ЕС прогнозира скок на заразените с COVID-19

Хърватският посланик в Брюксел поставен под карантина
6 мар 2020 20:36,
110
ЕС прогнозира скок на заразените с COVID-19
Снимка: БГНЕС

Рязко увеличение на случаите на заразени с коронавируса COVID-19 в Европа се очаква през следващите седмици. Това съобщи здравният еврокомисар Стела Кириакидис в петък, като се позова на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията.

"Ситуацията се променя бързо. Все още някои страни са засегнати повече от други", заяви еврокомисарката след извънредна среща на здравните министри от ЕС в Брюксел.

Още по темата
Янез Ленарчич, еврокомисар за управлението на кризи, добави, че най-вероятното развитие е бум на заболелите в размерите, в които това се случва в Италия, където заразените са вече близо 4000.

Досега в ЕС са регистрирани над 4500 случая в 24 от 27-те страни членки. Единствено в Кипър, Малта и България не са потвърдени заболели от коронавируса. Гърция, в която заразените са 32-ма, е поискала помощ от европейската здравна агенция за мерките, които трябва да вземе.

Кириакидис заяви, че сега е най-важно страните да засилят подготовката си за реакция, като отделят достатъчно ресурси за осигуряване на места в болниците и защитно облекло, а също и да вземат мерки за защита на рисковите групи - най-възрастните и хората с хронични заболявания. Вили Борош, здравният министър на Хърватия, която председателства Съвета на ЕС, даде пример със Загреб, където пенсионерите са съветвани да не ползват градски транспорт, да не пазаруват в час пик и да си вземат час за посещение при лекар, вместо да чакат пред кабинетите.

"Всеки трябва да се запознае с проблема и да проявява отговорност за личната си хигиена. Трябва да останем спокойни и фокусирани и да работим заедно", заяви здравният еврокомисар Кириакидис, обръщайки се към гражданите.

Еврокомисията обяви, че освобождава средства от програмата си за научни изследвания “Хоризонт 2020” още 37,5 млн.евро за финансиране на 136 изследавателски екипи, които вече работят по откриването на нови тестове за диагностициране, лечение и ваксини срещу вируса.

Междувременно стана ясно, че посланикът на Хърватия към евроинституциите Ирена Андраши е поставена под карантина, след като стана ясно, че е била в контакт с вероятно заразен с коронавируса. Редовното заседание на посланиците на страните членки е било разпуснато, след като обстоятелствата са станали известни. В петък властите в Белгия съобщиха за 59 нови случая, след като довчера заразените бяха 50.

В петък общият брой на инфектираните с вируса в света надмина 100 хиляди. Най-засегнатите страни са Китай, Южна Корея, Иран и Италия. Починалите са поне 3411, което означава, че смъртността от вируса е 3,4 процента, повече от първоначално обявените 2 на сто.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
0
 
1
 
! Отговори
питане преди 4 години
Дайде информация как са ес подготвили крематориумите в страната във връзка този КУРОвирус.
99
0
 
1
 
! Отговори
ех, море, море ..! преди 4 години
Има и нещо положително в тези новини. Както е тръгнало, тази година най-после потока към българското черноморие ще намалее, а онези алчни хора които ни дерат кожичката по време на почивката, те пък ще търсят кои да им посети хотелите, ресторантите, къщите за гости, кафенетата, бардаците ..! Голяма част от българското население и без това вече посещава гръцките плажове, а сега при това положение никои няма да му мине през мозъка да поема пътя към Созопол или Слънчев бряг ...
98
1
 
0
 
! Отговори
Валентин Тодоров преди 4 години
Страхотна снимка илюстрираща невежеството на тълпата.За пръв път грипен вирус е описан от италианския ветеринар Едуардо Перончито през 1878 г във фермите за пилета около Торино.Оттогава знаем,че прелетните птици са основни разпостранитеи на повечето от вече изолираните над 2000 болестотворни щама,като едни от основните носители са именно гълъбите с които уж взелото мерки за защита с напълно безполезна за предпазване от вируси маска момиче си играе.
97
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Германците го казаха ясно и точно.Това ще свърши когато поне 2/3 от германците изкарат болеста.Около 300 хил ще дадат фира и ПРОДЪЛЖАВАМЕ НАПРЕД.Няма що да го мислите повече.Ако си над 85год ...стягай багажа.П.П. То и без това живота е тежко безмислен така че.............
96
0
 
2
 
! Отговори
Коце кмета преди 4 години
Под мъдрото управление на Вожда Тиквун ние сме нещо, което отблъсква мигранти, вируси и всякаква друга ***! Хвала!
95
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чехия въвежда 120 000 евро глоба за тези, които нарушават карантината.
94
0
 
