Брюксел: България вече няма икономически дисбаланси

Подобрената оценка е добра новина за амбициите за ERM II
26 фев 2020 14:54, Бойчо Попов
47
Брюксел: България вече няма икономически дисбаланси
Снимка: Dnes.bg

В България вече не се наблюдават икономическите дисбаланси, които бяха отчетени през миналата година. Това се посочва в зимната оценка на Европейската комисия за икономиките и реформите в държавите от ЕС.

„Дисбалансите в България са коригирани. България е осъществила съществен напредък при укрепването на управлението на финансовия сектор, корпоративният дълг е спаднал, както и делът на необслужваните кредити. Това показва, че поетият траен ангажимент към определени политики и реформи носи добри резултати“, коментира изпълнителният заместник-председател на ЕК, отговарящ за икономиката в интерес на хората, Валдис Домбровскис.

Властите продължaват да се справят с установените макроикономически дисбаланси, по-специално чрез засилване на финансовия надзор и предприемане на стъпки за справяне с уязвимите места във финансовия сектор, пише в анализа.

Подобрената от Брюксел оценка всъщност е добра новина за амбициите на България да се присъедини към валутния механизъм ERM II, тъй като държава с дисбаланси не може да кандидатства за еврозоната. Наличието на такива означава, че самата страна не отговаря на изискванията за устойчивост.

Подобряването на качеството на работа на институциите, борбата с корупцията и насърчаването на благоприятен бизнес климат са важни за бъдещия растеж. Твърдият ангажимент на България за влизане в ERM II дава допълнителен тласък на реформите, поясняват от ЕК.

България беше сред сред страните с прекомерни макроикономически дисбаланси в продължение на няколко години и попадна в тази графа след фалита на КТБ. През 2018 г. и 2019 г. Брюксел остави България под наблюдение като държава с макроикономически дисбаланси. В настоящия доклад страната ни е посочена като единствената държава-членка на ЕС, която отчита достатъчно подобрение, за да получи по-добра оценка. В групата на страни с прекомерни дисбаланси остават Гърция, Италия и Кипър, а Германия, Ирландия, Испания, Холандия, Франция, Хърватия, Португалия, Румъния и Швеция остават в групата с дисбаланси.

В документа днес се отбелязва още, че нашата страна показва чувствителен напредък в укрепването на корпоративното управление на държавните предприятия, приемането и прилагането на съответното законодателство, както и при гарантиране на стабилността на банковия сектор чрез засилване на надзора.

По-ограничен обаче е напредъкът при гарантирането на ефективния надзор и прокарването на рамка срещу прането на пари - това е оценката за страната по повод  изпълнението на специфичните препоръки на Европейската комисия от миналата година, отбелязани в зимния пакет на Европейския семестър.

По същия начин ЕК определя действията на страната ни за осъществяване на икономическа политика, която да е фокусирана върху инвестициите в областта на изследванията и иновациите.

Перспективите за растеж на България остават благоприятни, но има възможност за по-нататъшно укрепване на цялостна устойчивост и конкурентоспособност на отворената икономика. Добри макроикономически политики подкрепят стабилния икономически растеж и исторически ниските нива на безработица. Въпреки това България бавно наваксва изоставането си спрямо останалите членове на ЕС и все още има едно от най-високите нива на бедност и неравенство в доходите. Нужни са широка основа от структурни реформи и допълнителни инвестиции за повишаване на производителността и постигане на устойчив и приобщаващ растеж, особено в условията на неблагоприятно развитие на населението, значителен недостиг на служители и нарастващи регионални различия, се казва още в документа на комисията.

Икономически новини четете на Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Последно място в ЕС по доходи означава Б група или даже В група на африканските държави. Няма смисъл от икономическа стабилност като страната е със стабилна бедност и мизерия, а останалите в еврозоната трупат нови дългове, но са богати.
23
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
РУСОФИЛЯ СА НАСКАЧАЛИ ДА НИ ПЛАШАТ С ЕВРОТО- ДА СМЕНИМ ЛЕВА С РУБЛИ. МИХАИЛ ХАЗИН- БЪЛГАРИЯ ЩЕ БЪДЕ ПРИНУДЕНА ДА ВЛЕЗЕ В ЕВРАЗИЯ 2023Г- А ЧЕРВЕНИТЕ МИЛИОНЕРИ ЩЕ ПОМОГНАТА НА БРАТЯТА ДА НИ ЗАТРИЯТ ЛИ...
22
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересна работа , нашият финансист - Влади , на Европата Валдис ..да не ги избират по имена ..по кадърност е ясно , ако е тъй сменям си името
21
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българските вестници могат да съществуват и без да продадат и един брой. Самозакриха си сами разпространението. Излишно им е. Явно цигарите, алкохола и вестниците са били само камуфлажно покритие за хазарта.
20
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе, друго си е управлението на БСП с Жан Виденов и 3 000 лв за един долар.
19
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Алоу , тук рубриката ВИЦ на деня ли е ? Ако плащате добре имам един готов за липсата на дисбаланс в Брюселс..а това ERM да не е подразделение на ЕVN? Шашардисах ми съ от млогуту пулужителни данни
18
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Готвят ни за еврото - мислете му... Не е за добро !!!
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Появи се дисбаланс във вестникарския бизнес от дисбаланса на Лафка и Бошка. Голяма дупка в приходите и балансирано запълване с европари.
16
0
 
