ЕК настоява: Да не се затварят европейските граници

Досега 7 държави са възстановили граничните проверки
16 мар 2020 15:48, Елка Василева
34
ЕК настоява: Да не се затварят европейските граници
Снимка: архив, БГНЕС

Затварянето на границите в ЕС като мярка срещу разпространението на болестта COVID-19 не е необходимо. Това заяви говорител на Европейската комисия на пресконференция.

Той отбеляза, че вече във всички държави от ЕС са установени заразени. Досега седем държави от ЕС са съобщили на комисията, че възстановяват граничните проверки, поясни говорителят.

Още по темата

Председателите на ЕК и на Европейския съвет Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел са разговаряли днес по телефона с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон. Те са обсъдили епидемичната обстановка и охраната на границите, така че да се пропускат доставките и да не бъде затруднявана икономиката, като същевременно хората бъдат предпазени от допълнителни опасности от разпространението на заразата.

По-късно днес Фон дер Лайен ще има разговор с представители на германската лаборатория, за която се предполага, че е близо до откриването на ваксина срещу новата болест. Целта на разговора ще бъде да се уточни какво е необходимо, за да може лабораторията да продължи дейността си в ЕС, а не да я пренася в САЩ.

Също днес Фон дер Лайен ще разговаря с ръководителите на държавите от Г-7 (Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция, Япония), за да обсъди мерките срещу разпространението на заразата. В днешния ден е свикана видеоконференция на европейските министри на здравеопазването и на вътрешните работи по същата тема.

Говорителят съобщи, че зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс (58 г.) се е подложил на доброволна карантина, след като е общувал с френския държавен секретар Брюн Поасон, чиито изследвания са показали, че е заразена. Тимерманс ще остане в изолация до края на седмицата и засега съобщава, че се чувства отлично.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
СЗО и други отговорни фактори в ЕС на съд - защо разкарваха самолети от Ухан по целия свят, след това не спряха полети, може би досега нещата щяха да се подобрят. След като явно са имали предварителни данни за тази зараза къде бяха сигурните мерки, а не глупости от сорта на препоръчваме и т.н.? Да не би сега да няма икономически загуби? Нима не се видя в Китай какво стана? Почвам да вярвам в конспирации - искат да изтребят пенсионерите.....
27
2
 
2
 
! Отговори
ЗАТВОРЕТЕ ГРЕНИЦИТЕ преди 4 години
ЗАТВОРЕТЕ ГРАНИЦИТЕ ВЕДНАГА !!! ОТ ЛАКОМИЯ ДА НЕ ПАДНЕ ИЗНОСА И БВП НИ ГЕ ЗАТВАРЯТ !!! ЩЕ ОСТАВЯТ ЗАРАЗАТА ДА СЕ РАЗПЪЛЗИ НАВСЯКЪДЕ !!!!
26
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Испания преди малко я затвори, а тази може да лае колкото иска.
25
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Царя дава, пъдаря не дава. Всичките национални пъдари си затвориха границите.
24
2
 
13
 
! Отговори
ЕС=С С С Р преди 4 години
Абсурдно е цял континент да зависи от финансовата "помощ" на само две институции световната банка и международният валутен фонд! Приказките за светлото бъдеще, хармонията между хората ни разказваха и едно време. Първото беше просто тест, сега живеем в реалната диктатура.Няма ли граници няма и правила ,никой няма да живее в сигурност. Никой не иска непознати на гости.Всяка жаба да си знае гьола.
23
2
 
13
 
! Отговори
Тия преди 4 години
Съвсем изтрещяха
22
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Заради отворените граници, освен бежанци има и вируси. Тия са като заглавието на Достоевски в мн. ч.
21
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Усещате ли,че тези не знаят на кой свят са.
20
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лапането на парички не познава човешкия живот.
19
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
аууу.арабите и афганистанците дето ги чакате как ще дойдат?
18
4
 
19
 
! Отговори
Уонко Нормалният преди 4 години
Поредният пример, че човешкият живот не струва пукната пара! Затварят се граници, без полети и евентуално по вода доставки.
17
2
 
31
 
! Отговори
Бате Гойко преди 4 години
"охраната на границите, така че да се пропускат доставките и да не бъде затруднявана икономиката"Стоките трябва да пътуват, след като са обработени (дезинфекцирани) на отправната и на крайната точка от маршрута. Но хората трябва да спрат да пътуват, иначе няма да има никакъв ефект. Всяка държава сама взема мерки, някъде са по-строги, някъде се ограничават само с препоръки към населението, а някои даже на избори си ходят (Франция).
16
7
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЕК да се скрие! Аз настоявам границите да се затворят незабавно!!!
15
2
 
29
 
! Отговори
Пижо преди 4 години
ЕК говори с Меркел и Макрон как да принудят малките европейски държави да не затварят границите си в деня, в който Германия обяви затваряне на границите с Франция, Швейцария, Дания, Австрия и Люксембург!
14
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Луди европейски лидери вече не слушаме. Баста, но пасаран.
13
3
 
11
 
! Отговори
Стамат преди 4 години
Стадооооо, пише да не се спират доставките за икономиката!!! Автобуси и леките коли са спрени от няколко дни! Къде видяхте конспирация в това?
12
3
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Същото казваха за бежанците: Не затваряйте границите за бежанците. Приемете ги и ги дръжте у вас.ЕК са група психически болни милионери, които винаги могат да се измъкнат, да излетят на безопасно място и да оставят Европа на вирусите и бежанците.
11
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Безобразие! Съвещавали са се без Бойко. Щеше да им каже, че в България също има такава фирма, която е готова да усвои средства.
10
2
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те три години не могат да се настроят за спиране местенето на часовника
9
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
,,ЕК настоява: Да не се затварят европейските граници'' - още слушайте тези ненормалници ,още...