Брюксел: България вече няма икономически дисбаланси

Подобрената оценка е добра новина за амбициите за ERM II
26 фев 2020 14:54, Бойчо Попов
47
Брюксел: България вече няма икономически дисбаланси
Снимка: Dnes.bg

В България вече не се наблюдават икономическите дисбаланси, които бяха отчетени през миналата година. Това се посочва в зимната оценка на Европейската комисия за икономиките и реформите в държавите от ЕС.

„Дисбалансите в България са коригирани. България е осъществила съществен напредък при укрепването на управлението на финансовия сектор, корпоративният дълг е спаднал, както и делът на необслужваните кредити. Това показва, че поетият траен ангажимент към определени политики и реформи носи добри резултати“, коментира изпълнителният заместник-председател на ЕК, отговарящ за икономиката в интерес на хората, Валдис Домбровскис.

Властите продължaват да се справят с установените макроикономически дисбаланси, по-специално чрез засилване на финансовия надзор и предприемане на стъпки за справяне с уязвимите места във финансовия сектор, пише в анализа.

Подобрената от Брюксел оценка всъщност е добра новина за амбициите на България да се присъедини към валутния механизъм ERM II, тъй като държава с дисбаланси не може да кандидатства за еврозоната. Наличието на такива означава, че самата страна не отговаря на изискванията за устойчивост.

Подобряването на качеството на работа на институциите, борбата с корупцията и насърчаването на благоприятен бизнес климат са важни за бъдещия растеж. Твърдият ангажимент на България за влизане в ERM II дава допълнителен тласък на реформите, поясняват от ЕК.

България беше сред сред страните с прекомерни макроикономически дисбаланси в продължение на няколко години и попадна в тази графа след фалита на КТБ. През 2018 г. и 2019 г. Брюксел остави България под наблюдение като държава с макроикономически дисбаланси. В настоящия доклад страната ни е посочена като единствената държава-членка на ЕС, която отчита достатъчно подобрение, за да получи по-добра оценка. В групата на страни с прекомерни дисбаланси остават Гърция, Италия и Кипър, а Германия, Ирландия, Испания, Холандия, Франция, Хърватия, Португалия, Румъния и Швеция остават в групата с дисбаланси.

В документа днес се отбелязва още, че нашата страна показва чувствителен напредък в укрепването на корпоративното управление на държавните предприятия, приемането и прилагането на съответното законодателство, както и при гарантиране на стабилността на банковия сектор чрез засилване на надзора.

По-ограничен обаче е напредъкът при гарантирането на ефективния надзор и прокарването на рамка срещу прането на пари - това е оценката за страната по повод  изпълнението на специфичните препоръки на Европейската комисия от миналата година, отбелязани в зимния пакет на Европейския семестър.

По същия начин ЕК определя действията на страната ни за осъществяване на икономическа политика, която да е фокусирана върху инвестициите в областта на изследванията и иновациите.

Перспективите за растеж на България остават благоприятни, но има възможност за по-нататъшно укрепване на цялостна устойчивост и конкурентоспособност на отворената икономика. Добри макроикономически политики подкрепят стабилния икономически растеж и исторически ниските нива на безработица. Въпреки това България бавно наваксва изоставането си спрямо останалите членове на ЕС и все още има едно от най-високите нива на бедност и неравенство в доходите. Нужни са широка основа от структурни реформи и допълнителни инвестиции за повишаване на производителността и постигане на устойчив и приобщаващ растеж, особено в условията на неблагоприятно развитие на населението, значителен недостиг на служители и нарастващи регионални различия, се казва още в документа на комисията.

Икономически новини четете на Investor.bg
 


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
4
 
! Отговори
Царят е гол, преди 1 месец
но от Брюксел твърдят точно обратното.
43
0
 
7
 
! Отговори
Гошо преди 1 месец
След като англия напусна много силно и бързо ни се подобри икономита Сигуно е така и с Румъния
42
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Голямият икономически дисбаланс е между мизерните заплати и огромните печалби на дебеловратите бизнесмени.
41
0
 
7
 
! Отговори
До 39 смърф преди 1 месец
Какви са заплатите в САЩ на този държавен чиновник, за който пишеш и на медицинската сестра? Ако не знаеш за САЩ, кажи за някоя друга държава.
40
3
 
11
 
! Отговори
До 32 преди 1 месец
За какви мижави заплати преди 1989 година бълнуваш? Тогава заплатите бяха около два и половина пъти по-високи от сега и с тях се живееше около 4 пъти по-добре заради много неща, за които тогава не се плащаше от заплатите или не се налагаше да се плаща.
39
4
 
13
 
! Отговори
Smurf преди 1 месец
" България вече няма икономически дисбаланси" ..това виц ли е. какво друго ако не потресаващ дисбаланс е заплатата на един държавен чиновник да е 12 000 лева а зплатата на една медицинска сестра 600 лв.
38
1
 
