Как българки печелят хиляди евро с фиктивни бракове

Нелегалната печалба от всеки такъв брак възлиза на около 25 000 евро
26 фев 2020 07:10, Елка Василева
42
Как българки печелят хиляди евро с фиктивни бракове
Снимка: Pixabay

Бракове се сключват за вечността. Или на ужким. Има българки, които чрез фиктивен брак осигуряват на чужденци входна виза за ЕС. От такава сделка се печелят много пари.

През 1996 година 3% от семейните двойки в Германия са били от различни националности. През 2017 година те са вече 7%. Любовта е събрала голяма част от тях, но не всички. Браковете с цел получаване на разрешително за престой в Германия са все по-чест феномен. Не само германци и германки се включват в тази схема за печелене на пари, но и граждани на Европейския съюз - често българки и гъркини, пише Дойче веле.

Най-често подобни фиктивни бракове сключват граждани на Китай, Пакистан, Виетнам, Индия и други азиатски държави. Германските власти знаят, че броят на действително сключените фиктивни бракове е значително по-голям от разкритите: много от тях изобщо не попадат в полезрението на службите заради липса на достатъчно информация и опит.

Изпитан метод за трафик на хора

Германската криминална полиция междувременно смята фиктивните бракове за „значим метод", използван от трафикантите на хора. През 2018 година е отчетен ръст на разкритите криминални бракове с близо 84%.

През февруари тази година пред съда в Щутгарт бяха изправени трафиканти и посредници от Индия и Германия. Те са били задържани през месец май 2019 година в различни градове на провинциите Баден-Вюртемберг и Саарланд.

Обвиняемите са организирали най-малко 39 нелегални бракосъчетания в периода юни 2014 – май 2019 година. Основно между мъже от Индия и Пакистан и жени от България и Гърция. „Нелегалната печалба от всеки подобен брак възлиза на около 25 000 евро", пояснява представител на полицията в Щутгарт. Участващите в схемата граждани на ЕС, повечето от които са жени, също извличат печалби. По данни на разследващите, те получавали до 7 000 евро за сключване на фиктивен брак.

 „Сделката“ се е осъществявала по следния начин: мъжете са пътували основно с туристически визи до Кипър и Дания, там са се срещали с фиктивните си съпруги, а след сключването на брака, пътищата им са се разделяли. Жените се прибирали в родните си държави, а мъжете заминавали за Германия. Посредниците са им осигурявали фиктивни договори за наем, които са необходими за получаване на разрешително за престой във федералната република.

Балканските държави, Кипър, Ирландия, Белгия и Дания са най-подходящи за сключване на подобни бракове, тъй като там не се извършва щателна проверка на младоженците. Особено Дания има славата на „рай за нелегалните бракове", тъй като административните изисквания там са най-малко, пише агенция ДПА. Затова от няколко месеца насам правителството на страната се опитва да въведе по-сериозни проверки на браковете между чужденци.

Два вида схеми

Служителите на администрацията в Германия са обучени да следят за подозрителни случаи, но организаторите на престъпни схеми често успяват да избегнат подобни пречки. Седмичникът „Ди Цайт“ разказва за работата на една служителка в Бюрото за чужденците, запазвайки анонимността ѝ. Задачата ѝ е да преценява дали бъдещите брачни партньори не са водени от користни мотиви. Служителката разказва за два вида фиктивни бракове - в първия случай става дума за нещо като „търговско споразумение", в което и двете страни са водени от користна цел - лично обогатяване. Във втория случай единият партньор е мотивиран от парите, които ще получи, а другият наивно вярва, че сключва брак по любов.

Възникне ли съмнение за участие в някаква подобна схема, германските институции канят на разговор съмнителните двойки. В случай, че женихът се намира още в чужбина, събеседването с него се провежда в германското посолство на страната, в която се намира.

Почти като разпит

Разговорът твърде често прилича на разпит. Задават се най-разнообразни въпроси, например: Къде и как точно е било направено предложението за брак – в чат по интернет или в ресторант? Колко гости е имало на сватбата? Какво се вижда от прозореца на банята в апартамента на жената? После отговорите на двамата партньори се сверяват.

Най-нахалните дори не се опитват да скрият, че нямат и понятие. Те вадят листче, на което са си записали отговорите на подобни въпроси. Други пък внезапно молят да отидат до тоалетната, при което взимат смартфона със себе си. Това няма как да им бъде забранено, но неизменно подсилва съмненията на проверяващите.

