Полша се кани да настигне Германия икономически след 20 г.

Преди 16 г. Полша беше една от най-бедните страни в ЕС
27 фев 2020 23:09, Елка Василева
70
Полша се кани да настигне Германия икономически след 20 г.
Ярослав Качински. Снимка: архив, БГНЕС

До 2040 г. Полша и Германия ще се изравнят икономически, убеден е лидерът на полските консерватори Ярослав Качински. Но дали амбициозните цели са постижими?

През януари в Берлин мнозина останаха слисани, когато Ярослав Качински, лидер на управляващата в Полша партия "Право и справедливост" (ПиС) каза, че през следващите 20 години икономиките на страните от Централна и Източна Европа ще настигнат тези на Запада. Качински прогнозира, че до 2033-а година Полша ще достигне средната стойност на европейския брутен вътрешен продукт (БВП) и през 2040-а ще настигне Германия.

Към този момент Федералната република е шампион с БВП над 3 000 милиарда евро, докато Полша, дългогодишен бенефициент на финансови помощи от ЕС, генерира само около 500 милиарда. С оглед на факта, че икономическият успех на Полша се дължи до голяма степен на тесните ѝ връзки с Германия и на плащанията по различни пера от ЕС, прогнозата на Качински трябва да бъде разгледана по-внимателно, пише Дойче веле.

Да, можем!

"До известна степен тези изказвания са само политическа реторика, отправена към електората на ПиС преди президентските избори през май", смята полският икономист Александър Лашек. "Без политически реформи ще бъде трудно да се достигне европейската средна стойност на БВП до 2033-а година, но с малко късмет може и да стане. Да настигнем обаче Германия? Това е невъзможно", казва Лашек.

Не всички обаче споделят това мнение. През 2019-а Варшавското училище по икономика изчисли, че ако Полша продължи да поддържа същите темпове на растеж като тези от 1990-а до 2018-а година, страната би могла да настигне Германия след 21 години (т.е. именно през 2040-а). Хана Годлевска-Майковска, преподавател в училището, посочва, че през 2015-а Полша е настигнала Гърция по ниво на БВП на глава от населението, а тази година ще изпревари Португалия.

Когато преди почти 16 години Полша се присъедини към ЕС, тя беше една от най-бедните страни в Общността - само Латвия бе по-назад. Безработицата бе 19 процента, а средният месечен доход - само 510 евро.

Оттогава икономиката на страната нараства с около четири процента годишно - три пъти повече от средния ръст в останалите страни от ЕС. През 2004-а полският БВП възлизаше на 44 процента от средния за ЕС, а през 2018-а - на  67 на сто.

Разликите остават

В доклад на консултантската агенция "Маккинзи" се отбелязва, че производителността в Полша се увеличава с четири процента годишно: от 13 евро на час през 2004-а е достигнала до 21 евро през 2018-а. В Западна Европа обаче тази стойност е средно около 40 евро. Експертите от агенцията смятат, че ако Полша увеличи производителността си до това ниво, икономиката й може да нарасне двойно.

Големи разлики съществуват и при заплатите. През 2015-а за един работен час в ЕС се плащат средно 25 евро, а в Полша - само 8,60. Така тя се превръща в една от от шестте "най-евтини" страни в Общността, изчислява Емилия Скрок, икономист в Световната банка. "Уеднаквяването със заплатите в Германия става само много бавно. Производителността и реалните заплати в Германия са много по-обвързани, отколкото в Полша", посочва Скрок. В Полша производителността се е увеличила с 51 процента от 2000-та до 2016-а, но заплатите са нараснали едва с 33 процента.

С чужда помощ и със собствени усилия

Според Полския икономически институт Полша вече е получила или ще получи в близко бъдеще 164 милиарда евро от еврофондовете, което е приблизително двойно повече от актуалния държавен бюджет. "За нас това беше нещо като план "Маршал". Тези средства помогнаха за извършването на повечето инфраструктурни дейности от 2004-а насам", казва Пьотр Арак, директор на института. Според него в бъдеще Полша може да заеме лидерска позиция на европейския пазар в производството на козметика и фармацевтични продукти. Въздухоплаването е още една от перспективните сфери, след като полската държавна авиокомпания "LOT" купи германската "Condor" и планира изграждането на ново голямо летище близо до столицата.

Анализите на консултантската агенция "Маккинзи" съдържат два възможни сценария за икономическо развитие до 2030-а. В първия случай икономиката на Полша ще нараства с около три процента годишно и така за десет години полският брутен вътрешен продукт ще се увеличи с около 190 милиона евро. Вторият сценарий предвижда пет процента годишен растеж. Но за да се реализира, ще са необходими както повече кадри на пазара на труда, които да допринесат за увеличаването на производителността, така и повече инвестиции. Само така икономиката на Полша би могла да достигне 900 милиарда евро до 2030-а.

