Бездомните българи в Германия – чистят VW-тата, строят жилища

Случаят на Евгени, отишъл там с един телефонен номер в джоба си
4 мар 2020 15:44, Елка Василева
199
Бездомните българи в Германия – чистят VW-тата, строят жилища
Снимка: архив, БГНЕС

В Германия има хиляди, които живеят на улицата. "Тези хора остават невидими, макар че чистят нашите тоалетни и строят нашите жилища", казва социална работничка в Мюнхен. Един от тях е българинът Евгени.

Стотици са като Евгени: бездомните българи в Германия, пише Дойче веле.

Социалните служби на Мюнхен предполагат, че в града има около 9 000 бездомници. Но само около 550 редовно спят на улицата - за другите са организирани възможности за подслон. В един от приютите репортери на списание "Фокус" срещат и българина Евгени. Той е на 31 години, роден е в едно малко село по Черноморието.

До десети клас животът му вървял по ноти - ходел на училище, обичал да играе футбол. Майка му обаче се разболяла от левкемия и Евгени трябвало да се грижи за нея, наложило се да напусне училище. Тя умряла, когато той бил на 20, а високите разходи за лечението ѝ съсипали бюджета на семейството.

Надежда за нов живот в Германия

Евгени нямало как да продължи с училището и започнал да работи - в строителството, на пристанището и като шофьор. В един момент се отчаял от живота в България, защото, макар и да работел по 50 часа седмично, в средата на месеца вече почти не му оставали пари.

Още по темата

През януари тази година предприема третия си досега опит да се установи в Западна Европа. Една българска фирма преди това му обещала и работа, и жилище в Мюнхен. Евгени продал мобифона си, за да си купи билет за автобуса. Така пристига в Мюнхен без никакви пари – само с един телефонен номер в джоба си. Когато обаче се обадил на този телефон, се оказало, че такъв номер изобщо не съществува.

Оказал се в пълна безизходица - Евгени останал на автогарата с надеждата, че някой все пак ще дойде да го прибере, както му било обещано. Или че поне ще срещне някой сънародник, който да му помогне. Топлел се за по няколко часа във фоайето на автогарата, но го измъчвали и студът, и гладът. А в полунощ, когато заключвали фоайето на автогарата, не му оставало нищо друго освен да спи на улицата. Бил на ръба на отчаянието, защото страдал от глад и ледения студ. Но не изгубил съвсем надежда, че съдбата ще му помогне.

На третия ден той действително се натъкнал на българин, който му разказал за един от мюнхенските приюти. Оттогава вече не му се налага да спи на улицата. А целите му са амбициозни: да научи немски, да започне работа, да има жена и деца. Вече е започнал да посещава безплатен курс по немски и трескаво търси работодател, който да го назначи легално. Би предпочел да е куриер, но е готов и на всякаква друга работа - например бояджия или строителен работник – единственото, на което държи, е да е законна.

В „българската стая" на бившата мюнхенска казарма

Засега обаче единственият му дом е мюнхенският приют в една стара казарма, в който разпределят хората по нации - затова има и "българска" стая. Евгени нощува в нея заедно с още десет свои сънародници. Някои от тях дори имат работа – като строителни работници, като чистачки или в кухнята на някое заведение. Плащат им обаче далеч под минималната надница, а с тези пари в скъп град като Мюнхен е немислимо да се наеме каквото и да е жилище.

В Мюнхен, също както и в други големи германски градове, има нелегални трудови борси - повечето от кандидатите за работа там са от Източна Европа и особено много от България. Официални данни за това колко са тези хора, засега няма. Наемат ги за по ден-два, но малкото пари, които изкарват на черно, не стигат нито за жилище, нито дори за билет, за да се върнат обратно в България.

В мюнхенския приют нощува и Ирен, 55-годишна унгарка, която от две години живее в града. И тя ходи на курс по немски, работи в един хотел като камериерка или в кухнята. Когато я види човек, никога не повярвал, че е без дом - специално за срещата си с репортерите на "Дойчландфунк" се е погрижила да се облече с нови дрехи.

