процесът на признаване досега беше твърде сложен и отнемаше твърде много време, много по-дълго, отколкото в скандинавските страни или в Съединените щати и Канада. С новия център за признаване на дипломите това трябва да се коригира.

По-проста и по-бърза процедура

В бъдеще всички, които се интересуват от работа в Германия, трябва първо да се свържат с новия Център, който ще им помогне да подготвят пълната документация, необходима за признаване на квалификации, ще им бъде на разположение за консултиране и разпространяване на техните кандидатури до съответните органи във всички германски провинции.

Но това, което помага на Германия, от друга страна, отваря големи проблеми. А именно, югоизточната част на Европа не я напускат само най-добре квалифицирани кадри с висше образование, но и лица, които се грижат за тях, медицински персонал, майстори автомобилни механици и т.н. От страни като Северна Македония, Сърбия, Хърватия или БиХ в Германия идват повече от 100 000 работници.

Правителството на Германия знае ли какво означава това за пазара на труда в тези страни? Попитахме министър Хайл:

„Сключихме няколко двустранни споразумения, например да не изтегляме лицата, които се грижат за медицината, от онези страни, които се нуждаят от тези работници. Смятам обаче, че има нужда от свобода на движението, защото ако го организираме добре, тогава ще има ползи и за двете страни и това, в крайна сметка, засилва нашите отношения“.

Добре за Германия, лошо за Балканите?

На 1 март тази година в Германия влиза в сила новият Закон за миграцията на професионалната работна сила. С него ще се улесни пристигането и търсенето на работа в Германия за всички страни извън ЕС. В бъдеще гражданите на държавите-членки на ЕС вече няма да имат предимството. Един от регионите, към които традиционно се насочват германските работодатели, е Западните Балкани.

“В миналото получавахме много заявки от Западните Балкани. Това е един от регионите, който е много важен за нас, защото там намираме много добра, квалифицирана работна сила. От друга страна, има много хора, които знаят немски език, което е огромно помощ при интеграцията “, заяви пред ДВ Торстен Ролфсмайер от Федералната служба по заетостта.

Мотивацията за напускане не са само германските заплати, но корупцията, лошите перспективи и липсата на правова държава. От 2000 г. насам милиони хора от региона са го напуснали. Сред тях има голям брой млади, високо образовани кадри, оставяйки след себе си голяма пропаст на вътрешния пазар на труда и нарастващ демографски проблем. От друга страна, паричните преводи на новите гастарбайтери от чужбина помагат за поддържане на социалния мир в техните страни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Италия загива. Дългове 140% спрямо бвп ужас. Гърция дългове 180% спрямо БВП. Двоен ужас. Какво бъдеще имат тези нации. Ами България. Ами Източна Европа. Колумбе, да ти йебем и любопитството.
60
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да, Германския икономически модел е повече от успешен, но има един проблем, немците не загряват, че като изцедят и лишат останалата Европа от кадри по този начин Европа ще се сгромоляса, а от там ще пострада и тяхната икономика. Виждам паралели със световните войни когато се чувстваха недостижими и на гребена на вълната, но изведнъж всичко се срути. Ако искате ЕС да има бъдеще трябва всички да седнат на една маса и да решат какво да се прави за да са добре всички, иначе не е добре така.
59
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На никой не му се работи ей. Всеки чакай друг да му свърши работата а той да го командва и само да си взема паричките. Скоро никъде няма да има работна ръка. Как да има като не искате да работите?!
58
2
 
19
 
! Отговори
реалното преди 4 години
в. българия положението нее много на добре имам малък бизнес но вече разходите и тежеста на държавата убиват приходите и за такива като мене е най добре да си събера багажа и семейството да замина в германия щом ще имам по добри условия за работа и живот Германия нее виновна че другите страни остават без работна ръка а самите държави които сами си гонят народа
57
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
търсят роби , друго не търсят ....а и там се напълни с тъмни парапитеци
56
2
 
