12 хил. нацисти избягали в Аржентина с банкови сметки в Швейцария

След войната страната е рай за бягащите нацисти
10 мар 2020 20:20, Нели Христова
66
12 хил. нацисти избягали в Аржентина с банкови сметки в Швейцария

Ново откритие в Аржентина хвърля повече светлина върху това, колко точно са били заможни нацистите. Списък с 12 хиляди имена, всички последователи на Хитлер, избягали в страната след края на войната, разкрива връзките им с Швейцарски банки.

Известният с проследяването на избягалите нацисти Simon Wiesenthal Center е поискал от Credit Suisse да идентифицира застоялите банкови сметки.

"Вярваме, че в тези дългосрочни счетоводни сметки се съхраняват пари, разграбени от еврейските жертви", казва центърът, цитиран от BBC. Списъкът е намерен в бивш нацистки щаб в Буенос Айрес.

След като приема крайни закони през 30-те, нацистка Германия започва да изземва еврейска собственост. Колосални суми са били откраднати и по време на Холокоста през 40-те години. Голяма част от това богатство е прехвърлено на тайни банкови сметки в Швейцария.

В писмо до заместник-председателя на Credit Suisse Кристиан Кюнг от Simon Wiesenthal Center пише: "Ние сме наясно, че в списъка вече имате ищци като предполагаеми наследници на нацистите". А в изявление на своя уебсайт центърът казва, че много от нацистите, изброени в аржентинските досиета, "са допринесли за една или повече банкови сметки в Schweizerische Kreditanstalt, която се превърна в банка Credit Suisse".

По време и след края на войната Аржентина е едно от местата, което предоставя безопасност на нацистите.

Списъците са иззети от специална комисия, създадена по време на антинацисткото председателство на Роберто Ортис, който управлява от 1938 г. Комисията е извършила нападение над нацисткия Unión Alemana de Gremios (Германски съюз на синдикатите).

През 1943 г. друг военен преврат постави пронацистки режим на власт в Буенос Айрес и констатациите на комисията бяха изгорени, но наскоро аржентинският следовател Педро Филипуци намери оригинално копие, в което са изброени 12 000 нацисти.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
2
 
1
 
! Отговори
Факт! преди 4 години
До Martin BormannНормално Франция са открити поля Швейцария е планинска!Изобщо нямаш представа!
57
1
 
1
 
! Отговори
Що говориш глупости преди 4 години
И как ще нападнат Швейцария като е планинска държава.Тва не е полето у Белгия Холандия или Франция.
56
2
 
5
 
! Отговори
До 57 преди 4 години
Визентал е бил един изкукал "ловец" на вещици. Самите юдеи не са гонили нацистите в Аржентина за да не разкрият кой е стоял зад цялата пор.нография ;)
55
1
 
5
 
! Отговори
Martin Bormann преди 4 години
Също така не забравяй, че Швейцария граничи и с Италия която е била съюзник на Германия. Ако Германците са искали са могли да подпалят Швейцария не за седмици а за дни. Но защо ли не са искали? :))) Тва е друг върпрос.....
54
2
 
4
 
! Отговори
Martin Bormann преди 4 години
До 52) Както казах по долу, причините за пропускането на Швейцария от Германците не се дължи на това което пишеш. Германия подчини цяла Франция за няколко седмици и ти се опитваш да ми кажеш, че някви си хусари с дълъг мерник и цялата пара на света инвестирана в банките им могат да се опрат на Райха освен ако Райха не ги е помилвал? Усещаш иронията предполагам? :))
53
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В крайна сметка няма никакво значение под каква идеология криеш намеренията си за забогатяване. Нацисти, незнамкви -исти, всички напъват към парите и златото и се оказва, че която и да е идеология е само прикритие за забогатяване.Парите и златото за големите, а за електората - идеология. Нещо като комунистите, които си взеха капитала, а на нас оставиха Маркс...
52
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така са забогатяли нацистите от грабеж на Европа,след ВСВ продължават нацистката си дейност с пълна пара,имат дори и тайни нацистки организации,всички антифашисти са избити до един след ВСВ,но не и нацистките престъпници,нито някога нацистите са върнали награбеното!Бунтовете в източна Европа след ВСВ са организирани именно от нацистите,които са работели тогава за САЩ,но нацизма и арогантността им продължава с пълна пара и след ВСВ!Нацизма е ЗЛО за Европа!
51
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цялата кехлибарена стая на руските царе и много други руски ценности и злато е ограбено от нацистите!Шефа на Гестапо Мюлер,когато заминава за Швейцария,а от там за Америка и работи за ЦРУ,се е прехранвал от продажби от награбеното от нацистите от Русия и Франция и се е хранил в сервиза на руските царе с емблемата с двуглавия орел,от него наглеца е черпил и гостите си,а един от неговите приятели,немски евреин също се е прехранявал от ограбеното от чуждите държави и евреите през ВСВ!Така са забо
50
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дотук с тайната на влога в швейцарка банка.
49
7
 