18
 
! Отговори
1234 преди 1 месец
С изчезването на населението изчезват и дисбалансите. Кое му е балансирането собственик да кара кола за 300000 лв което са заплатите на 25 човека за 1 година. И това е само колата му! Дисбаланса е 1 към 25 сиреч 2500 процента! Това не дисбаланс, няма такава дума, близки са думите садизъм, извращение и геноцид.....
37
10
 
1
 
! Отговори
GG преди 1 месец
До 35

Забрави и да споменеш 5 доларес средна работна заплата... Не разбирам защо има толкова промити руски мозъци. Когато и да са управлявали БСП е ставало криза или национална катастрофа. То не беше Луканова, Виденова и нз си още каква зима. То не беше фалиране на КТБ... Не разбирам просто...
36
1
 
4
 
! Отговори
ognyanz преди 1 месец
До До 30: А това какво общо има с темата? Никой не е против валутният борд, можем и сега да си обменим левовете с евро - курсът е фиксиран. Черна Гора го направи по собствена инициатива.
35
9
 
1
 
! Отговори
До 30 преди 1 месец
Явно си малък и не си преживял кошмара ,когато ,,независимият " лев стана 3,500 за 1 долар. И ако не беше ,,същата тази Европа" и валутният борд щеше да стигне и до 10-20хиляди ,само за още месец два. Убеждението ти че имаш огромни експертни познания /каквито всъщност не притежаваш/явно не ти помагат да проумееш що е то икономически дисбаланс ,как се управлява и на какво се дължи. И ако знаеше и в още колко и какви страни го има .....лелее!!!
34
1
 
17
 
! Отговори
Нищо ново преди 1 месец
Дисбаланси няма. При вече трети мандат на Бойко успешно балансираме на последно място в ЕС. Пожелават ни от Брюксел "приобщаващ растеж", но на практика изоставаме и от Румъния.
33
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Брюкселски негодници !
32
8
 
3
 
! Отговори
До 24 преди 1 месец
Ами че ние от 70 години/великата деветосептемврийска революция/сме били във мизерия и С група бе юнак.Когато получавах 80 лева,колегата ми Кристоф Зодеман от Франкфурт получаваше 800 марки за същата дейност и професия.Баба ми беше до смърта си през 1988 с30лв.пенсия ,а майка ми се пенсионира с 83 лв.Как се сравняваш с Европа ,те не строиха социализъм .От къде тръгнахме само преди 10-15 години бяхме със супер мижави заплати. Е няма как изведнъж от 200 да станат 2,000.Много време загубихме,мног
31
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Дисбаланси няма?

Не изобщо няма цветна металургия.Аурубис България произвежда 230 000т катодна мед и доста повече анодна мед.Отделно има и КЦМ Пловдив, но не, цветна металургия няма.И земеделие няма, но зърнодобива стигна 12,5 милиона тона.
30
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В групата на страни с прекомерни дисбаланси остават Гърция, Италия и Кипър, а Германия, Ирландия, Испания, Холандия, Франция, Хърватия, Португалия, Румъния и Швеция остават в групата с дисбаланси. - Aло ,половината от тези страни не са ли с евро ? Вече е ясно кой е наредил на нашите слуги да въвеждат еврото - същата тази ЕК!
29
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен трол 18
Готвят ни за еврото - мислете му... Не е за добро !!!

100% не е за ваше добро другарю!Мислете му!
28
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
тез данни ги имати ,щот работихти при бай Петьо Младенов ли ,кату повичту членуви на Греб -им ??Ами сравни си прупагандътъ тогава и сегашната - тя пак ку..му..нисти..ческа
27
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
АМА КАК - ЧЕРВЕНИЯТ ГУРУ ГЕЧЕВ РЕЧЕ- ПОДПРАВЯТЕ ДАННИТЕ, ОТВОРИ НСИ И ПРОЧЕТИ- АМ И НСИ ЗАЯВЯВАТ, ЧЕ ДАННИТЕ ЗА ВНОСА НЕ СА МАНИПУЛИРАНИ- А СЕГА ЕВРОПА ЛИ ЛЪЖЕ КАТО ТВЪРДИ, ЧЕ НЯМА ДИСБАЛАНСИ- НА НСИ ЛИ ДА ВЯРВАМ НА ГЕЧЕВ И ЧЕРВЕНА КОБИЛА- ЗЕЛЕН ЧОРАП ЛИ ДА ВЯРВАМ.
26
0
 
4
 
! Отговори
До 24 преди 1 месец
Ти точно стабилно беден ли си ? Явно малко ти плащат за платеното,,творчество"
25
7
 
6
 
! Отговори
Да,ама Не !?!? преди 1 месец
Петър Младенов описва краха на социалистическа България/ВИДЕО/.Гледайте го слушайте го другари и другарки и вижте до къде бяхме стигнали и от къде тръгнахме-от нула. След това през 1997ма,наново ударихме дъното и пак от нула.Когато фактите говорят.........Може ли днес въобще да се сравнява с тогава ,освен в главите и думите на същите тези съсипатели.Чешете си езиците плюйте както винаги сте плюли и саботирали но никъде по света социализЪма-недоносче няма бъдеще! Освен с ,,кръв сме я взели..и т,н