13
 
! Отговори
до анонимен преди 4 години
Те си ги обучават,който има мерак,може да учи професия в Германия------------Първо требва да ги научат на "лична хигиена".Второ дъ спазват законитеТрето работният ден не е ЕДИН час, а Осем!Четвърто да научат езика (а половината, че и повечето от тях да Пишат)И чак тогаз да започнат обучение, коету неминуему отнема време!!!Е, питъ съ що му е на "бежанецъ" дъ съ мъчи, кът можи дъ си живее на соц. помощи, безплатно мед. обслучване и дъ "задоволява" руси германки на "средна възраст"???-)
55
18
 
11
 
! Отговори
до 47 преди 4 години
След години у нас ще останат високоплатените специалисти. Бачкаторите ще са се изнесли да мизерстват с 1500 евро в Европа. Тук ще стане един хъб с умни хора, без ненужни двойкаджии, мрънкачи и простолюдие. Ще си внесем слугинаж от Украйна и от Африка. Малцинствата ще ги застреляме, защото ние сме борбени и действащи, затова и взимаме добри заплати, а масовият панелен плъх с 1200лв. заплата само лае, но не действа, затова е и мизерстващ, залъгващ се как само крадците имали пари в България.
54
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Немския гений отново проработи. Надхитриха икономически Южна и Източна Европа, а сега берат плодовете на монетарната си политика, като обират най-ценното от другите нации - кадрите! Отгледани, изучени, образовани и пристигат директно в Германия! хахаха помня време през 1990г. когато италианската икономика не беше далеч от немската. Сега Германия има двойно по-голяма икономика, а стотици хиляди италианци работят в Германия ;)
53
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Плана Куденхоф-Калерги работи с пълна сила.
52
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Германия приема хора не само от Балканите, а от цял свят. Германия е втората най-голяма дестинация за мигранти след САЩ. Милиони източноевропейци, милиони африканци, милиони азиатци. Германеца на бъдещето няма да бъде бял, а цветен и разнороден. Щайнмайер го каза. Да си германец няма нищо общо с етноса или цвета на кожата. Африканеца от Того е също толкова германец колкото и белия германец. Българина от Чапръчене е също толкова германец колкото и германеца от Мюнхен. Една нова либерална Германия
51
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не само Германия се нуждае от работници-всичко е предварително разчетено и анализирано -да не мислите че разрушаването на бълг.икономика е било без замисъл -продажни политици винаги ги е имало у нас и така вече 30години още повече -продадоха държавната икономика за жълти стотинки и обрекоха българите на емиграция
50
0
 
21
 
! Отговори
ндаа преди 4 години
Нещо май нанагорно им идват тия ядрени физици от Мали и Того!Трябва да ги хранят,а няма кой да бачка!
49
4
 
10
 
! Отговори
бивш преди 4 години
поздрави от Дойчланд , бъдете живи и здрави :)
48
5
 
7
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Немската икономика се нужда от два до три пъти толкова мигранти колкото приеха за да функционира на пълни обороти.
47
6
 
10
 
! Отговори
Той преди 4 години
Всички дружно към Терминал 2!
46
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ади за ромите да не говорите. Имам приятели дето работят в чистота. Ако не сме ние край с България докато българите сте гурбетчии в Германия. Чистим улици метем , изнасяме неща тежки на пенсионери и пак недоволни.
45
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименНие нямаме много турско населемние,то е малко,а половината са и българомохамедани(помаци),само ромското население се увеличва,но част от тях също бягат в чужбина.
44
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До .Как бе??! Нали си внесоха огромно количество и работници, и специалисти, и експерти. И те не знаят какво искат.........................................Те си ги обучават,който има мерак,може да учи професия в Германия,даже е по-лесно, защото не учат както ние учихме средно и професия,а учат само професията.
43
14
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България след още 20 години ще е най-много 4 милиона, от които 80% ще са роми и пенсионери. Не опреквам хората които търсят по-добър живот, в България не се живее. Закривай! И последния да загаси лампата. Германия си е Германия. Руснаци, българи, румънци, поляци, югославяни, всички дават мило и драго да додрапат до там. Не съм ходил в Германия, но явно е супер уредено. И аз ще се махам, тази държава няма бъдеще.
42
1
 
15
 
! Отговори
. преди 4 години
Как бе??! Нали си внесоха огромно количество и работници, и специалисти, и експерти. И те не знаят какво искат...