Еврозоната изправена пред най-голямата си икономическа криза

Сривът е в целия регион, сочи доклад
24 мар 2020 18:08, Красимир Ангелов
55
Еврозоната изправена пред най-голямата си икономическа криза
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Еврозоната потъва в най-голямата икономическа криза в историята си, след като мерките за овладяване на пандемията на коронавируса спира работата на голяма част от бизнеса, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Индексът на IHS Markit за активността в частния сектор се срина до най-ниското си ниво, откакто индексът и еврозоната бяха формирани преди повече от две десетилетия.

Сривът е в целия регион, сочи докладът, публикуван във вторник. Секторът на услугите се представя по-лошо от сектора на производството, в частност индустрии като пътуване, туризъм и ресторанти.

Общият PMI индекс спада от 51.6 пункта, отчетени през февруари, до 31.4 пункта според предварителните данни.

"Търговската активност в еврозоната се срина през март до степен, далеч надвишаваща тази, която се наблюдава дори в разгара на световната финансова криза", коментира Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в IHS Markit. Той посочва, че бизнес настроенията за предстоящата година се сриват до най-мрачния рекорд, което предполага, че усилията на политиците към днешна дата не успяват да изяснят мрачната картина.

Европейската централна банка се постара да ограничи щетите с мащабни инжекции във финансовата система, включително програма за спешно изкупуване на облигации за 750 милиарда евро (811 милиарда долара) и мерки за насочване на ликвидността към малките и средните предприятия.

Правителствата започнаха да увеличават обещанията за фискални разходи и гаранции за заеми в опит да подкрепят икономиката, докато не премине пикът на пандемията.

Bloomberg Economics изчислява, че еврозоната е на път да се изправи срещу най-голямото свиване в БВП от създаването на валутния съюз. А БВП на Германия може да спадне с около 2% през първото тримесечие или дори повече.

Общият PMI индекс на IHS Markit за март в най-голямата икономика в Европа се понижава от 50.7 пункта до 37.2 пункта.

Канцлерът Ангела Меркел затегна ограниченията за публични събирания и нареди магазините и ресторантите да се затворят. За да смекчи удара, правителството се отказва от дългогодишния си ангажимент за балансирани бюджети и ще продължи да взема заеми за финансиране на пакет от мерки за над 750 млрд. евро за справяне с щетите от коронавирусната пандемия.

Данните за Франция по-рано също показаха рекорден спад на бизнес активността в страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
5
 
0
 
! Отговори
Гугугага преди 4 години
До ПатриотМарш оттука бе, каскетчик! Отивай да пиеш бояршик и одеколон.
41
1
 
10
 
! Отговори
Бай Хой преди 4 години
Както тая еврозона така и тоя ЕС е вреден за народа на даржавите щу за простотия в две даржави от европа масово измират хора те тръгнали да реват за някаква си икономика абе олигуфрени що не изпратихте екипи лекарства медикаменти и апаратура за лечение те за икономиката си реват срамно срамно единствените които са достойни за уважение са КИТАЙ РУСИЯ КУБА нима там няма криза а гадове мръсни
40
1
 
7
 
! Отговори
Някой преди 4 години
Но фона на тази епидемия отново парите са водещи за ЕС.А за докторите на помощ на италианските си колеги от Куба,Китай и Русия рискувайки си здравето и живота си НИЩО.Както са казали"По делата ще ги познаете"Къде е на ЕС Ние сме с Вас.Или оправяйте се сами,а ние ще говорим колко сме загрижени.
39
7
 
9
 
! Отговори
БСП преди 4 години
Ако България си беше останала комунистическа държава това нямаше да се случи!! Нито в Северна Корея, нито в Куба, Русия, Венецуела има болни. Това е чумата на капитализма!!
38
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЕС е в криза по отдавана,цяла Европа е пълна с милиони бежанци,да не ги споменавам ,всеки знае и сега когато е нужно за техните сънародници се оплакват,а Русия помагат,къде са тия от Брюксел и Страсбург???
37
5
 
9
 
! Отговори
БСП преди 4 години
Българите мразим Европа и западните капиталисти!! СССР е спасението ни!!
36
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Краят на Европейския съюз се вижда. И това ще е Свобода за България!!
35
1
 