6
 
! Отговори
До 11-дисбаланси ням преди 4 години
Ам4 работеше се на планирана загуба,уродлива икономика на дефицит и дотацииИзградиха се мощности които не дават нито печалба ,нито валута,а тежат като камък на бюджета.Само Радомир глътна около 2милиарда без.А мощностите в Русе,Раковски,гигантът Девня?А електрониката- бе в зависимост от валутата която нямахме.А селотосе унищожи съвсем с АПК през 70те,Станахме от износител , вносител на картофи,фасул,зеле,лук ит.н. Най добре виж отчета на П.Младенов пред ЦК има го и тогава говори за загробване!
15
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако е мнго хубаво в Европейския съюз, защо Великобритания избяга. Най-богатата държава излезе. Защо?
14
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
11-ти невежа, какво искаш да кажеш, че КЦМ и Алкомет не съществуват??? Така ли ви говорят на ПозитаноА нещо, че произведените в България пшеница и слънчоглед през последните 3-4 години са по-големи количества откогато и да е било през комунизма?
13
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България близо 10 % от населението преживява с по-малко от 5,5 долара на ден. Икономиката ни цъфти и няма дисбаланси.
12
6
 
7
 
! Отговори
До 6-Нищо ново преди 4 години
Ти явно не четеш оценката на Европейската комисия,а опорките на Гечев-Нинова. Ами прочети още един път материала и виж какви са оценките за икономическите дисбаланси на споменатите от теб.....Ей това комунистите и слон да види ,ако Партията му каже че е мравка,тази теза ще защитава. Той за Това и бай Тошо стигна до извода че социализЪма е недоносче.Защото само с фалшиви лозунги и не признавайки реалноста се стигна до 3 фалита.А къде освен в болните ви мозъци виждате купони и мораториум???
11
6
 
7
 
! Отговори
Дисбаланси няма? преди 4 години
Ам' тя цялата псевдо икономика е дисбалансирана! Няма черна и цветна металургия, химия, електроника, селското стопанство е минокултурно (вече и боб взехме да внасяме...) И колко други отрасли са загробени - не ми се приказва! Всичко е пунт и пластика, лъжа и дезинформация. Единствено са добре тиквената и погребалната "промишленост" , ама както върви - скоро и умрели ще трябва да внасяме....
10
6
 
6
 
! Отговори
Румбата льотчика преди 4 години
То вие на Брюксел и Домбровскис не вярвайте. Само на мен и на Москва ще вярвате. Много е зле. Много е зле. Много е зле. И правителството е виновно за всичко. От глобалното затопляне до коронавируса.И за това че съм толкова nрост пак пак то е виновно.
9
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези шегуват ли се? С тази избуяла корипция нямаме място в ЕЗ.
8
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При липса на икономика не може да има никакви проблеми, или дисбаланси с нея.
7
11
 
12
 
! Отговори
Нормален преди 4 години
Много добри новини за нас,но не така мислят едни 157 хиляди които нито учат нито работят и едни от една стопила се милионна партия до 40 хиляди,които освен кошмари,умиращи от глад,разруха и безнадежност ,друго не виждат. А реално ние преживели последните 50-60 години виждаме че ДНЕС живеем в пъти по добре от колкото при байТошо,Луканов,Попов,Беров ,Виденов и тройната коалиция.А сме 7 милиона защото милион и полвина изчезнаха през 90те невъзвратимо!. А днес -*** ми дойди ми и не е проблем!
6
10
 
9
 
! Отговори
Нищо ново преди 4 години
До Анонимен 1: Никак даже не е друго това, което казва БСП. Чети: "постигане на устойчив и приобщаващ растеж". Какво значи "приобщаващ растеж"? Да се приближаваме, а не да изоставаме от другите в ЕС. А при вече трети мандат на ГЕРБ вече изоставаме и от предпоследните. По времето на тройната коалиция ни поставяха на едно ниво с Румъния, а сега те са далеч пред нас. Те вървят напред като костенурка, а ние - като ***. С гербаджийско управление никога няма да ги стигнем.
5
10
 
15
 
! Отговори
1234 преди 4 години
Това само означава, че ес приема да работи с лъжу и всички си мълчат за да не изплува друга по голяма лъжа на повърхността което е типично за администрацията включително брюкселската. Ссср се разпадна донякъде и заради това, всеки се правеше че работи и всичко е точноа, като във филма че са хванали цаца а накрая кит...