След 28 часа преговори ЕС не се разбра за бюджета

Brexit е виновен, заяви председателят на Съвета
Обновена: 21 фев 2020 22:55 | 21 фев 2020 22:15,
52
След 28 часа преговори ЕС не се разбра за бюджета
Снимка: Pixabay

Европейските лидери не успяха да постигнат единодушие по общите разходи на ЕС за следващите 7 години след продължила два дни среща в Брюксел.

Те се разотидоха в петък вечер, без да могат да намерят баланс между исканията на страните донори за намаляване на разходите и настояването на държавите, които разчитат на еврофондовете, за тяхното запазване.
"Работихме много усърдно през последните дни, но днес установихме, че не можем да постигнем споразумение и че се нуждаем от повече време. Преговорите по този бюджет са много трудни, особено след Брекзит и дупката от 60-75 млрд. евро, който той отвори", заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Още по темата

Мишел прекара нощта между четвърък и петък, както и целия ден в петък в преговори по отделно с лидерите на държавите, които междувременно преговаряха на групи.

След почти 20 часа разговори той предложи бюджет с 10 милиарда по-малък от предишното си предложение от 1,094 трилиона евро, но това се видя недостатъчно на донорите и твърде малко за останалите. Донорите - основно Австрия, Швеция, Нидерландия и Дания, не приеха компромиса, дори след като беше удоволетворено искането им да получат финансови отстъпки от вноските си към бюджета и от приходите си от ДДС.

Предложението съдържаше допълнително орязване на парите за земеделие и незначително увеличение на еврофондовете, което пък не допадна на 16-те държави получателки на средства, които днес решиха да се преименуват от "Приятели на кохезията" в "Приятели на амбициозна Европа". Част от тях възразиха и срещу въвеждането на допълнителна такса за нерециклираните пластмасови отпадъци, която да се внася към европейския бюджет.

Германия се обяви против прехвърлянето на част от приходите от покупка на въглеродни емисии от замърсяващи производства в европейския вместо в националните бюджети и получи подкрепа от много страни, включително от България. Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обясни, че част от страните вече са планирали приходите от емисиите в собствените си бюджети, но изрази надежда, че все пак те ще склонят с тези средства да помогнат за финансирането на Европейската зелена сделка, която се нуждае от около 1 трилион евро до 2027 г, за да успее.

Френският президент Еманюел Макрон заяви след края на срещата, че е отхвърлил предложението за бюджета заради "лошата сделка за земеделието", съдържаща се в него. Проектът предвиждаше намаляване на парите за земеделие и ангажиране на 40 на сто от средствата за екологични мерки и борба с климатичните промени.
Германия и скандинавските държави настояха за засилване на възможността на страните членки да замразяват и спират финансиране при нарушения на върховенството на закона. Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че държи на условието за спиране на фондовете и че не би отстъпила от него дори страните, които не го желаят да са мнозинство.

"Нямаме друг избор, освен да продължим. За да успеем, трябва поне да опитаме", заяви Мишел след края на заседанието в Брюксел.

Лидерите прекараха заедно около 4 часа в четвъртък вечер и по-малко от 3 в петък вечер. Събирането в петък, първоначално обявено за 11 ч беше отлагано няколко пъти и се проведе с 9-часово закъснението, като времето беше използвано за преговори в търсене на компромис.

"Всички числа са на масата. Сега въпросът е политически - дали ще можем да сближим интересите на всички страни", каза Мишел, добавяйки, че с диалог ще може да се постигне споразумение. Той обаче не се ангажира със срок, кога може да се случи това и кога лидерите ще се съберат отново, за да обсъждат бюджета, който трябва да бъде приет до края на годината.

