Евролидерите не се разбраха за бюджета, продължават днес

Меркел и Макрон звънят на Путин заради сраженията в Сирия
21 фев 2020 07:00,
17
Евролидерите не се разбраха за бюджета, продължават днес
Снимка: архив, БГНЕС

Лидерите на ЕС не можаха да се разберат за бюджета на ЕС за 2021-2027 г. след първото заседание на извънредната среща на върха в Брюксел и ще продължат разговорите и днес.

След четиричасова обща среща, на която всеки от 27-те е изложил позицията си, различията се оказали твърде големи за постигане на компромис, съобщи дипломат. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел разпусна сбирката, като говорителят му обясни, че той ще се срещне отново поотделно с всеки от участниците, като за 15 минути ще се опита да извлече най-важното от позициите им, преди да изготви ново предложение. Според изчисленията това ще отнеме поне 7 часа, но почти веднага графикът беше нарушен, тъй като срещата с френския президент Еманюел Макрон продължи почти час. Разговори в по-малки групи имаше и между други лидери според интересите, които отстояват в преговорите за бюджета.

Нов общ разговор е насрочен за 11 ч в петък, като е възможно преговорите да продължат и в събота, според австрийският канцлер Себастиян Курц.

Основните разделения са свързани както с общия размер на бюджета, така и с финансирането на отделни политики. Според страните донори - основно Австрия, Дания, Швеция и Нидерландия, предложението на Мишел за бюджет от 1,09 трилиона евро е неприемливо и ще увеличи нетърпимо техните вноски след напускането на Великобритания.

Държавите от Южна и Източна Европа пък настояват за запазването на средствата за земеделие и сближаване, като искат парите по еврофондовете поне да се запазят в настоящите размери. Франция и Полша държат парите за фермерите, които се предвижда да се свият с 14%, да не се пипат.

Още по темата

Спорове предизвиква и предложението за обвързването на еврофонодовете със спазването на законността и борбата с корупцията. Финландия, Швеция, Дания и Нидерландия, са поставили въпроса, че спирането и отнемане на фондове трябва да става по-лесно от предложеното сега изискване за съгласие на две трети от държавите членки.

Премиерът Бойко Борисов заяви преди началото на заседанието в четвъртък, че за България е най-важно запазването на размера на финансирането за земеделие и кохезия, но че и новите политики като иновации и изследвания също трябва да получат достатъчно средства. Борисов се обяви срещу съдържащото се в компромисното предложение за бюджет за 2021-2027 г намаляване на европейското и увеличане на националното съфинансиране по европейски проекти, както и намаляване на продължителността на програмите от 10 на 9 г, тъй като това ще доведе до връщане на пари на ЕС.

Докато бюджетните разговори текат на групи, германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон са се обадили на президента на Русия Владимир Путин, за да настояват за прекратяване на огъня в сирийската провинция Идлиб. Германски дипломати съобщиха, че двамата са поискали хуманитарен коридор за изтегляне на мирното население и за доставка на храна и медикаменти. Подкрепяните от Русия проправителствени части и поддържаната от Турция опозиция водят сражения от четвъртък.

От пресслужбата на Кремъл съобщиха, че Путин е подчертал, че суверенитетът и териториалната цялост на Сирия не подлежат на преговори. При престрелките в четвъртък бяха ранени четирима руски войници. В отговор руснаците нанесоха въздушни удари по позициите на бунтовниците и предупредиха Турция да прекрати артилерийския обстрел.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: бюджетЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
2
 
