Ще се превърне ли Хърватия в руски "троянски кон" в еврозоната?

Страната също се готви за приемането на еврото
20 фев 2020 12:30, Екип на Investor.bg
40
Ще се превърне ли Хърватия в руски "троянски кон" в еврозоната?
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Последния път, когато високорискова икономика се присъедини към еврозоната, се стигна до спасяването на Гърция. Но на фона на нарастващите изисквания към най-младите си членове Брюксел проучва възможността за допълнително разширяване на еврозоната. Проблемът е, че това може да застраши не само стабилността на групата на еврото, но и самото бъдеще на Европейския съюз (ЕС), пише д-р Теодор Карасик, старши сътрудник в института "Лекстингтън", за Euronews.

Още по темата
Сред най-новите членки на блока, които имат възможност да влязат в еврозоната, личи името на Хърватия. През май 2018 г. премиерът Андрей Пленкович обяви, че еврото може да бъде прието в рамките на следващите 7 до 8 години. До миналия декември управителят на Хърватската национална банка Борис Вуйчич обяви, че официално ще започне процеса, като подаде молба за въведждане на еврото като официална валута за страната.

Но приемането на еврото би било абсолютна катастрофа, касаеща държава, чиято съдебна система страда от силна корупция, чрез която расте и руското влияние.

През 2017 г. ЕС едва успя да избегне "Гърция 2.0" в Хърватия, където най-голямата компания в страната Agrokor получи правителствена спасителна помощ за предотвратяване на финансов крах. Приходите на Agrokor представляват около 15% от брунтия вътрешен продукт (БВП) на Хърватия – подобен е делът и на икономиката на Лондон спрямо Великобритания.

Сривът на компанията би могъл бързо да разруши хърватската икономика. С около 60 000 служители в Югоизточна Европа и годишни продажби от 6,5 млрд. евро, разпадането на Agrokor може да доведе до домино ефект на финансова нестабилност в региона.

Целия анализ четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хърватска не я мислете. Друг свят е там - де да бяхме като тях.Рюшнаците там не са на почит. Лани се въртеше клип как там, в курортен град, "паяк" вдигна колата на един ***. Последният се матьори и налита на служителите - моментално се събраха граждани в тяхна защита. И оня като се изцепи: защо дядо ми е воевал за вас.... Тогава беше тоталното освиркване!
10
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Към евразийската клоа.. .ка единствено губернията бг се е запътила, като овца на заколение.., а руския резидент радка- ЛЕТЕЦО, предвкусва властване до гроб, като в путинската рашка ))))))) айдеее честито евразийска щото ЕС " СЕ РАЗПАДА" ХАХАХАХ
9
5
 
13
 
! Отговори
до 6 преди 4 години
Че нали Кравария хвърлиха едни милиони за "борба с руското влияние" - както виждаш парите не са отишли на вятъра
8
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Знаех си че тоя Путин управлява целия свят, дори избира президентите на ФАЩ.Интересно как го прави, след като форумните *** Русия е една слабо развита държава, която не става за нищо.
7
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Направо се чудех как вече стана почти обяд и в сайта има само 2 статии оплюващи отново Русия. Реших, че има някаква грешка, но сега виждам, че нещата малко по малко си идват на място.
6
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тиквено-Прасешките медии нямат почевен ден в хибридната им война срещу Русия.
5
18
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Хърватия няма руски еничари, това е болката на шопарите от кремЪл, а и на бг рускоезичниците!
4
7
 
26
 
! Отговори
100 преди 4 години
Все Русия ви виновна. Американците са "ангелчета" според калинките.
3
2
 
14
 
! Отговори
+- преди 4 години
Тези вече се разболяха от търсенето под вола-теле,а може би пък се застраховат .Само за 20-30 години запада от икона стана -кошче за *** в много нормални хора.Тролчетата и фанатиците и тези където дядовците им са били все банкери,промишленици или крупни земеделци -тези не се считат-тия са си болни ...
2
21
 
16
 
! Отговори
ртртт4 преди 4 години
каква Хърватия сънуват тия бе. Слепи ли са, не виждат ли че от България по-голям рубладжийски кон няма.
1
5
 
7
 
! Отговори
НЕ преди 4 години
Би се превърнала Сърбия, която хърватите мразят, но няма да влезе в ЕС, а поговорката казва "Приятелите на моите врагове са също мои врагове" или тещо подобно.