Бездомните българи в Германия – чистят VW-тата, строят жилища

Случаят на Евгени, отишъл там с един телефонен номер в джоба си
4 мар 2020 15:44, Елка Василева
199
Бездомните българи в Германия – чистят VW-тата, строят жилища
Снимка: архив, БГНЕС

В Германия има хиляди, които живеят на улицата. "Тези хора остават невидими, макар че чистят нашите тоалетни и строят нашите жилища", казва социална работничка в Мюнхен. Един от тях е българинът Евгени.

Стотици са като Евгени: бездомните българи в Германия, пише Дойче веле.

Социалните служби на Мюнхен предполагат, че в града има около 9 000 бездомници. Но само около 550 редовно спят на улицата - за другите са организирани възможности за подслон. В един от приютите репортери на списание "Фокус" срещат и българина Евгени. Той е на 31 години, роден е в едно малко село по Черноморието.

До десети клас животът му вървял по ноти - ходел на училище, обичал да играе футбол. Майка му обаче се разболяла от левкемия и Евгени трябвало да се грижи за нея, наложило се да напусне училище. Тя умряла, когато той бил на 20, а високите разходи за лечението ѝ съсипали бюджета на семейството.

Надежда за нов живот в Германия

Евгени нямало как да продължи с училището и започнал да работи - в строителството, на пристанището и като шофьор. В един момент се отчаял от живота в България, защото, макар и да работел по 50 часа седмично, в средата на месеца вече почти не му оставали пари.

Още по темата

През януари тази година предприема третия си досега опит да се установи в Западна Европа. Една българска фирма преди това му обещала и работа, и жилище в Мюнхен. Евгени продал мобифона си, за да си купи билет за автобуса. Така пристига в Мюнхен без никакви пари – само с един телефонен номер в джоба си. Когато обаче се обадил на този телефон, се оказало, че такъв номер изобщо не съществува.

Оказал се в пълна безизходица - Евгени останал на автогарата с надеждата, че някой все пак ще дойде да го прибере, както му било обещано. Или че поне ще срещне някой сънародник, който да му помогне. Топлел се за по няколко часа във фоайето на автогарата, но го измъчвали и студът, и гладът. А в полунощ, когато заключвали фоайето на автогарата, не му оставало нищо друго освен да спи на улицата. Бил на ръба на отчаянието, защото страдал от глад и ледения студ. Но не изгубил съвсем надежда, че съдбата ще му помогне.

На третия ден той действително се натъкнал на българин, който му разказал за един от мюнхенските приюти. Оттогава вече не му се налага да спи на улицата. А целите му са амбициозни: да научи немски, да започне работа, да има жена и деца. Вече е започнал да посещава безплатен курс по немски и трескаво търси работодател, който да го назначи легално. Би предпочел да е куриер, но е готов и на всякаква друга работа - например бояджия или строителен работник – единственото, на което държи, е да е законна.

В „българската стая" на бившата мюнхенска казарма

Засега обаче единственият му дом е мюнхенският приют в една стара казарма, в който разпределят хората по нации - затова има и "българска" стая. Евгени нощува в нея заедно с още десет свои сънародници. Някои от тях дори имат работа – като строителни работници, като чистачки или в кухнята на някое заведение. Плащат им обаче далеч под минималната надница, а с тези пари в скъп град като Мюнхен е немислимо да се наеме каквото и да е жилище.

В Мюнхен, също както и в други големи германски градове, има нелегални трудови борси - повечето от кандидатите за работа там са от Източна Европа и особено много от България. Официални данни за това колко са тези хора, засега няма. Наемат ги за по ден-два, но малкото пари, които изкарват на черно, не стигат нито за жилище, нито дори за билет, за да се върнат обратно в България.

В мюнхенския приют нощува и Ирен, 55-годишна унгарка, която от две години живее в града. И тя ходи на курс по немски, работи в един хотел като камериерка или в кухнята. Когато я види човек, никога не повярвал, че е без дом - специално за срещата си с репортерите на "Дойчландфунк" се е погрижила да се облече с нови дрехи.

Повечето са българи и румънци

Ирен получава помощ от една църковна хуманитарна организация в Мюнхен. През миналата година за помощ към тази организация са се обърнали  над 4 000 души, повечето били румънци и българи. Много от тези европейски граждани са пристигнали в баварската столица твърде скоро, за да имат правото на социални помощи. И още не знаят, че трайното разрешително за престой ще си остане за тях мечта и след пет години, ако нямат адресна регистрация,се казва още в репортажа на „Дойчландфунк".