Повечето са българи и румънци

Ирен получава помощ от една църковна хуманитарна организация в Мюнхен. През миналата година за помощ към тази организация са се обърнали  над 4 000 души, повечето били румънци и българи. Много от тези европейски граждани са пристигнали в баварската столица твърде скоро, за да имат правото на социални помощи. И още не знаят, че трайното разрешително за престой ще си остане за тях мечта и след пет години, ако нямат адресна регистрация,се казва още в репортажа на „Дойчландфунк".

Сътрудничката на организацията Андреа Унтару казва пред журналистите следното: "Броят на хората, които идват при нас в зимния период остана почти постоянен през последните три години. Но много нарасна броят на онези, които страдат от един и същи проблем: липса и на жилище, и на работа - а между двете има пряка връзка. Имаш работа за известно време, но понеже нямаш жилище и адресна регистрация, я губиш - мнозина се въртят в този дяволски кръг, от който е много трудно да се излезе. Тези хора на практика остават невидими за обществото, а именно те са, които чистят нашите тоалетни и строят бъдещите ни жилища. Все пак се надяваме, че хората, които спират да ни посещават, са имали късмет", казва Андреа Унтару.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още по темата: германиябездомни
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
2
 
5
 
! Отговори
ERICH преди 4 години
"Бездомните българи в Германия чистят VW-тата, строят жилища"Ама Фолксвагени ли чистят,защото VW е логото на тази популярна марка автомобили.Но може продукта на неолибералното и демократично образование,което шествува в България е искал да напише VC,което е тоалетна с водно почистване.Има малка,но съществена разлика
77
6
 
3
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
И да не бяхме скачали по площадите, СССР така или иначе фалира.---------------------------------------------------------------------------------------------Тя и България е фалирала, ама вие скачахте за американски начин на живот.Е, сега като средния американец ли живеете, площадни скачачи ?!
76
0
 
2
 
! Отговори
скункс преди 4 години
Тя г-жа *** Василева и колегите и -редактори, с това ЗАГЛАВИЕ трагичното, и парче "ляп" няма да изкарате в ЕС. Та камоли Германия, Холандия да коментират... Нужно е неграмотниците да останат тук в Рая, за да подкрепят партията бащица! И децата ви да прочетат това заглавие, ще ви осмеят
75
1
 
2
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
Майките и медицинските сестри са навън за кой ли път да протестират! Не видях нито един горд патриот от мъжки пол да ги подкрепя!-------Деветте ск*чибри на Прокпиев ли? Всяка с по 3 НПО-та, дето всяка от тия 9-те медсесстри е дежурна всекви протести :срещу Гешев, за Гешев, срещу Истанбулската, за Истанбулската... Последното едната беше на протестите у Перник за Студена...Ми не. Нека хванат пнвевмония на студа. Няма да ги подкрепя.
74
2
 
4
 
! Отговори
Не са преди 4 години
Българи. Знаем какви са.
73
0
 
9
 
! Отговори
123 преди 4 години
Какви Фолксвагени чистят не разбрах!?!?!
72
3
 
2
 
! Отговори
пияница мистик преди 4 години
Спят на улицата, мият keнефи, ама да са в Германия, не в Джуджистан. Що така бе, другаре? Можете ли да разясните?
71
10
 
7
 
! Отговори
Циник до 67 преди 4 години
Имам - хубав апартамент в престижен квартал на Франкфурт (Заксенхаузен) 85кв.м. Южно изложение...Не съм го изработил - мяукайки из форумите.Вие сте по-голямата част - жалки опортюнисти - ем сърби, ем боли!Когато не ми харесва нещо - го променям... Не пръскам слюнки по форумите.Та така - родолюПците - сте ми кристално ясни - не стига "дупе", а често и акъл.Големи сте - на маса!
70
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Между VW и WC има известна разлика,все пак...!Или за журналиста е все едно?!
69
5
 