5
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 4 години
Моля без паника, тръгнете бавно към гробищата за да не предизвикате паника.
93
2
 
3
 
! Отговори
пияница мистик преди 4 години
До 8Напротив. На 2 - 3 места четох, че са открили короната и в Северна Корея, но там мерките били малко по Ким Груховски. Никакви карантини и болници. Директно заразените се трепят и изгарят в крематориум. Чиста работа
92
3
 
3
 
! Отговори
СМЪРТНОС преди 4 години
ПОЧТИ 50% ЗА СЕГА В ИТАЛИЯ Е 50% СМЪРТНОСТТА ТОВА Е МНОГО ТРЕВОЖЕН ФАКТ МЕДИИ ГО ПРИКРИВАТ.БИОЛОГИЧНОТО ОРЪЖИЕ НА САЩ Е РАЗРАБОТКА НАД СЪИЯ ВИРУС НА СПИНМКОЙТО ПУСНАХА ПРЕДИ ГОДИНИ.МАСОНСКИЯ ПЛАН ЗЛАТЕН МИЛИАРД Е ПУСНАТ В ДЕЙСТВИЕ ПРЕДИ МЕСЕЦ И МИСЛИХ ЧЕ НЕ СА ТОЛКОВА ЛУДИ И ДОЛНИ ФАШИСТИ ДА ГО ПУСНАТ НО СЕГА ВЕЧЕ Е ЯСНО!!!!
91
0
 
3
 
! Отговори
Бийтълс преди 4 години
,, We all live in a yellow submarine..'' няма мърдане.
90
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЕС и СЗО освен да всяват паника,и да констатират очвадни неща какво правят? От кде се взем тази зараза? Това ни интересува,а не колко ще умрат,и ако не ви се изпълни статистиката,пак ли ще ядат плъхове в Китай?
89
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И вирусите като за държавите, при едни ходят корона вирус, а при други само пилешки и свински грип.
88
2
 
2
 
! Отговори
Север преди 4 години
Заразени към починали - 1 към 2. 200% смъртност, ужас!
87
0
 
6
 
! Отговори
малко новини отКитай преди 4 години
публикуваха първата аутопсия на белите дробове на починал от корона - цитирам - "целият бял дроб покрит с бронзов цвят"също идея за българските търговци колко може със спекулата, цена на 1 кило зеле в райони на китай достига близо 14 лева (55 юана), а кило свинко месо 52 лева (204.60 юана). Разбира се, това е ОК за държава, в която всеки 10-ти е мултимилионер и притежава завод и където цената на 2-стаен апартамент в градовете е по 2 Милиона Щатски Долара - беден е Китай, какво да се прави!
86
0
 
2
 
! Отговори
ха ха преди 4 години
ДО 8Адекватно? Ми тя си е в изолация по принцип затова й е по-лесно Ха-ха...И все пак....колко време ще издържи да стои зад оградата от железни решетки-2 седмици, месец, два....или ...2 години....И за Китай се питам същото....
85
7
 
10
 
! Отговори
Китай срещу ЕСССР преди 4 години
за последните 24 часа - Китай има 22 нови заразени в същото време Велик ЕСССР:230 за Франция200 за Германия123 за Швейцария - буквално за 24 часа удвоиха резултата сии разбира се рекордьорът Италия с 800 броя и абсолютният рекорд до момента от 48 умрели за 1 ден.Убаво е без гарантина с отворени граници - Идеологията на ЕСССР е на път буквално да Изтреби местното население на Европа.
84
2
 
10
 
! Отговори
истината боли преди 4 години
Из интервю по британската телевизия с Доктор Брус Айлърд - Зам. шеф на Световната Здравна Организация (СЗО) и ръководител на СЗО Делегацията в Ухан:"правителствата подценяват тази много сериозна и тежка болест и предоставят подвеждаща информация на населението""много млади здрави хора умират от тази болест много бързо и ние не разбираме защо, дори нямаме предположение за причината"Лек грип хора, мийте си ръцете, не си питайте лицето и всичко ще е наред, тралалалала...
83
2
 
10
 
! Отговори
SARS-CoV-2 Чернобил преди 4 години
властимащите дали си получиха и раздадоха маските и защитните очила и костюми от турция помежду си и на родата? по стара комунистическа традиция като с йодните таблетки по време на чернобил.
82
26
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пенсионери, кога ще умрете та да мирне света без вас най-после, *** дьрти?
81
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига си ривал бе лyдия, ще умреш. Поне това е сигурно.