Сътрудничката на организацията Андреа Унтару казва пред журналистите следното: "Броят на хората, които идват при нас в зимния период остана почти постоянен през последните три години. Но много нарасна броят на онези, които страдат от един и същи проблем: липса и на жилище, и на работа - а между двете има пряка връзка. Имаш работа за известно време, но понеже нямаш жилище и адресна регистрация, я губиш - мнозина се въртят в този дяволски кръг, от който е много трудно да се излезе. Тези хора на практика остават невидими за обществото, а именно те са, които чистят нашите тоалетни и строят бъдещите ни жилища. Все пак се надяваме, че хората, които спират да ни посещават, са имали късмет", казва Андреа Унтару.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още по темата: Германиябездомни
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стотици са като Евгени:Не хиляди, не стотици хиляди, не милиони или десетки милиони са. Изпуснах се, то няма толкова бзлгари.От кога "VW-тата" което в превод са Фолцвагени, станаха тоалетни? Лошо скалъпена статия.И след *** му вяврвай на джурналя - нито може да чете, нито може да пише, пише ама с грешки. *** Джурналистан!
137
7
 
15
 
! Отговори
само не разбирам преди 4 години
защо са започнали да учат немски СЛЕД като са пристигнали в германия а не преди това ??? то и в България ако не знаеш български трудно ще си намериш работа
136
11
 
6
 
! Отговори
х преди 4 години
До АнонименАз пък нЕ харесвам бели като брашно мацки, всеки има различни представи за красота.По-добро от Балкана и Латинска Америка няма.
135
8
 
18
 
! Отговори
пияница мистик преди 4 години
Спят на улицата, мият keнефи, всичко било много скъпо, заплатите малки....ама да са в Германия, не в Джуджистан. Що така бе, другаре? Можете ли да разясните?
134
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
VW vs, WC?
133
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До КесметоЗа тях ще трябва да питаш в Столипиново и ФакултетО. Те са българки само по документи и ти знаеш това.
132
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Незнам какво си мислят немците за мигрантите, но ще ви кажа едно: красивите натурални блондинки със сини очи ще са все по-рядко срещана гледка в Северна Европа! Изключая Полша, оти те са диви националисти и пичове и каквото каже Германия поляка наинат ще го прави наобратно дори само да ги дразни. Затва не приеха мигрантите.
131
1
 
7
 
! Отговори
Какво е VW-тата ? преди 4 години
Нещо средно между Фолксваген и Тата ли ? Явно автора е антифен на Голфу.
130
2
 
8
 
! Отговори
до 136 преди 4 години
справяте ли се вече добре с афганистанския в Германия.
129
3
 
3
 
! Отговори
бивш преди 4 години
поздрави от Дойчланд , бъдете живи и здрави .
128
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За тоя Евгени не ми се вайкайте. По нашите села има хиляди изоставени къщи с по два-три декара двор. Отива, нанася се, представя се на кмета, иска минимално подкрепа и почва да се бори. Ако кмета е човек, ще му помогне. Ако ли не, пак ще се справи. Ако и това не му харесва, да чисти тоалетни.
127
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 126Че защо да не го плаща апартамента 50 години . При 1% лихва на година. Даже хич да не плаща главницата а да плаща само лихвата ще е по-добре отколкото да палща наем . 1% на 500,000 е 5000 евро лихва на година. Наема ще ти е най-малко 10,000 на година. По-добре да се купи апартамент при 1% лихва .
126
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"годишна брутна заплата пт над 55000 евро" "Това са около 3к евро нето на месец"Ако си неженен, без деца, и не плащаш църковен данък, това са около 2750 евро.
125
1
 
13
 
! Отговори
!!! преди 4 години
От години исках някоя бг институция или поне бг медия да обърне внимание на институционалният расизъм спрямо българите в Германия.Забележете,че репортажа е от германска медия.Ние тук имаме правото само да работим нискоквалифизиран труд и ни се пречи от институциите.Курсове,аусбилдунги,помощ за нас е табу.Мои приятели сирийци се чудят как е възможно Меркел да не ми плаща квартирата,режийните и джобните!Е може!
124
3
 
2
 
! Отговори
ДО Burzum и подобни преди 4 години
Burzum,Lurzumq,такива с твоя умствен капацитет ,пълнят приютите чистят и спят където сварят.Който и тук е копач и мияч и там ще е същата нула. Ти би ли назначил сириец,без или с лош език,без образование или с фалшива диплома,никакви препоръки ,с арабска хигиена и работещ по арабски.Не Бойко,премиерът и великият херцог на Люксембург да ни управляват и техният стандарт да имаме ,такива като теб,с твоя мозък пак ще спят под мостове и приюти и ще са на дъното.Всичко е в твойте ръце,юнако!!!
123
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 12942 процента от децата в Германия са с чуждестранен произход.
122
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Питам се, тъй като не съм ходил. В Германия останаха ли германци? Кореняците имат ниска раждаемост, а приемат хора от 27 държави в ЕС + бежанци + турци + руснаци + украинци + югославяни + албанци и Бог знае още кой. Съгласни ли са с това самите германци? Не чувстват ли, че ги подменят като нация? Не съм чувал да има бунтове или протести срещу мигранти. Явно нямат нищо против да се превърнат буквално в сбирщинa.
121
5
 
17
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Хората бягат от България, щото не искат да ги крадат.Да останеш в Бг да те крадат, граничи с мазохизъм !България може да изхрани всички на територията и, но мнооого се краде.Чудовищни кражби !!
120
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До От ГерманияЕвала,пич.Кефя се на такива преуспели българи.Казваш си нещата както са и не плюеш по българите в България. За разлика от"Ц..иник",който се прави на велик, а в Германия е на социал.
119
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 115Тук един с ник"Ц..иник"разправя,че имал апартамент във Франкфурт и то в най-престижният квартал.И бил плащал 1000 евро вноска по кредит.Това означава, че ще го изплаща 50 години. Явно здраво лъже.