Работихме много усърдно, но днес установихме, че е невъзможно да постигнем споразумение
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още по темата: бюджетЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
22
 
! Отговори
Абе преди 4 години
Да чакаш евродепутати в Брюксел да оправят България, е все едно да чакаш еничари вОсманската Империя да освободят България.
23
4
 
21
 
! Отговори
Хитрите се изсулиха преди 4 години
Ние да му мислим. "Зелена" сделка = край на Европа. Малко хора се усещат, че тази съсипия не само ще срине жизненото равнище в целия Евросъюз, но и ще погребе за десетилетия напред, ако не и окончателно всякакви илюзии за конкурентоспособност на европейското производство. И не защото евробюрократите са изперкали и вярват на екоталибаните. Напротив - просто работят не за нас, а за интересите на други икономики. Затова британците, колкото и да им е трудно, ще потриват ръчички - избягаха навреме.
22
5
 
19
 
! Отговори
Бледоликият Джон преди 4 години
Че англичаните са умни и се измъкнаха от немският диктат е ясно.Че немците са умни щото само те печелят от ЕС също е ясно.Въпроса е френските миHeTчии що са толко *** че са все преевани.
21
2
 
29
 
! Отговори
За Европа, против ЕС преди 4 години
Каква е логиката? За ЕС да заделят по 1,07 процент от брутния национален доход, а за НАТО да заделят двойно повече - по 2 процента? Здравеопазването и образованието ли са по-важни, или дрънченето на оръжие?
20
4
 
30
 
! Отговори
ПЕГИДА преди 4 години
Баба Меркел заплашва да спре фондовете за непослушните ученици. На Орбан и Качински хич не им пука. Вчера полската LOT купи германската самолетна компания Condor, което потвърждава, че Полша е вече доста силна икономически. А за Орбан запазването на идентитета на нацията е много по-важно от някакви си временни парични помощи. Защото промяната на идентитета е необратим процес. Как ли се е държал нашия хубостник на тези разговори, като иска да угажда на всеки.
19
1
 
23
 
! Отговори
Валентин Тодоров преди 4 години
О,ще се разберат.Общото на всички Европейски политици е,че никога не са създали принадена стойност дори с размера на един евроцент с труда или интелекта си,което ги прави безкрайно знаещи и можещи да харчат парите изработени от други.В случая данъкоплатците.
18
2
 
21
 
! Отговори
А НАШИЙО ГЛАВАНАК преди 4 години
Главен Преговарящ с мандат от село БАНКЯ що свърши. Ний на него разчитаме да оправи света, а ОН един ЕС не може оправи
17
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Донорите решили да пестят. Но защо от нашите пари? Правим се на послушни само заради парите. Няма да търпим унижението постоянно да ни мачкат и обиждат всеки ден, ако няма пари.
16
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Донорите не са дрогари, да хранят лапачите цял живот. Мандалото лопна чадо.
15
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Донорите започнаха да бягат. Стойте в съюза, пак ще ни изоставите като Съветския съюз. Сега си продават нефта и газа на световни цени, не хранят половин Европа.
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как беше старата приказка за приятелството и сиренето?
13
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма пари - няма съюз.
12
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Началото на края е в 53те трилиона световни дългове. Още преди 20г Костолани беше казал, че дълговете надвишават 3 пъти цялото имущество на планетата. Сага са сигурно 9 пъти.Бааам балона.
11
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма страшно, вирусът ще оправи бюджета. Скоро
10
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
началото на края..европа ще бъде преразпределена :)
9
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** не е спал 30-40 часа вече.
8
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Работихме много усърдно,...Е, не сте копали на нивата. Хапвате си и си пийвате с народите пари. Ми то и комунистите в Китай не са по-различни.
7
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
хаха, тия един бюджет не могат да свържат, а обща армия ще правят. Китай, Русия и САЩ се пукат от смях. Закривай и който от където е.
6
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Басня Крылова Лебедь, щука и ракЛебедь, Щука и рак басня Ивана Крылова, вышедшая в свет в 1814 году. Славейковата версия 1866г.Крилов беше правилно. Не съм изветрял чак толкова на 50г.
5
3
 
9
 
! Отговори
За прочит преди 4 години
Орел и рак и щука,не зная по каква сполука,такваз им работа дошлада теглят наедно кола.И ето те са впрягат,напъват са, напрягат,ей тъй, че ще са пукнат чак,а пустите кола не мръдват пак.Те можаха покаранай-лесничко товара,но на, орелът кат крилатвсе теглял нависоко,кир Рачо теглял наназад,а щуката в дълбоко.Кой крив, кой прав не знам,Товарът и до нине там.Несговорна дружина не могат си почина.