8
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Живота в България е наказание !Оцеляването тук, си е чист късмет.
68
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ИзмислициАми за това съм учил-да редя пасианси.А ти се спуквай от бачкане по строежите.Като нямаш акъл,за да се образоваш.
67
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АНТИ /49/И да не бяхме скачали по площадите, СССР така или иначе фалира. Нямаше вече кой да ни купува калпавите стоки, нямаше кой да ни дава суров петрол, та да го преработваме и продаваме за валута, нямаше как вече да ни дават редовно стотици милиони назаем и после да ни опрощават тези заеми. Та да сме съгласни да сме буферна зона между СССР и НАТО-вските държави.Просто решиха и ни присъединиха към Запада, а ние вярвахме, че животът ни бързо ще стане подобен на западния. Затова скачахме
66
6
 
4
 
! Отговори
До Циник преди 4 години
Майките и медицинските сестри са навън за кой ли път да протестират! Не видях нито един горд патриот от мъжки пол да ги подкрепя! Българите по света ли са ти проблема, бе алабама!?
65
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Работата на колониите е да набавят ресурси на метрополията в Берлин. Човешките ресурси са най-ценни в застаряващия 21в. От инженери и лекари до чистачи на улици и ***. Не си правете илюции. ЕС не е равноправен съюз и някои са по-равни от други. ЕС е неоколониален проект, дирижиран от Германия и създаден така че определени държави да богатеят на гърба на други държави. Определено им е сладко. Проблема е, че като се сгромолясат бедните държави, дървото ще го яде и Дойчо.
64
2
 
5
 
! Отговори
Mayhem преди 4 години
Това е положението, вие си мислите, че в "западна европа" ви чакат питка и сол :)))). Познавам хора, които се мислят за ИТ, а те просто вдигат телефона на англичаните, и могат да пуснат един пинг, след което "да, има проблем". Половината персонал са индийци, друъгите българи. Евтина работна ръка, това е EU за нас българите. Всичко друъго са популистки изречения на тикви, домати, краставици. И докато не го разбереме , така ще е.
63
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До *** до 59Брей.Нали брутото ви беше 9000 евро?И имаше апартамент в престижен квартал на Мюнхен.Даже не знаеш какво си лъгал.И като висиш по цял ден във форума кой ти дава заплата.Нали беше техник в някакъв завод.То така техниците ги оставят да се платят.Явно висиш на социал и се правиш на велик.Имам един приятел и той е на социал в Германия,гледа двете си деца и жена му работи.Ама той не лъже като теб.
62
3
 
7
 
! Отговори
Хммм преди 4 години
То ясно че статията за пореден път иска да покаже колко са зле българите на запад ама с тия нереални 9000 български бездомници само в един град не се ли замислихте че повечето ще си кажат смятай щом има толкова май е по-добре да си бездомник в Германия отколкото с работа в България :D Ако за нищо не ставаш в България ще се провалиш и в Германия. То поне малко мозък се изисква да научиш някоя друга дума преди да тръгнеш, този от статията за нищо не става, ама добре че има и такива бонaци.
61
1
 
6
 
! Отговори
Не разбирам преди 4 години
Пуснаха в Германия няколко милиона проблемни хора, чиято интеграция е под въпрос. Знае се, че повечето от тях не са бежанци от войни, а просто търсят по-добър живот, ако може - само на соц.помощи. Също и че около 50 000 са радикални ислямисти, дошли в Европа с определена цел.Всички компромиси, направени от Германия при приемането на тези хора, са с аргумента, че има остра нужда от работна ръка. Защо тогава не облекчат положението на лица от страни членки на ЕС, които искат да работят?
60
7
 
3
 
! Отговори
Циник преди 4 години
Ънлайкове - аааааахахахаБоко ви виновен... Божков... Нинова... И АрабаджиевитеАаааааахахаха
59
0
 
11
 
! Отговори
чичо преди 4 години
ЗАЩО НЕ СЕ ВРЪЩАТ ?НЕ ИСКАТ ДА РOБУВАТ НА МУТРИТЕ.