Ердоган отново: Турция няма да затвори границите с ЕС за мигранти

Чавушоглу недоволен, че ЕС не изпълнил дадените обещания
Обновена: 10 мар 2020 16:56 | 10 мар 2020 15:40, Елка Василева
98
Ердоган отново: Турция няма да затвори границите с ЕС за мигранти
Реджеп Ердоган. Снимка: БГНЕС

Турският президент Реджеп Ердоган заяви днес, че ще бъде домакин на среща в Истанбул на 17 март с лидерите на Франция, Германия и евентуално Великобритания за дискусия по мигрантската тема, след като Анкара започна да пуска чужденци към ЕС.

Пред репортери в самолета си на връщане от Брюксел Ердоган заяви, че Турция не обмисля да затваря граничните си пунктове към Европа засега и че Гърция трябва да отвори своите.

Евросъюзът и Турция навлязоха в нова фаза на диалога си, но са необходими конкретни стъпки на Евросъюза за постигане на напредък, заяви междувременно турският външен министър Мевлют Чавушоглу в телевизионно интервю.

Още по темата

Той отново изрази недоволство, че дадените от Европейския съюз на Турция обещания не са били спазени.

„Споразумението за бежанците от 18 март 2016 г. не е само „дайте пари на Турция, тя ще задържа мигрантите“. В съвместната декларация има още клаузи за отмяна на визите, осъвременяване на Митническия съюз, борба с тероризма, подкрепа за връщането на бежанците в Сирия, ускоряване на преговорите за членство и т.н. Ясно е, че до момента Европейският съюз не спази дадените обещания. Визите не са отменени, след провеждане на два-три кръга от преговори за модернизиране на Митническия съюз с политическо решение те бяха възпрепятствани. Споразумението предвиждаше продължаване на диалога на високо ниво. Но, на практика, противно на думите, този диалог едностранно беше спрян. Последно се проведе среща на върха във Варна по инициатива на българския премиер Борисов по време на българското ротационно председателство (през 2018 г.). Тя премина доста успешно, беше откровена среща, но, след това тези контакти на високо ниво бяха прекъснати“, каза Чавушоглу, цитиран от БНР.

Според турския външен министър ще се работи за уточняване на пътна карта по въпроса за споразумението за бежанците до 26 март. По думите на Чавушоглу Анкара е готова за конструктивно сътрудничество с ЕС, но е приключил периодът, в който другите страни бавят Турция. Според него откриването на нови преговорни глави се бави по политически причини.

Вчера върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел и Чавушоглу бяха натоварени със задачата заедно с екипите си да уточнят изпълнението на споразумението между Брюксел и Анкара по отношение на бежанците и мигрантите. Това стана ясно след срещата в Брюксел на Ердоган с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен. Ердоган обаче напусна Брюксел без да участва в съвместна пресконференция с тях, както беше предварително планирано.

В изказването си след срещата Урсула фон дер Лайен подчерта, че както мигрантите, така и Гърция и Турция, имат нужда от подкрепа. Въпреки различията по някои въпроси са били набелязани сферите, в които Анкара и Брюксел могат да работят заедно.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Франция има най-силната армия в ЕС и пета в света и третия най-голям ядрен арсенал и може да размаже Турция при евентуална война.
71
5
 
4
 
! Отговори
Хасан от Разград преди 4 години
Вие българите големи умници сте бре.... От къде на къде Ердоган ги пуска? Те са тръгнали от Афганистан към Европа.
70
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
турция ще й затворят устата и границата с един... няколко пъти.На чобанина скоро ще му изстине стола.
69
4
 
11
 
! Отговори
Dido преди 4 години
За три седмици и спрете тировете и поръчките и ще се молят да приемат и мигрантите които са в Европа от предния наплив! Така и така потреблението пада заради мерките по корона вируса. Сега е времето да се покаже на султанчето, че който плаща поръчва музиката!!!
68
1
 
11
 
! Отговори
Хм преди 4 години
Не можем да се сърдим,че Ердоги отваря границите на Турция за мигрантите-пази си интереса!Обаче трябва да негодуваме срещу брюкселските ***,които НЕ затварят европейските граници!И съсипват европейския интерес.
67
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Европейците са абсолютни ***. Досега Сирия трябваше да е европейски протекторат, а руските бази - изринати в морето. Вместо това те се съобразяват с един кьосав 67-годишен ленинградски *** рас.
66
10
 