0
 
! Отговори
3 преди 4 години
До Martin BormannШвейцарците отговорили "ще се наложи, нашите войници да стрелят по два пъти".Трябва да се спомене, че Германия се е опитала да бомбардира някои гранични населени места в Швейцария. Но Луфтвафе тотално изгубили битката с швейцарската авиация и бързо се отказали.
48
3
 
1
 
! Отговори
2 преди 4 години
До Martin BormannЕдинодушното решение е "не приемаме предложението". На швейцарските войници се забранява да се предават, задължени са при война да се бият до последна капка кръв. Ако получат заповед да се предадат, заповедта да се приеме като вражеска агитация и издалия заповедта да бъде разстрелян. Отговорили на Германия, че не приемат. Германски командващ (май беше Борман) им отговорил: "Вие можете да съберете 250000 войска, какво ще правите, ако аз испратя срещу нея 500000 мои войници?
47
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Спомни си кой сиСтига си писал глупости,никой не е избил токлова европейци,колкото Хитлер,просто само евреите напомнят за тези концлагери и жертви,но жертвите не са само евреи,а французи, италианци,холандци,руснаци,чехи и много други!Не знам защо крият убийствата на европейците,но това е самата истина!
46
1
 
1
 
! Отговори
1 преди 4 години
До Martin Bormann 47Преди ВСВ френските войници са обучавани в стрелба по мишени на 30 метра. Германските са стреляли по мишени на 100 метра. Но швейцарците са обучавани да стрелят по мишени на 300 метра. Много е на майната си, но те са овладели такава стрелба. Германия изпраща на Швейцария писмо с настойчива покана да се присъедини към Райха. Елита на Швейцария се събира на една свещена за швейцарците поляна (на която е обявено създаването на конфедерацията) и решават, какво да се прави.
45
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В концлагерите на нацистите е имало не само евреи,а и много други европейци,а най-много са били руснаците.Част от нацистите работят и за ЦРУ,като шефа на Гестапо - Мюлер,а в Латинска Америка много от кървавите режими са нацистки,като този на Пиночет например,но Пиночет е бил близък с Тачър,която е от злокобната школа на Фрийдман,а английското кралско семество също имат роднини,които са били немски нацисти.
44
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
най-големи тумор на света и зло = изрел
43
4
 
13
 
! Отговори
Martin Bormann преди 4 години
Замислете се защо Швейцария е била подмината елегантно от Германските войски. Не е заради трудния терен както пишат историците. Бая хора си държат парите там и не само нацистите. А Розентал може само да се върти в ковчега си сега когато истинската статистика се появи за 12000 установили се в Аржентина и "големия" ловец на нацисти успя да депортира само един - дементиралия вече Айман през 60те години хехехе
42
3
 
22
 
! Отговори
Спомни си кой си преди 4 години
"Нацисти": термин-пропаганда, измислен през 1934г. от евреина Конрад Хелшиц с цел да осмива и да се подиграва на Националсоциалистическа Германия. В днешно време терминът се използва да се "заклейми" всеки европеец, който не мрази расата си, културата си и историята си, както и да се отклони вниманието на хората от генералния проблем на нашето време, водещ до всички кръвопролития и конфликти - световната финансова хегемония на евреите, посредством която задушават и паразитират над цивилизацията!
41
4
 
2
 
! Отговори
Бинко Сланинко преди 4 години
До номер 37 ( ИМА ОЩЕ ЕДНА СТРАНА):Главни, крещящи букви. Нулева грамотност. Сигурно си бабка милееща за "доброто" старо време, с бельо не сменяно от две седмици и прическа като Сънчо. "ИНТЕЛЕГЕНЦИЯ" (цитирам)... Закривай.
40
4
 
10
 
! Отговори
Bond преди 4 години
Не хваща дикиш тази статия.Друго си е да четеш за спомените на Моше за Аушвиц, когато е бил само 2 години.
39
3
 
2
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
До Аха, значиНе си бил в Аргентина, но дрънкаш...