От "Маккинзи" отбелязват, че и двата сценария са свързани с многобройни рискове: намаляване на хората в трудоспособна възраст, отпадане на помощите от ЕС по-рано от предвиденото или отлив на чуждестранните инвестиции. Ръстът на производителността би могъл да се забави и ако не се подобрят образователната система и обменът между фирмите и учебните заведения.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Без Франция през 1914г. и подкрепата на Наполеон през 1812г. сега нямаше да има Полша. Поляците дължат съществуването си на Франция, както повечето страни в Европа и света! Франция е люлка на цивилизацията и майка на съвременния свят! Полша никога няма да достигне нито икономически, нито цивилизационно Велика Франция! Vive la Republique! Vive la France!Франция е най-великата държава!
60
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Велик народ са поляците! Слава на Полша, слава на Ян Собиески! Jeszcze Polska nie zginela!
59
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Незнам за Германия, но никога няма да настигне Велика Франция. Без Франция през 1919г. нямаше да има Полша.
58
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Велика държава, велик народ. Полша ще върви нагоре, а Германия надолу с тези милиони мигранти от Азия и Африка... след 20 години Полша не само ще е настигнала Германия, но и ще я е задминала, а Германия ще е изпаднала в политически и социален хаос. Поляците са националисти, горда нация. Полша всяка година отчита тройно по-голям икономически ръст от Германия. Освен това скоро Полша ще има най-силната армия в Европа. Обмислям сериозно да мигрирам там. Слава на велика Полша и на Ян Собиески!
57
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Икономическия възход на Полша през последните 30г. е забележителен. Това е единствената европейската държава, която от 1990г. всяка година е отчитала ръст на БВП. Миналата година я признаха за развита държава. Дори визите им за САЩ паднаха. Все повече германци и западняци мигрират в Полша. Тази страна има светло бъдеще защото не е зависима от Русия и я управляват отговорни политици, които се противопоставиха на ислямската зараза. Само вижте колко голям износ имат. Ще стигнат и още как!
56
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Полша мина през комунизъм и посткомунизъм. Нормално е да им трудно, но важното е, че си поставят високи цели. Ако немците бяха минали през руско робство щях да ги питам. Милиони поляци напуснаха Полша, но към 2020г. повече поляци се връщат в Полша, отколкото напускат, а това е добър индикатор. Освен това Полша е етнически чиста, докато Германия се пълни с всякакви и я управляват комунисти. Поляците са достоен народ, който никой не успя да пречупи и са на прав път! Jeszcze Polska nie zginela!
55
0
 
3
 
! Отговори
Ех... преди 4 години
Къде е Полша, къде е България... Първата е огромна държава с население от ок. 40 милиона, бързо развиваща се икономика и управлявана от сериозни политици, които мислят за народа... докато втората е ***, от която нормалните хора гледат да избягат и е управлявана от *** и мафиоти, които *** гъ-зовете на Ердоган и Меркел...
54
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
как няма да са най-бедни сега, след като други ги надминаха. А дали след 20 или 30 години може би ще са или не,на този дядо не му пука, Той няма да ги доживее, затова да обещава от сърце и на воля.
53
3
 
3
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Полша е витрина на Запада от край време. Всичко им е спуснато от Германия и САЩ. Но тяхното развитие да голяма степен е обусловено от пасивната българска икономика. Тук парите се влагат вместо в производство в луксозни имоти. За това Полша са най-големия доставчик на бяла техника и храни в нашите Молове. Това говори лошо най-вече за нашите управляващи.
52
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колкото и да ги плуете поляците, по-добре са от нас, работил съм с поляци и съм сигурен че тия цели са реалистични.
51
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къде е Полша и къде сме ние, а някога бяха по-зле от нас. Вече се сравняват с Германия, а ние с държавите от третия свят.
50
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това, че се кани да стигне Германия, нищо не означава. Я я стигне, я не. Но и Германия няма да е фактор тогава. До края на това десетилетие Германия ще бъде изпреварена от Нигерия. Вероятно и от други държави от Африка. Въобще бялата раса не се ли осъзнае, че трябва най-малко да се възпроизвежда на 100 процента (едно семейство - две деца), ще се загуби преди 2100-на година. А без обединение бялата раса (НАТО+Русия) вече и световна война не може да спечели. А това обединение е невъзможно.
49
2
 
11
 
! Отговори
ИВАНОВ преди 4 години
НАЙ ГОЛЕМИТЕ МЕНТЕТА ПРИ ХРАНИТЕ СЕ ПРОИЗВЕДАТ В POLSKA.
48
3
 
11
 
! Отговори
Аха! преди 4 години
Тяхната работа е като на оня дето мислел че ще пръдне, ама се насрал...
47
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Предизборни лъжи от най-популистката партия в Европа!Ако беше толкова розово положението там нямаше над 10 мил.поляка да живеят по света и още 2-3 да ходят на работа периодично в Германия и Скандинавските държави!Работя и живея между тях 13 години и знам че не стават.Хора които им дай пиене и ядене,а жените им са по-"леки "и от рускините.
46
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Половината неща, които ядем, са полски.Гъби, ябълки и т.н.
45
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имах полски мебели - вероятно произведени от някой тамошен Домуз - едър капиталист, които не издържаха и две години. Ай нема нужда!
44
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Икономика, която се крепи на калпави стоки.
43
2
 
9
 
! Отговори
Добже преди 4 години
Не е лошо човек да си поставя високи цели, друг е въпросът с възможностите. Бил съм в Полша доста пъти и винаги ми е било интересно как се отнасят с германските туристи. Много е забавно, трябва да се види зашото е трудно да се опише. Горе-долу както ние като имаме вземане-даване с англичани или франсета. Не вярвам да стигнат Германия дори след 50 години.
42
3
 
13
 
! Отговори
Нема нужда преди 4 години
Освен с китайски бо.клуи ще ни заливат и с полски такива!Колко читави стоки сте си купили от полша? Отговор: Николко!... И .. те така!Освен това, ако говорим за качеството на запада от преди 20-30 години - съвсем никога!Имам немски миксер и ютия от преди 30 години и не са мръднали!