9
 
! Отговори
БАНко преди 4 години
ЕС- совцете са група за харчене на милиарди за " тоалетна хартия "
34
3
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ФАЩ, КИТАЙ И КОМУНИСТИЧЕСКАТА ДА СИ ПРОДАДАТ ЗЛАТНИТЕ РЕЗЕРВИ ТОВА Е ПО-ПРАВИЛНО ОТКОЛКОТО ДА ВЗИМАТ ЗАЕМ ОТ СТАЛИНКА С 5% ГОДИШНА ЛИХВА!
33
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи ,затова се прави тая истерия . ЗА ОПРАВДАНИЕ .
32
7
 
16
 
! Отговори
Патриот преди 4 години
От години САЩ и Европа ръсят вируси чрез самолетите. Всички сте ги виждали. Но най накрая се потвърди това което Руските ни братя предупреждаваха. Световна пандемия разработената в САЩ и целяща унищожението на свободните хора по света!!
31
6
 
6
 
! Отговори
БАНко преди 4 години
Не прочетох в статията за Русия , но русофилите са много НАПРЕД
30
5
 
12
 
! Отговори
Патриот преди 4 години
Смърт на Европа и Нато!! Само СССР ще ни спаси от Американската чума!!
29
4
 
23
 
! Отговори
Пижо преди 4 години
Европейският съюз потъна в дълбока морална криза, която е по-страшна от икономическата. Италия беше оставена сама! Брюксел я изостави далеч преди коронавирусът да стане проблем за останалите страни от ЕС. И това трябва да е знак за всеки какво можем да очакваме от ЕС при бедствие!
28
5
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
До БАНко 29КАКЪВ БЮДЖЕТ КАКВИ ГЛУПОСТИ!!!!ЕС ИМА РЕЗЕРВИ!!! 750 МИЛИАРДА ОТ ТЯХ СЕГА ЩЕ ДАДЕ ДА ИЗКУПУВА ОБЛИГАЦИИ НА ДЪРЖАВИ И БАНКИ В ЕС!НА НИКОЙ НЕ МУ ДРЕМЕ ЗА 11 МИЛИАРДА ЕВРО ОТ БРИТАНИЯ НА ГОДИНА!--------------ВАЖНОТО Е ДЪРЖАВИТЕ ИЗВЪН ЕС ДА ФАЛИРАТ ДО СТЕПЕН ДА СИ РАЗПРОДАДАТ ЗЛАТНИТЕ РЕЗЕРВИ ТОВА Е ВАЖНОТО!!!
27
9
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
КОМУНИСТИЧЕСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ И КОМУНИСТИЧЕСКИ КИТАЙ ПОМАГА НА ИТАЛИЯ САМО, ЗАЩОТО СА КОМУНИСТИ НА ВЛАСТ ТАМ!ЕС ВЕЧЕ ДАДЕ МИЛИАРДИ ЕВРО НА ИТАЛИЯ! ТЕ НА НАС МИЗЕРНИЦИТЕ ДАДОХА 800 МИЛИОНА ЕВРО ТА НА ИТАЛИЯ ЛИ НЯМА ДА ДАДАТ А КОМУНИСТИТЕ МОЖЕ ДА ЛЪЖАТ САМО СЕБЕ СИ , ЧЕ ЕС НЕ Е ДАЛО ПАРИ НА ИТАЛИЯ!
26
7
 
13
 
! Отговори
БАНко преди 4 години
до еНЕС -совците не можаха да направят бюджета !!!Няма парите на Великобритания
25
3
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
До БАНкоНЕ САМО, ЧЕ МУ ПЛАТИХА НА ЕРДОГАН А МИ МУ И ДАДОХА 700 МИЛИОНА ЕВРО ОТГОРЕ ПРЕЗ ТАЗИ ГОДИНА!!11 МИЛИАРДА ЕВРО НА ГОДИНА ЗА ЕС СА ПАРИ ЗА СЕМКИ!
24
3
 
16
 
! Отговори
До 19 преди 4 години
Германия не внася членски внос, тя връща парите обратно на държавите, от които преди това ги е измукала чрез хранителните вериги, автомобилите си и прочее. Реално когато немския производител продава стоката си на чуждите пазари, той краде от оборотните им пари и ги изнася в Германия.
23
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Следва ИталияЕкзит !