! Отговори
Положението се преди 4 години
напича, докато в ЕС се плюмчат, съвсем наблизо се води война. Всички ли в ЕС са тъ.пи като Боко? Как искат да се запазят плащанията, като брекзита им спря 1/3 от влизащите пари, от къде да дойдат парите. Голям цирк ще гледаме!
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всяка от страните гони интереси, но мен ме впечатлява двойния подход на нашия премиер. Когато тук става дума за пари за пенсии, все някак се заобикаля в полза на чиновника. А там, в Брюксел, настоява и защитава пламенно парите за България да се запазят, за да догоним по-богатите, от които се иска да дават повече. ЗАЩО ТАКА?
14
0
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ЕС СА ХИТРИ!!!!ИСКАТ ДА СИ ИМАТ СЪЩИЯ БЮДЖЕТ КАТО СТРАНИТЕ ЧЛЕНКИ ДА ДАДАТ ПОВЕЧЕ СЛЕД НАПУСКАНЕТО НА БРИТАНИЯ!!! ТО И ТОВА Е ВАРИАНТ АМА НИКОЙ НЕ ИСКА ДА ПЛАЩА ПОВЕЧЕ ВНОСКА :DНАКРАТКО ИСКАТ ДА СИ ИМАТ СЪЩАТА ВЛАСТ И ПАРИ И БЕЗ БРИТАНИЯ!СПОМЕНАВАТ СТРАНИТЕ ДОНОРИ НО УМЕЛО СЕ ПРОПУСКА ГЕРМАНИЯ НАЙ-ГОЛЕМИЯ ДОНОР ВНАСЯЩА ПО 200 МИЛИАРДА ЕВРО ЗА 7 ГОДИНИ КАТО ВНОСКА А ОТ ТЯХ ПОЛУЧАВА САМО 100 МИЛИАРДА! ЧИСТО ЗА ЕС 100 МИЛИАРДА ! ГЕРМАНИЯ ИСКА ПО-ВИСОКИТЕ ВНОСКИ НО ТЯ МОЖЕ ДА ГИ ПЛАЩА!
13
0
 
1
 
! Отговори
До 12 преди 4 години
Валутните резерви във валута-тоест евро и в тях инвестира чужди инвестиционни фондове ,като Оманският с ръководител-съветник Стив Ханке и България губи от тези валутни резерви които държат лева към еврото да 1.95 -всяка година към 250-350 милиона евра,за да е стабилен скъпият ни лев !
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ей икономист какво гарантира в момента валутния борд
11
0
 
6
 
! Отговори
До 7 -цирка преди 4 години
Какъв златен резерв ,какви пет лева бълнуваш-нямаме златен резерев ...и много м у потрябвали на някой нашите златен резерв от 100 долара.)
10
2
 
3
 
! Отговори
КРАЯТ НА ФАШСТКА ЕВР преди 4 години
ЕВРОПА СЕ ВИЖДА КРАЙ С ФАШИЗМА МНОГО СКОРО КРАХ И ФАШИСТКИТЕ ТЕРИТОРИИ ЗАВЛАДЯНИ ОТ ХИТЛЕР ВЕЧЕ НЯМА ДА СА ЧЛЕНОВЕ НА ФАШИСТКА ЕВРОПА ФАШИЗМА ПРИКЛЧИ И В УКРАЙНА И В БЪЛГАРИЯ САМО ГЛЕДАЙТЕ НЕ ВИ ОСТАВА НИЩО ДРУГО.
9
1
 
12
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Само хитрите гърци ги оправят тези евреи от еврейския съюз !
8
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Брексита беше началото на края на недоносчето ЕС
7
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За това ни натискат за еврозоната , да ни съдират гърба още повече и да ни земат златния резерв!
6
2
 
7
 
! Отговори
Ром"с преди 4 години
Ако британците бяха останали в ЕС ,ЩЯХА ДА СЕ РАЗБЕРАТ,но сега имат проблеми и то с право,едните искат същото,другите трябва да дават повече заради Британия.... . А НИ ОЛИВАХА КОЛКО ЩЕ Е ЛОШО ЗА БРИТАНЦИТЕ с напускане на ЕС,а не казаха и една дума медиите ,че и ЕС ще трещи по шевовете от напускането на ЕС от Британия.
5
2
 
14
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 4 години
ОТ 2016 ЕС Е ВЕЧЕ ИСТОРИЯ. ВЪПРОСА Е КОЛКО ВРЕМЕ ЩЕ ПРОДАЛЖИ АГОНИЯТА.
4
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чакайте малко. След като една държава членка е напуснала съюза и не плаща членски внос, значи и не прави разходи. Защо другите държави да компенсират този членски внос?
3
2
 
10
 
! Отговори
истина е преди 4 години
Макрон и Меркел убиха ЕС.!
2
2
 
8
 
! Отговори
Един преди 4 години
Много ясно, че няма да се разберат лесно. Макаронът създава проблеми, както обикновено. Време е Франция да си изберат някой нормален за президент, щото от тоя полза няма.
1
0
 
12
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
а БЪЛГАРИЯ какво печели или губи