След ЕП и Европейският съд затваря заради COVID-19

Фон дер Лайен се отказа от посещение в Гърция за миграционната криза
12 мар 2020 15:30,
9
След ЕП и Европейският съд затваря заради COVID-19
Снимка: архив, БГНЕС

Европейският съд в Люксембург обяви, че ще затвори врати за посетители за неопределено време като предпазна мярка срещу разпространяващия се коронавирус.

“До днес не е установен нито един случай на заразяване с вируса COVID-19 сред лицата, работещи в институцията. Същевременно, наблюдавайки внимателно развитието на епидемията от нейната поява, Съдът на Европейския съюз реши да приспособи условията си на работа, за да се справи със създалото се необичайно положение”, се казва в съобщението на съда.

Всички служители ще бъдат изпратени да работят от вкъщи, като в сградата ще се влиза само при устни изслушвания по дела.

Мерките ще продължат, “докато здравната обстановка допуска това”, се казва в съобщението.

Още по темата

В Люксембург, където е базиран висшият Съд на ЕС, по данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията има седем потвърдени случая на коронавирус.

Европейският съд е втората европейска институция, която променя режима си на работа заради COVID-19 след Европейския парламент. По нареждане на председателския съвет всички общи дейности на парламента се прекратяват следващата седмица. Отменени са всички заседания на парламентарните комисии, работни групи и събирания. Във вторник председателят на парламента Давид Сасоли се постави сам под 14-дневна
карантина, тъй като предния уикенд е прекарал в родната си Италия.

Пленарната сесия беше преместена от Страсбург в Брюксел и съкратена от три и половина на ден и половина. Депутатите се отказаха и от гласуване, тъй като нямаше как да се осигури изпълнението на препоръката те да седят през място, за да не си прехвърлят заразата.

Председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен, която днес трябваше да бъде в Гърция, за да обсъди спешните мерки, които ЕС предлага за успокояване на кризата с мигрантите, се е отказала да пътува, съобщиха от Комисията. Според неин говорител тя е решила да остане в Брюксел, за да координира работата по коронавируса. Въпреки решението на Фон дер Лайен комисарят за вътрешните работи Улва Йохансон, която трябваше да пътува с нея, замина за Атина.

В петък Комисията трябва да предложи мерки в помощ на европейската икономика заради коронавируса. Те ще бъдат взети на подпис вместо на заседание на комисарите, поясни говорител, който обясни, че това се прави, за да не се бавят инициативите.

В Белгия има потвърдени вече над 300 случая на заразяване с COVID-19. Трима души са починали.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
ами сега!? преди 4 години
вирусът удари не само ЕП и Европейският съд -сума високопоставени генерали и чиновници в НАТО са заразени.Остават Световната банка и МВФ!И какво правим тогава!?
7
0
 
1
 
! Отговори
Хахаха преди 4 години
Ако не бяхме в ЕС явно нямаше да има толкова заразени. Както и да е границитр не са затворени още не знам защо
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Европейския парламент затварял. Няма да е голяма загуба. Сбирщина безделници.
5
0
 
1
 
! Отговори
123 преди 4 години
В Европейската комисия не работят в open space, а в индивидуални бюра.
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Eто какви седят в Брюксел - мухльовци и страхливци, долни твари , които треперят за кожичката си ,щом като са поставени на тези постове ще трябва и да рискуват за общите интереси ,а те се крият като лалугери !
3
0
 
4
 
! Отговори
Евро предложение преди 4 години
Значи тия ще работят от вкъщи защото видите ли в тая огромна сграда не може да се спазва разстояние, но децата ни са на училище, защото чиновете са по 4 м всеки и винаги има поне по 2 м разстояние между децата. А пък съблекалните са с олимпийски размери и там не 4, а 10 класа можеш да побереш. Браво на господата. Аз искам да работят! За това им предлагам да се настанят в което българско училище поискат!
2
0
 
2
 
! Отговори
Моше преди 4 години
Имам 30 години закъснение в развитието на моята държава Моше. Закъснение предизвикано от образователната "реформа" на Сакскобурготския пръч Моше. И ще платите твърде висока цена заради този пръч Моше. Имам предложение - убивате пръча или поколението му и ще видите как ще се оправят някой неща с магическа пръчка Моше!
1
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Иначе простолюдието да ходи на работа в претъпкан градски транспорт.