11
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
Турците се скъсаха, но не могат да напреднат и 1 метър там. Вярно е, че Русия подкрепа Асад военно, но Сирийската армия се бие сама ------Ти въобще чуваш ли се какво пишеш?Руснаците не стига че подпомагат военно Асад, но и нарочно се пречкат по бойното поле, така че турците да не могат да действат свободно. Ако Турция реши да влезе сериозно във война, ще измете всичко за три дни -и сирийци, и руснаци.
65
1
 
9
 
! Отговори
Мюмюн преди 4 години
Нормално е Реджепа да има такова поведение.Като малък всеки ден ходил на конският пазар и видял как става пазарлъка с конете и каруците! Търговец е.Там дипломацията не върви!
64
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 74Еврогейове, сър.
63
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По повод колко силна била армията на Турция, хвърлете един поглед към Идлиб. Турците се скъсаха, но не могат да напреднат и 1 метър там. Вярно е, че Русия подкрепа Асад военно, но Сирийската армия се бие сама и разказва играта на турците.
62
6
 
9
 
! Отговори
11 преди 4 години
Ердоган и Бойко още не са разбрали , че така по балкански политика не се прави "Дайте да се спазарим !". Турчина е много елементарен като нашия и стреля в много посоки , които дори китайците и Русия не си позволяват .Казано му бе категорично и ясно в прав текст "Затвори границата и ще преговаряме за пари за вас и Гърция !"Той иска много неща накуп и то в ситуация на пандемия и икономически спад в Европа !?Е , няма дастане !
61
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Брей, значи ЕС е поел хиляда задължения, едва ли не да позлати Турция. А единственото което Ердоган предлага е да спира мигрантите...?! Що за споразумения?
60
3
 
3
 
! Отговори
Satira преди 4 години
Аа дано вече да се изпокарат тотално с Турците. Ние в България, и на Балканите може само да "намажем" от обстановката, и да заемем мястото на Турция като партньор и ЕС. Да развием целия регион от този евентуален разрив във взаимоотношенията между САЩ и ЕС от една страна и Турция от друга.
59
5
 
9
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До АнонименИзточна Европа беше НА СИЛА "обезгащена"!!..-Точно от натовските стратези и мераци!За да могат единствено те-щатите,да контролират нещата..Па и друго:-И да остане нато,АКО Туркието нападне някоя страна от "Възточна Европа",познай чия страна ще вземе натото!Пробвай до три пъти!Ще ти подскажа:-а.:-На страната на Турция,-б. :-На страната на Турция, и-в. :-На страната на Турция..?Туркието е "бурето с барут",чиито фитил е в ръцете на ония отвъд Океана.Въпреки ПРИВИДНИТЕ "дразги"!
58
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименТурция има ракети, има дронове, има самолети, има подводници, строи даже самолетоносачи и пето поколение изтребители. Има руски системи s-400. И най-важното е, че Турция постоянно воюва или с кюрдите или в сирия. Тоест говорим за една обучена и тренирана армия в реални сражения. Кога последно гръцката армия е участвала в реални сражения? Германия няма армия, те дори нямат достатъчно оръжия и използват пластмасови детски играчки на тренировки. Само Франция има що-годе.
57
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тъй де..,ако паднат визите!Към 4 милиона нашественици от къде ли небай Ердо ще нарита към ЕС и 20-25 милиона неудобнитурци и всички кюрди до 1.
56
5
 
7
 
! Отговори
100%TURK преди 4 години
Само така Реис....!
55
5
 
23
 
! Отговори
хммм преди 4 години
На този просяк му спряха кранчето и започна с номера. Нека продължава да видим какво ще остане ако започнат в Европа да спират вноса на стоки и запозначт да им налагат санкции, те не са Русия, бат ви Ерго е много надценен. Първо се скара с американците и Русия сега и с ЕС. Взел се е за голяма работа но е обикновен балон, Турция не произвежда, няма истински фабрики, няма и ресурси с които да устои на подобни конфронтации. Ако се докаже като опасна зона и туризма също секне ще му бият шута.
54
6
 
11
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До АнонименЕ,"обсъждането" на армиите беше хипотетично,само защото един долу спомена темата....Иначе:-..Не ти е известна май историята с Давид и Голиат?Армията на Туркието винаги е била многобройна!..Но ШЕПА ДОБРОВОЛЦИ я спряха на Шипка преди време!..При това "С камъне и дърве"!..така че ЧИСЛЕНОСТТА и въоръжението не е критерий!..Но,да не говорим за война!..-Да се върнем на САНКЦИИТЕ!
53
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименАбе ти не разбираш ли,че вече няма никакво значение колко души войска имаш?Не е важен броя на армията вече,тези години отдавна отминаха,войните вече не се водят с пушки,както някой ти каза долу!