Според адвоката Кадир Катран има обаче и много германски семейства, които биха се провалили на този тест. Особено ако са минали десетилетия от сключването на брака. Но ако хората са се оженили скоро, би трябвало да се очаква, че ще си спомнят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
3
 
4
 
! Отговори
емигрант от 25г. преди 4 години
Охооооооо, стара манджа. Още 90-те години в Израел рускините го правеха този номер, женейки се за евреи в Тел Авив.
31
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ако си достатъчно интелигентен е лесно да заблудиш властите, но то си е престъпление и грях. и аз мога така да се облажа с примерно 10, 000 евро, имам западен паспорт, но предпочитам да ги изкарам с работа, не ми идва отвътре да се занимавам с такива долнопробни истории.
30
1
 
21
 
! Отговори
Иван преди 4 години
"Според адвоката Кадир Катран" ... какво звучно и хубаво немско име!
29
3
 
6
 
! Отговори
lesby from lesbos преди 4 години
Парите са важни. Който го интересува - да гледа пътя на парите.
28
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За мъже важи ли? В смисъл защото преди време едно ми предлагаха много пари за брак с някаква братовчедка тяхна, да вземе EU паспортче.Щотооо са хубаво парички ....
27
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има и джофри, които нарочно си търсят да се омъжат за чужденец. Не че му е по-голяма палката или по-дебел портфейла или по-умна тиквата, ами просто са предубедени жените и сами се вкарват в схемите на хитрите арабески, евреи и пакистанци.
26
12
 
4
 
! Отговори
Сексомира Любева преди 4 години
Женско царство е. Свиквайте. На тези , които не са още в час препоръчвам смяна на пола да ви дойде акъла. поздрави от Сейшелите :grin:
25
5
 
17
 
! Отговори
Многострадалная преди 4 години
Геновева: и моят брак реално е фиктивен, дори не се виждаме, камо ли някой да ми даде чаша вода.....Само чистя, готвя, поддържам доколкото мога и няма едно "аферим!" Значи е фалшив и фиктивен, но това не се брои. А колко ли десетки и стотици хиляди има като мен?! Боже, каква държава, какво население! Кога е отишло на кино във времето, че го пропуснах?
24
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 22:От доста време е 3г ако имаш дете и 5г ако нямаш. Интервюта има а също така посещават дома поне веднъж без да се обаждат предварително. Освен това е федерално нарушение и ако се окаже лъжа и те хванат минимума е 25г във федерален затвор.
23
3
 
19
 
! Отговори
изпатила преди 4 години
Както всяка една далавера и тука има рискове. Може да попаднеш на някой който искам да си консумират брака и да ти направят ду....о като японското знаме!
22
6
 
22
 
! Отговори
пияница мистик преди 4 години
Ех тая Германия бе, да ти eва и Германията. Всичко живо натам се мъчи да отиде, сякаш е някакъв рай. А там за да си добре, трябва яко бачкане, не е като у нас, кафенетата и ресторантите по Витошка пълни и в делничните дни. На мен и милиони да ми дават, няма да ми стъпи крака в тази смешна държава Германия. Само бирата им я бива. Идете в Перу да видите за какво иде реч. Същите като нашите маниери. Мързеливци, лентяи и корумпирани до дупка. Всичко е позволено там. Писко и севиче и газ Ферари :)))
21
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За всеки сключен на територията на САЩ брак има 2-годишен изпитателен период, през който властите те викат поне 4 пъти на интервю-събеседване, на което те подлагат на кръстосан разпит. Проверяват се и показания на съседи, а и трябва да докажеш че не си се оженила фиктивно. Процедурата е доста по-тежка и сериозна от проучването при издаване на визи например.
20
4
 
27
 
! Отговори
до 16 преди 4 години
Момко, в САЩ фиктивните бракове са сред най-тежките престъпления. Ако се докаже такъв присъдите са от 20 години нагоре. Според конкретния слчуай.Това не ти е разградения двор и корумпираната ко чина Тикволандия.
19
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Като е ново за теб, вземи пък прочети и се образовай, какво ни занимаваш с пропуските в знанията си?! А колко са осъдените ако искаш пак можеш да провериш, ..."За четенето и образоването по случая съм го правил 22 години и 2 месеца.Затова ме и изненада с написаното и реших, че можеш да споделиш нещо повече от това което си видял в холивудски филм.
18
1
 
15
 
! Отговори
до 16 преди 4 години
Може да не знаеш, но наистина в САЩ това е престъпление.Всеки случай се разглежда под лупа. Има и осъдени. За тези, които се докаже, че са се оженили по финансови подбуди.
17
1
 
24
 
! Отговори
хахаха преди 4 години
като разрешиха и гей блаковете хептен ще отиде коня в реката
16
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така се очовечават в неприспособимата обществена среда където трябва да живее .Всеки човек обаче е същевременно и конкретно индивидуалност като носител на своето съзнание и самосъзнание.
15
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че какво се оплакват?Кеф ти лекари, кеф ти инженери....Хем с пари,щом могат да цакат по 25 к. ? за едното спокойствие.Пазарна икономика.
14
0
 
8
 
! Отговори
Пич преди 4 години
"Виж това е нещо ново за мен.И колко казваш са осъдените в САЩ, родени в България жени с американски паспорт за това престъпление."Като е ново за теб, вземи пък прочети и се образовай, какво ни занимаваш с пропуските в знанията си?! А колко са осъдените ако искаш пак можеш да провериш, информацията за осъдените за фиктивни бракове в САЩ не е държавна тайна. Каалъф ...
13
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"В САЩ това е сериозно престъпление."Виж това е нещо ново за мен.И колко казваш са осъдените в САЩ, родени в България жени с американски паспорт за това престъпление.